Domácnosť bez odpadu diskuze

Domácnosť bez odpadu https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413572/bmid_domacnost-bez-odpadu-hYU-413572.jpg 4 136 40

Čo treba robiť, ak si chcete zjednodušiť život a produkovať menej odpadu. V knihe Domácnosť bez odpadu Bea Johnsonová hovorí o tom, ako sa naučila tvoriť menej odpadu a zjednodušila si život. Spolu s manželom Scottom a ich dvomi synmi dnes produkujú iba jeden kubický decimeter odpadu za rok a výrazne sa zlepšila celková kvalita ich života: trávia spolu viac času, ročné výdavky skresali o neuveriteľných 40 percent a sú oveľa zdravší. Autorka na základe vlastných skúseností ponúka praktické tipy, triky a tajomstvá. Stovkami jednoduchých odporúčaní vyvracia mýty o hnutí zero waste. Vďaka tejto knihe sa naučíte vyrobiť si doma horčicu, baliť deťom do školy obed bez použitia plastu, zbaviť sa nevyžiadanej pošty a užívať si dovolenku bez pocitu viny z nadmernej spotreby. Domácnosť bez odpadu je štýlová a ústretová príručka, ktorá vám krok za krokom poradí, ako si zlepšiť zdravotný stav, ušetriť peniaze a čas, no aj ako môžete dopomôcť k žiarivej budúcnosti nielen svojej rodine, ale celej planéte. Viac informácií nájdete na internetovej stránke zerowastehome.com. Sledujte @zerowastehome na Twitteri, Instagrame a Facebooku. Kniha je vytlačená na recyklovanom papieri, knižný blok – Recystar Nature, obálka - Recycling Brown. Všetky použité farby nesú označenie “eco-friendly”.... celý text

Žánr:
Dům a byt , Osobní rozvoj a styl , Ekologie, živ. prostředí

Vydáno: , Aktuell
Originální název:

Zero Waste Home , 2013


více info...

Diskuze o knize (1)

Přidat komentář

tsal
19.07.2019 4 z 5

Ke komentářům:
- Johnsonová nikoho s horlivostí fanatického kazatele nenutí k utírání zadku rukou. Samotná toto nepraktikuje, toaletní papír je jedním z mála zdrojů jejího odpadu a dotyčnou záležitost zmínila jen jako zajímavost z jiných kultur. Pokud někoho odradí jedna věta uprostřed knihy, asi knihu moc nečetl, jen bez větší pozornosti prolétl.

- Samovýroba v obchodech běžně dostupných produktů možná zní jako strašná ztráta času a práce pro hospodyňku na plný úvazek, ale když se nad ní člověk zamyslí, dojde k závěru, že vyrábět možná nelze vše (což nedělá ani Bea a dokonce předtím sama varuje!) ale dost na to, aby to mělo význam. Když zavařujete, neděláte jednu skleničku, ale zásobu na půl roku a zabere vám to odpoledne. Když si mícháte čistič, kosmetický výrobek nebo cokoliv jiného, neděláte jednu várku ale třeba lahev na měsíc a zabere vám to sotva pár minut. Když si plánujete nákupní trasu, plánujete ji jednou a pak už po ní prostě automaticky jezdíte. Když vaříte nebo pečete, neděláte jednu porci ale hned několik. Mně osobně napečení chleba, sladkého pečiva, domácího teplého jídla a domácí pomazánka na týden nezaberou více jak 6 hodin týdně. Samozřejmě, pro rodiny to bude více času, protože více porcí. Ale rozhodně je to slučitelné s prací, obzvláště když se doma jeden jen neveze a druhý nedělá za dva. A když se nemrhá čas nad zbytečnými aktivitami bez užitku (a skutečnou zábavu považuji za užitek). Jinou kapitolou je samozřejmě snaha o vlastní potravinovou nezávislost. O tom tato kniha ale není.

- Byť je pro průměrného Čecha domácí strava, oprava oděvů a menší využívání služeb běžnější než pro průměrného Američana, i u nás už se najde spousta lidí, kteří doma nevaří nebo jen jednou týdně, kteří neopravují, ale vyhazují, kteří kupují krabici papírových kapesníků za krabicí, protože ty látkové jsou nepraktické a nehygienické a na výlet si nebalí vlastní jídlo, ale cestou do lesa nebo na nádraží se v marketu staví pro balení toastů, sušenek a petku se slazenou vodou. USA v tomhle došly dál, ale ČR se je v posledních dvou dekádách jednoznačně rozhodla dohnat.

- S bezobalovým nakupováním teprve začínám, ale minimálně částečný bezobal je naprosto pohodový. Sáčky a pevnou tašku s sebou tahám všude v batohu. Nic neváží, prostoru moc nezaberou. A pokud jde o nádoby, já při příležitostných nákupech využívám krabičky, ve kterých si tahám svačinu do práce. V práci omyji, dám do nich zboží, jdu domů. Plné tam, plné zpátky. V případě plánovaných větších nákupů, pak nevidím problém v systému, jaký má zavedený Bea – nakupuji všechno v jeden den, tak si připravím tašku s nádobami a jedu do krámu. S basou prázdných flašek od piva Čech problém nemá. Tohle je totožná záležitost.