Do tmy diskuze

Do tmy https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/240709/bmid_do-tmy-hVO-240709.jpg 4 1493 440

Do tmy série

1. díl >

Příběh osamělé, nemocné ženy, která většinu života zasvětila sběru, sušení a odevzdávání léčivých rostlin, má od počátku nádech apokalypsy. Děj se posouvá kupředu pomocí detailně propracovaného „plánu sběru“. Konstantou je pak úterý, výkupní den, kdy hrdinka nedočkavě navštěvuje výkupnu. I přes pomalé, zdánlivě nevzrušené tempo probublává pod hladinou podivný neklid. Rafinovaný styl nás kapitolu po kapitole vtahuje hlouběji: hlouběji do staré půdy, hlouběji do prokletí sběru bylin.... celý text

Diskuze o knize (14)

Přidat komentář

Libunka74
15.09.2021 5 z 5

Včera jsem viděla toto dílko v premiéře divadelního zpracování - Jatka 78 (Skleněnka). Mimořádný zážitek, který opravdu vřele doporučuji!!
Představitelku Anny, Magdalenu Borovou, tímto oficiálně navrhuji na Cenu Thálie :-)

Více info zde: http://www.jatka78.cz/cs/inscenace/do-tmy

elfos
14.05.2020 5 z 5

Apokalyptický příběh ve smyslu sci-fi, postkatastrofický, to není, ovšem takto ani v anotaci není prezentován.
Ještě to zkusím vzít z jiného konce. V anotaci je psáno, že příběh ženy má nádech apokalypsy. Nikoliv to, že příběh se odehrává v apokalyptickém světě. V tom je velký rozdíl.


elfos
14.05.2020 5 z 5

Knihu jsem četla, a tak mohu říct, že "nádech apokalypsy" v anotaci není přehnané ani mimo. Je tam ničivá událost, tíživý vývoj i tragické následky.... a příběh té ženy mám v paměti velice živě, silně na mne zapůsobil.
I lidský život může směřovat k apokalypse. To slovo má více vrstev, významů, odstínů, nuancí... než jen ty nejpřímočařejší.

Ivan Kučera
14.05.2020 3 z 5

V tomto narážate na svoju hranicu a tou je fakt, že ste knihu nečítali. Kebyže čítate, tak viete, že tam o nič také nejde. Žiadna obrovská katastrofa. Žiadna ničivá udalosť. O vojne nehovoriac. O tomto celý čas hovorím. Je to dráma a stane sa tam pár temných vecí, ale s apokalypsou to nemá nič spoločné.

Naias
14.05.2020

Ja som si to predtým pre istotu pozrela a videla som tam:
3. ničivá udalosť s tragickými následkami; obrovská katastrofa
a
2. kniž. hrozná vec, udalosť a pod., hrôza, pohroma, des: vojnová apokalypsa.
Okrem toho, v anotácii stojí nádych apokalypsy. Ale nemám náladu hádať sa o slovíčka, nech si to chápe kto chce, ako chce. Fantázii sa medze nekladú.

Ivan Kučera
14.05.2020 3 z 5

Naias. Ok, beriem, že s tou post-apokalypsou som to prehnal. To je ale jediná vec, ktorú uznávam, nakoľko výraz apokalypsa je v prípade románu Do tmy rovnako nevhodný, ako výraz post-apokalypsa.

Súhlasím s vami v tom, že apokalypsa môže mať viacero významov. Už sa však do značnej miery rozchádzame v tom, že vy to beriete benevolentne. Štýlom, že apokalypsa nemusí nutne znamenať koniec sveta, ale proste niečo zlé. Ak by sme prijali vašu tézu, tým pádom sú apokalyptické aj Dobšinského rozprávky. Slovníkový portál Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV dáva za pravdu skôr mne, než vám (dôkaz: https://slovnik.juls.savba.sk/?w=apokalypsa&s=exact&c=m4f7&cs=&d=kssj4&d=psp&d=sssj&d=orter&d=scs&d=sss&d=peciar&d=hssjV&d=bernolak&d=noundb&d=orient&d=locutio&d=obce&d=priezviska&d=un&d=pskcs&d=psken# ).

Anotácia si samozrejme musí dávať pozor na to, čo obsahuje. Nemala by vyložene zavádzať a uvádzať niečo, čo nie je pravda. Ak niečo vydavateľ charakterizuje ako apokalyptický príbeh, kúpia si to fanúšikovia takých príbehov a stanú sa tak de facto obeťou, nakoľko román Do tmy (hoci je fakt dobre napísaný a celkom sa mi páčil a je možné, že si v budúcnosti od autorky ešte niečo prečítam) nemá s apokalyptickými príbehmi absolútne nič spoločné.

Nechcem to samozrejme zveličovať, je to len jedno slovo. Ale to slovo je dosť dôležité a podľa mňa tam nemalo čo robiť. Je to prehnané, zveličené. Preto som chcel poznať názor ostatných čitateľov (t.j. tých, ktorí knihu čítali), čo si o tom myslia a ako to vnímajú. To je všetko.

Naias
13.05.2020

Ivan Kučera, ja by som povedala, že problém je v tom, že zamieňate pojmy apokalyptický a postapokalyptický. Apokalypsa môže byť koniec sveta, ako ho poznáme, a môže to byť katastrofa, pohroma. Post znamená po, teda ide o stav po apokalypse, nie počas nej.
A že tam to slovo nemali dávať? Za to, že si ľudia mýlia pojmy a dojmy, predsa ten, kto anotáciu písal, nemôže. Pomaly aby autori a prekladatelia písali v štýle „mama má Emu, Ema má misu“, pretože veľa ľudí je presvedčených, že slová, ktoré nepoznajú, neexistujú, a slová, ktoré poznajú, majú len ten význam, o ktorom vedia. Prípadne zamieňajú jedno slovo za druhé. Berte to ako možnosť obohatiť si slovnú zásobu a teda lepšie rozumieť písanému či hovorenému prejavu.
(Knihu som nečítala, takže k tomu, v čom je príbeh apokalyptický, sa vyjadriť neviem.)

Ivan Kučera
13.05.2020 3 z 5

Je to priamo na obale ("Příběh osamělé, nemocné ženy, která většinu života zasvětila sběru, sušení a odevzdávání léčivých rostlin, má od počátku nádech apokalypsy."). Ale asi som si to slovo zle vyložil. Uznávam, že apokalypsa môže mať aj iný význam. No myslím si, že keď sa povie apokalypsa, skoro každý si pod tým pojmom predstaví, čo ja viem, buď blížiaci sa koniec sveta alebo nejakú megatragédiu (či už prírodného alebo iného charakteru), po ktorej už ľudská spoločnosť nebola taká, ako pred ňou. Nemali tam to slovo vôbec dávať.

tsal
12.05.2020 4 z 5

Ivan Kučera: O tom, že by Do tmy mělo být postapo slyším poprvé a to jsem o knize četla už dost diskuzí a článků. Nepletete si ji s jiným titulem? (Takhle z hlavy mě napadá jen Tma od Neffa).

InaPražáková
12.05.2020 5 z 5

Ivan Kučera: Postapo to není. Nevím, co tím ti, kdo to píšou, myslí. Svět kolem Anny funguje normálně a je to zjevné v několika situacích. Její osobní vnímání reality by postapo napovídat mohlo, vnímá skutečné věci kolem sebe pořád míň. Třeba tím dotyční chtějí říct, že to má takový odtržený "postapocalyptic feel".

Ivan Kučera
11.05.2020 3 z 5

Ahojte. Čítal som nejakú inú knihu alebo mi niečo ušlo? Všade sa hovorí, že je to post-apokalyptické, ale ja som tam nič také nenašiel. Aký na to máte názor vy?

zbožňuju_knihy
07.11.2019 5 z 5

Četla jsem i Houbařku a rozhodně bych neřekla, že jsou knihy stejné. Jen se v každé něco sbírá, toť vše. Co si o tom myslíte? Která kniha se Vám líbila více?

pankaplan
15.09.2016 4 z 5

pro: lucy.sankova

"Upřímně nevím, proč je okolo knihy takové haló."
No třeba proto, že se hodně lidem líbila a proto o ní hodně lidí pochvalně mluví. Myslím, že pochopit to není zase tak složité.

blimba
12.09.2016 4 z 5

Zajímalo by.mě, jestli by knihu byl ochoten někdo vydat,.kdyby mebyla už zkušenost s veleúspěšnými Žídkovskými bohyněmi.