Faktor Churchill diskuze

Faktor Churchill https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/299002/mid_faktor-churchill-pqJ-299002.jpg 4 166 48

V životopise Winstona Churchilla podává autor se svým charakteristickým vtipem a pronikavostí podobiznu premiéra, který nebojácně vedl svůj národ do boje, přestože nenáviděl válku a pohrdal politiky postrádajícími zkušenost s jejími hrůzami; muže potýkajícího se s depresemi a šišláním, který se přesto vypracoval na jednoho z největších řečníků všech dob a nejproslulejšího žurnalistu své éry; politika, který se díky své otevřenosti novým myšlenkám stal průkopníkem v oblasti zdravotnictví, školství i sociálního zabezpečení, aniž by se přitom zřekl vrozené politické nekorektnosti; a především neohroženého, vynalézavého, odhodlaného velikána, jehož existence je nejlepším argumentem proti názoru, že sebevětší osobnost nemůže zvrátit běh dějin.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

The Churchill Factor. How one man made history , 2014


více info...

Diskuze o knize (2)

Přidat komentář

gladya
22.04.2019 5 z 5

To francouz

Jsem zatím celkem na začátku, ale nedá mi to. Zatím na mě tahle knížka nepůsobí jako úplně nekritická adorace Churchilla. Je jasné, že Johnson Churchilla obdivuje a možná i přeceňuje jeho roli, ale Churchillovy chyby a jeho kontroverznost nezastírá. Z knížky je vidět, z jakého prostředí Churchill pocházel, řada faktů z jeho života. Ano, byl to příslušník privilegované vrstvy a k nějaké politické kariéře byl do značné míry "předurčen". Jenže takových lidí bylo mnohem víc. Ale takových osobností jako Churchill bylo a je málo. Kontroverznost a stinné stránky jsou nejspíš často průvodci velikosti. Samozřejmě, u skutečných velikánů musí to pozitivní převážit.

Knížka je určitě zajímavá, čtenář se o Churchillovi něco dozví. Odlišit fakta na straně jedné a autorův názor a interpretaci na straně druhé, je asi u tohoto typu publikací potřeba vždycky.
Poslouchám jako audioknihu, což může můj dojem trochu ovlivnit. Názor můžu změnit, až budu znát celou knížku, ale nečekám, že změna bude zásadní.

Edit. Ke knížce jsem se dostala náhodou, ani jsem nevěděla, co je autor zač. Když mi došlo, že autor je "ten Johnson". napadlo mě, jak by Churchill řešil a zvládal vztah UK k EU a případně Brexit . Pokud byl opravdu tak velký státník, tak nejspíš jinak než Cameron i T. May.

A po pár týdnech je tady další zajímavost, Johnson možná bude mít šanci ukázat, jestli jako politik svému idolu sahá alespoň po kolena. Nevím, jestli se mám bát nebo těšit, že se bude chtít Churchillovi vyrovnat.

francouz
12.07.2016

Knihu jsem ještě nečetl, ale z popisu a z ukázky knížky, je zřejmé, že se opět jedná o knihu, která ukazuje tohoto státníka jako naprostého hrdinu. Vím, že se to mnohým nebude líbit, ale kniha, kterou jsem četl od Cliva Pointinga, ukazuje tohoto super hrdinu v naprosto odlišných barvách. Kdy úspěch byl často nesmyslně draze vykoupen, z mnohých jeho přehmatů bych uvedl alespoň jednu, katastrofu u Dardanel, zfilmované Gallipoli. Zajisté byl to člověk, který svojí energií dokázal strhnout, ale byl to člověk, který by se nebál provést předběžný nukleární útok na Sovětský svaz. Jako aristokrat, litoval, že zanikl svět, který měl rád, být privilegovaný.Na druhou stranu proslul mnohými výroky, za které bych dokázal také bojovat. jeden z mých oblíbených : "nestačí, že děláme maximum, někdy musíme dělat, co se žádá". Nechci brát někomu iluze, kniha bude zřejmě dobře napsaná, ale je třeba vidět tohoto velikána, spíše jako člověka se spoustou protikladů, bez kterých by určitě nebyl jednou z nejrozporuplnějších osob dvacátého století.


Štítky knihy

životopisy, biografie osobnosti společenské vědy Winston Churchill, 1874-1965

Autorovy knížky

Boris Johnson
britská, 1964
2016  83%Faktor Churchill

Kniha Faktor Churchill je v

Právě čtených11x
Přečtených235x
Čtenářské výzvě22x
Doporučených19x
Knihotéce101x
Chystám se číst100x
Chci si koupit23x
dalších seznamech3x