Sněhulák diskuze

Sněhulák https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/140150/bmid_snehulak-653be9ad036ce.png 5 6950 1231

Harry Hole série

< 7. díl >

Sněhulák je sedmou knihou volné série krimirománů, jejichž hrdinou je vyšetřovatel Harry Hole. Je listopad. V Oslu napadl první sníh. Birte Beckerová přichází domů z práce a chválí manžela a syna, jakého postavili v zahradě krásného sněhuláka. Jenže oni žádného sněhuláka nepostavili. Celá rodina užasle zírá z okna. Syn si všimne, že sněhulák je obrácen tváří k domu a jeho černé oči hledí přímo dovnitř. Ráno je Birte pryč. Zmizela bez stopy. Jen sněhulák má kolem krku její šálu. Vrchní komisař Harry Hole dostává tajemný dopis s podpisem "Sněhulák" a také novou kolegyni Katrine Brattovou, která si v tajuplnosti se Sněhulákem nezadá. Harry později zjistí, že Birte Beckerová není první případ. Na povrch vyplouvá řada podobných zmizení a ukazuje se, že mají společné rysy, především to, že všechny ženy byly vdané a všechny se ztratily s prvním sněhem. Rozbíhá se vyšetřování, které je tentokrát ještě napínavější než obvykle a pro Harryho o to složitější, že se silně dotýká jeho nové kolegyně i jedné velice blízké osoby. Harry ani netuší, jakému zlu bude muset tentokrát čelit a jakým způsobem bude muset prokázat, co v něm je.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: ekniha , Kniha Zlín
Originální název:

Snømannen , 2007


více info...

Diskuze o knize (38)

Přidat komentář

Azizi
29.12.2022 1 z 5

(SPOILER) Zaujímalo by ma, prečo keď Harrymu na konci odseklo ten prst, tak nešiel ihneď do nemocnice, ale na tú vežu. Možno by sa ho chirurgom ešte podarilo zachrániť...

wullcann38
02.05.2021 5 z 5

Hodnocení:95%


Medvědářka
12.09.2018

BoubelkaLulu - tak sis ty obrázky měla nakreslit sama :-D

marek2800
12.03.2018 2 z 5

Na to, jak vyzdvihovaná je tahle kniha, jsem trochu zklamaný. Autor nesporně umí psát, nicméně jaký obrázek si mám udělat o norské policii, když bez jakékoli zpětné vazby nebo ověřování několikrát za sebou označí sériového vraha, a potom, ehm, trapas, není to on?
A podobně, to udržování napětí stylem - ona je ve smrtelném nebezpečí, stihneme to? - ne, nestihneme, je stejně pozdě - je to tak, je mrtvá - ne, není mrtvá, to je jiná ženská, je za ni jen oblečená! - ale má to stejně spočítané, podaří se ji zachránit? - ne, je to nemožné - zoufalý pokus - zachrání ji? - nezachránil, nevyšlo to - vyšlo to! - ale co detektiv? - ten to odnese - ne, neodnese, přečůral ho - a kruci, stejně umře - neumřel!! V určité fázi mě to prostě začne unavovat. Nakonec všichni víme, že každý bude jenom tak mrtvý, jak to autor dovolí...
A jestli k ohlasu dopomáhají scény jako - chtěl onanovat do umyvadla, ale nakonec se tam místo toho vyzvracel - tak je taky něco špatně.

Mali88
19.10.2017

Co si myslíte o filmu? Včera jsem ho viděla a jsem dcl zklamaná. Jasně, chápu že do dvouhodinového filmu nemůže režisér narvat všechno, ale aby překopal osudy hlavních postav? To už na mě bylo moc. Nechci ale prozrazovat víc, pro ty co film ještě neviděli. Plusové body má krásná norská krajina, hudba a pro mě hlavní hrdina. I když bych raději tam viděla samotného Nesba :)

siena
03.05.2017

Teruuu, kniha Zlín vydala jako první knihu 4, Nemesis, ne 7. Nezačala od první knihy série, protože na ty měla v té době autorská práva MOBA...

Rade
30.12.2016 4 z 5

Jistě, já také začínala Sněhulákem a užila si to. I když jiní budou mít třeba opačný názor...

7amurak7
28.12.2016

Dá se tato kniha číst i když sem nečetl ty díly předtím ? :)

kalache
20.03.2016 5 z 5

...ještě že už je jaro...

Janinkaaaaa
23.09.2015 4 z 5

Konec mě trošku zklamal, ale možná proto, že už jsem mela přečtenýho Levharta a vědela, že Rachel přežije... :)

monika.s
06.09.2015

tuhle knížku jsem četla dost nepozorně,přiznávám se,natoilk mě uchvátil příběh že jsem se moc nesoustředila na pojmy a jména,takže mi uniklo jestli objevili první oběť,Jonasovu matku?díky za odpově´d

Clegane
29.12.2014 4 z 5

SPOILERY!!! nechápu, proč nám autor ve čtvrtině knihy naprosto jednoznačně prozrazuje, kdo je pachatel! Pokud postava XY za použití jedu zabije doktora, který byl do té doby považován za podezřelého, a narafičí to jako sebevraždu, a pak se detektiv zeptá pana XY, jestli něco neví o tom konkrétním použitém jedu, a pan XY mu odpoví, že se ho čistě náhodou na tento jed „podezřelý“ doktor krátce před spáchání „sebevraždy“ vyptával, tak je snad jasné, že je pachatel právě pan XY! Pravděpodobnost, že měl zavražděný doktor krátce před svou vraždou intenzivní potřebu vyptávat se pana XY zrovna na jed, kterým ho o chvíli později někdo zavraždí, je naprosto nulová, takže je evidentní, že pan XY je vrah, který se takto snaží policii navést na to, že se jednalo o sebevraždu. To už mohl napsat jméno pachatele obrovským tučným písmem přes dvě strany, kdyby to náhodou někomu uniklo! Když je Harry tak geniální detektiv, tak měl v okamžiku, kdy se zjistilo, že to nebyla sebevražda, sebrat pana XY a kniha mohla mít 100 stránek. Přitom tento rozhovor mezi detektivem a panem XY nemá pro děj žádný další význam, takže je naprosto zbytečný. Jinak je to ale solidní detektivka, která za přečtení určitě stojí.

Eidalon
16.11.2014 5 z 5

No snad to trochu pomohlo v orientaci, i když jsme lidé různí a ta barevnost může vést k jinému názoru, proto je vždy vše nutno brát jen jako doporučení.
Co je ale nasnadě, Nesbo se líbí většině čtenářů, takže je veliká pravděpodobnost, že se tady nedá šlápnout moc vedle.

Hezké čtení a hezký den LS

Monique201
15.11.2014

Přečetla jsem si to a jelikož to vypadá, že už o téhle sérii hodně víte, budu se řídit vaší radou ;) Díky ;)

Eidalon
15.11.2014 5 z 5

No, jestli mohu ještě "hrát chytrého" úplně prvním HH01 bych nezačínal, jako první bych volil asi HH04 Nemesis, Nesbo se taky jako autor vyvíjel.
Pokud by Vás vývoj téhle série zajímal blížeji, věnujte 5 minut mému hodnocení u Levharta, tam je taková malá minisonda do série HH a jeho příběhů.
Hezký den LS

Monique201
15.11.2014

Velmi děkuju za odpověď :)
Po radách jsem se rozhodla, že opravdu koupím první díl, kdyby se to babičce zalíbilo, ať může pokračovat :) Ona je čtenářka opravdu dobrá a u Nesba mě napadla jako první, kdo by to ocenil, proto se nebojím, že by se jí to nelíbilo. A kdyby ne, mě se to líbit bude :D
Děkuju za cennou radu a už se těším na zkušenost s touhle knihou (sérií).

Eidalon
15.11.2014 5 z 5

Každá Nesbova kniha je samostatným příběhem, který se dá číst sám o sobě bez hlubších znalosti předchozích knih, ale hlavní postavy se vyvíjejí v čase, stejně tak i jejich nejbližší okolí a prostředí a znalost těchto reálií znamená lépe pochopit drobné nuance v chování, reakcích postav, které se v příbězích opakují. (ve Sněhulákovi má HH novou parťačku, nového šéfa, nepřímo je zde vazba na jeho předchozí vztah k Ráchel a synovi, neznalost těchto drobností samo o sobě příběh nijak neokrádá, spíše umocňuje).

Více bych zvažoval, zdali osoba, které chcete knihu věnovat má ráda tyto psychologicko-detektivní-trihlery, které si dost libují až v obscénní krutosti a komplikovanosti zápletky. To odvisí od čtenářské zkušenosti, zběhlosti, vzdělání, věku a zálibě v té či oné literatuře.

A jelikož osobu znáte nejlépe, přečtěte si tu kniha sama a odpověď je nasnadě. Hezký den LS

Monique201
14.11.2014

Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli nevadí, když si koupím tady Sněhuláka jako první knihu? Chtěla bych ji dát babičce k Vánocům a zajímalo by mě, jestli jí bude v něčem vadit, že předchozí detektivky nečetla ;) Díky za odpovědi

Jia
01.02.2014 5 z 5

Pro uživatele Lukasso:
Vážený pane, odstraňte prosím z vašeho komentáře u knížky Sněhulák jméno vraha. Díky vám jsem byla připravena o zážitek z knížky, na kterou jsem se těšila. Neuváženě jsem si totiž předem přečetla váš komentář pod knihou. Asi jste jediný na této databázi kdo v hodnocení uvádí jméno pachatele, to se opravdu nedělá. Ohodnotil jste jednu jedinou knihu, kterou jste přečetl a s takovým výsledkem :-( Tak to opravte ať nepokazíte zážitek i dalším čtenářům. Dík.
Vysvětlení proč píši sem do hodnocení:
1. na soukromou zprávu Lukasso nereaguje
2. je to upozornění pro ostatní, aby nečetli jeho komentář před přečtením knížky

Pan Lukasso tak dnes 11.2.2014 učinil, děkuji :-)

Lukasso
09.12.2013

V úvodu chci napsat, že knihy Jo Nesbo čtu jedním dechem a netrpělivě čekám na další knihu, která vyjde. Až nyní jsem objevil tuto diskuzi, a protože můj pocit ze Sněhuláka a logiky té knihy přetrvává i po docela dlouhé době, rozhodl jsem se přispět.
Sněhulák je parádní detektivka, ze které jsem byl ještě v 90% příběhu úplně nadšený, ale v závěru totálně zklamaný.
Důvod?
Dovedete si představit, jak vrah "nenápadně" nanosí do pokoje v podkroví přibližně 150kg až 200kg sněhu, aby uplácal obřího sněhuláka? Takového, aby unesl dospělou ženu? Malým norským domem, ve kterém jsou dva lidi, kteří si "nevšimnou", že je někdo třetí doma? V čem by ten sníh nosil? v igelitkách? nebo že by používal kolečka? :-DD Musel by jít nahoru a dolů 30x a to tak rychle, aby sníh neroztál!
Tahle konstrukce mě natolik rozesmála a pak natolik naštvala, že jsem ten předvídatelný zbytek s můstkem dočetl s naprostou nechutí.
Jo Nesbo je borec, ale přesně jak píše Jan P. Martínek, nejpřímočařejší tah na branku měl The Bat.
I v ostatních knihách Nesbo vymýšlí komplikované konstrukce. Místy jsou však Harryho závěry více než logické a vydedukované, spíše vyvěštěné a výsledek pak vyznívá jako snaha tahat čtenáře za nos. A to je škoda.
A ještě dovětek: vydavatel, zřejmě v souvislosti s nákupem autorských práv, vydal knihy v pořadí, ve kterém je vydal. Takže pokud čtenáři, podobně jako já, nedočkavě zhltnou v létě novou knihu (Sněhulák) a dočtou se, kdo je vrahem v knize, která vyjde až za několik měsíců (Netopýří muž), nová kniha ztrácí docela zásadně na napětí i na celkovém zážitku.
A teď jsem dočetl Leoparda a ten je geniální...

Marian27
20.09.2013 5 z 5

Snehuliak je moja prva knizka od tochto autora a musim povedat ze som ju zacal citat s urcitymi obavami. Norska detektivka, hm... Zaciatok bol trosku rozvlacny a kedze som predchadzajuce knihy necital nieco som vobec nechapal. Pachatela som odhalil hnef. Vychadzal som z detektivok ktore som cital uz predtym ze vrahom je najnepravdepodobnejsia osoba, osoba zdanlivo bez motivu , dokonca ochotna nezistne pomahat policii. Ked sa zacala " vyradovacka" medzi podozrivimi a napovrch vyplavali nove skutocnosti uz som vedel ze som tusil spravne. To vsak neznamena ze som odhalil vsetky tajomstva knihy. Tych ma Snehuliak viac nez dost. Trosku ma prekvapilo ako vrah mohol premôct Gerta Raftu kedze vôbec nemal zbran a Rafto mu dokonca uspesne pomohol pri svojej smrti. V slovenskom vydani som naratal len tri tlacove chyby. A aky den bol vlastne piaty november 1980? Nedela alebo streda? Precitajte si nazov prvej a tridsiate tretej kapitoly. Mozno si vsimam malickosti ale pri citani detektivok je to to hlavne, nie?

Lukasso
16.07.2013

V úvodu chci napsat, že knihy Jo Nesbo čtu jedním dechem a netrpělivě čekám na další knihu, která vyjde. Až nyní jsem objevil tuto diskuzi, a protože můj pocit ze Sněhuláka a logiky té knihy přetrvává i po docela dlouhé době, rozhodl jsem se přispět.
Sněhulák je parádní detektivka, ze které jsem byl ještě v 90% příběhu úplně nadšený, ale v závěru totálně zklamaný.
Důvod?
Dovedete si představit, jak vrah "nenápadně" nanosí do pokoje v podkroví přibližně 150kg sněhu, aby uplácal obřího sněhuláka? Takového, aby unesl dospělou ženu? Malým norským domem, ve kterém jsou dva lidi, kteří si "nevšimnou", že je někdo třetí doma? V čem by ten sníh nosil? v igelitkách? nebo že by používal kolečka? :-DD Musel by jít nahoru a dolů 20x a to tak rychle, aby sníh neroztál!
Tahle konstrukce mě natolik rozesmála a pak naštvala, že jsem ten předvídatelný zbytek s můstkem dočetl s naprostou nechutí.
Jo Nesbo je borec, ale přesně jak píše Jan P. Martínek, nejpřímočařejší tah na branku měl The Bat. I v ostatních knihách Nesbo vymýšlí komplikované konstrukce, místy jsou však Harryho závěry více než logické a vydedukované spíše snahou tahat čtenáře za nos. A to je škoda.
A ještě dovětek: vydavatel, zřejmě v souvislosti s nákupem autorských práv, vydal knihy v pořadí, ve kterém je vydal. Takže pokud čtenáři, podobně jako já, nedočkavě zhltnou novou knihu (Sněhulák) a dočtou se, kdo je vrahem v knize příští (Netopýří muž), nová kniha ztrácí docela zásadně na napětí i na celkovém zážitku.

Eidalon
11.03.2013 5 z 5

Jo, máš pravdu - kapitola 11, den čtvrtý. To jsem ale Mathiase ještě vůbec nepodezříval, tak mne to uniklo.

Zdá se, že to máš opravdu zmáknuté.
Tak mnoho štěstí v hledání a nalézání, já jsem již v jiných dimenzích - teď s panem Connellym a Harry Boschem, Pád a Robertem Ludlumem - Altmanův zákon. A pak mne čeká Netopýr a Červenka.
Hezký den.

Yalka
11.03.2013 5 z 5

Opravdu to tam je. Mám ebook, tak nevím stranu, je to na 26 %, loc. 2408 z 9242:

Mathias zavrtěl hlavou: "Ale rozhodl jsem se, že v den, kdy dokončím své životní dílo a budu tak nemocný, že už nebudu chtít žít dál, vyjedu výtahem na vrchol skokanského můstku támhle na tom kopci." Ukázal palcem přes rameno a Harry se ani nemusel otáčet. Holmenkollenský kopec, nejmilejší osloský památník a nejhorší skokanský můstek, je vidět z jakéhokoli místa ve městě. "A potom skočím. Ne na lyžích, nýbrž z věže."

Eidalon
11.03.2013 5 z 5

Ano je to úplně v závěru, když se Harryho ptali, jak věděl, kam Mathias z domu půjde - a Harry tak šel najisto na můstek - neb jak sám sděluje, Mathias mu to řekl. Ale tuto info se dozvídáme až po té, kdy víme všechno ostatní a vlastně i jak to všechno dopadlo.

Ale dosti - jistě, pokud tě to baví, vrtej se v knize a nejspíše dokážeš, že tu a tam autorovi něco uniklo. Tvé výtky a připomínky beru, ale stejně si myslím, že je Sněhulák skvělá kniha.

Ahojky při jiných knihách!!!

Yalka
11.03.2013 5 z 5

POZOR SPOILERY

Eidalon: ano, přesně jak píšeš, když jsem knížku četla, tak mi nesrovnalosti vadily, nicméně jsem to nepřikládala autorovi, ale své vlastní nepozornosti. Proto jsem po přečtení pátrala na internetu a zpětně v knize, co jsem pochopila špatně. Ale zatím nevím, stále tam tu nesrovnalost cítím. Vadí mi ten okamžik, kdy Harry přestal podezírat Støpa a začal jít po kolegyni. To mi přijde nedostatečně vysvětlené. Nechávám si to stále otevřené.
Ty ostatní nejasnosti jsem zkopírovala odjinud. Spíš pro zajímavost, nejsou "moje". A ano, baví mě se v tom vrtat. Nesbø mívá vše skvěle promyšlené a člověk se u něj nemusí obávat nelogičností, které by kazily zážitek ze čtení.

Ohledně toho, co píšeš o Mathiasovi, myslím, že nemáš pravdu. Myslím, že ta scéna, kde Mathias mluví o konci života (a to přímo v souvislosti s tím skokanským můstkem) v knize někde je.

Eidalon
11.03.2013 5 z 5

Přátelé nesnažte se hledat nedohledatelné. Myslím, že mnohé autor naznačil a ne vše úplně vysvětlil, ale to byste museli zpochybňovat všechno, včetně toho, jak ten či onen hrdina - knihy, filmu atd. vydrží bez základních lidských potřeb a pod. - prostě kniha má bavit a vy hledáte to, co tam není - stávají se z Vás obrazně vykládači smyslu něčeho, co sám autor ani tak nezamýšlel. Sněhulák je skvěla kniha a ruku na srdce, rozebíráte tak detailněji všechny svoje přečtené knihy?, přestože v nich odpovědi chybějí a nesrovnalostmi se to jen hemží?

Můj názor na Vetlesena:
Když našel Harry Vetlesena a zjistil, že byl zavražděn, věděl, že je to stopa. Ta vedla v první řadě k Arvemu, ten si Vetlesena najal pro zadávání svých testů na Fahrovu nemoc - a to se nevědělo v tuto dobu -, proč by měl v této chvíli podezřívat Mathiase - to podezření na Mathiese padlo v okamžiku, kdy ho Harry viděl (bez bradavek a zakrývající si jizvu po sekeře na boku), když objevil rezervoár s mrtvolami a uvědomil si, že Mathias zde pracuje, když si uvědomil vzácnost krevní skupiny a docvakly mu řeči o konci života, které Mathias říkal (ale že mu to Mathias sám říkal, to se dozvíte až na závěr knihy tzn. Harry věděl víc, než čtenář a na základě toho jednal a konal).

Jak se dostal Mathias z pokoje? Prostě dostal, bydlel tam, znal to, stejně tak jak Harry poznal dle kliky, že něco nesedí, ale není to vlastně jedno? V té době šlo o to, jestli Harry zachrání Katrin a dostihne Mathiase dřív, než se sám zabije.

a k Yalkce
píšeš že tě tyto nesrovnalosti mrzí a kazí dojem z knihy. Upřímně si odpověz, když si dané pasáže četl(a), uvědomoval(a)s si tuto nesrovnalost? A to tě tak rozhodilo, že jsi byla z knihy zklaman(á)?
Pokud ano, přemýšlím, jak můžeš vlastně mít z něčeho radost, neb svět kolem nás, ať ten reálný či fiktivní, je vlastně samá nedokonalost!
Všem Vám přeji hezký den a hurá na další skvělé knihy: je jich více, než stačíte přečíst!

Eidalon

Yalka
01.03.2013 5 z 5

POZOR SPOILERY
Když se podíváte na níže uvedený link na web Jana Martínka, zjistíte, že řemeslník už v dalších dílech (aspoň těch, co dosud vyšly) figurovat nebude. Nesbø nás geniálně tahal za nos :-D

Yalka
01.03.2013 5 z 5

Toto všechno mi přijde jako závažné námitky, mrzí mě to. Ne že bych chtěla za každou cenu hledat chyby, ale prostě pak ten zážitek při čtení není tak super, když všechno nezapadne na svoje místo, jak je člověk u Nesbøa zvyklý...
A to zrovna ve Sněhulákovi, který má jinak velký potenciál...

Yalka
01.03.2013 5 z 5

POZOR SPOILERY

Ještě kopíruju jednu záhadu i s možnou odpovědí z FB:
A: Pochopil nekdo jak se Snehulak v zaverecne scene dostal z pokoje, aniz by pouzil to zarizeni, ktery bylo pridelany ke klice zevnitr?
B: Moje teze je, že normálně vyšel ven dveřmi, protože sněhulák byl ještě vysoký a nezačal tát - a provaz se smyčkou byl tudíž dost dlouhý na to, aby se dveřmi mohl protáhnout. jinak řečeno nechal mu ze začátku určitou vůli, ale jak sněhulák začal tát, provaz se zkracoval... ale?

A ještě docela divná chyba, taky kopíruju z FB:
C: Chápete někdo, proč Hole neprověřil Mathiase hned po tom, co zjistili, že si Vetlesen nepíchl tu látku sám? To bylo na můj vkus strašně průhledný a pořád nechápu, jak to mohlo Harrymu utéct.
D: Možná proto, že Mathias sám řekl, že se V na zmíněnou látku vyptával sám. To že s tím přišel jako první, možná zapříčinilo fakt, že o něm Harry neuvažoval jako o Sněhulákovi, nýbrž o někom, kdo jim pomáha s případem. A hlavně, šel po stopě novináře, soustředil se na něj.
C: Přijde mi fakt nelogický, že ve chvíli, kdy Hole zjistí, že to nebyla sebevražda, ale vražda, a tudíž se teda Vetlesen neměl nejmenší důvod o tý látce informovat, neprověří toho, kdo se to na sebevraždu snaží hodit.