Dívka, již jsi tu zanechal diskuze

Dívka, již jsi tu zanechal https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/272584/mid_divka-jiz-jsi-tu-zanechal-WNh-272584.jpg 5 2479 657

Píše se rok 1916, když francouzský malíř Édouard Lefevre odchází bojovat na frontu. Jeho mladé manželce Sophii zůstává na památku její portrét, na svou dobu poněkud nezvyklý.

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: ekniha , Ikar (ČR)
Originální název:

The Girl You Left Behind , 2013


více info...

Diskuze o knize (3)

Přidat komentář

zdenek118
11.12.2017 5 z 5

Ač většinou nečtu knihy od autorek, které mají nádech červené knihovny, na doporučení své ženy jsem si ji přece jen přečetl. A byl jsem velice příjemně překvapen a vtažen okamžitě do děje. V knize se prolínají dvě časové roviny a sice období první světové války, kde se děj odehrává v okupované Francii německými vojáky, a období na začátku 21. století v Londýně. Pojítkem obou období je obraz francouzského malíře Lefevra s portrétem jeho hezké ženy Sophie a který ji věnoval při svém odchodu na frontu. Hlavní hrdinka románu Sophie je majitelkou malé restaurace a hotýlku v malém francouzském městečku je nucena zajišťovat stravování německým důstojníkům z místní posádky. Ta při snaze dostat svého manžela z války, byla ochotna obětovat i svoji ženskou čest německému veliteli. Za to byla většinou obyvatel městečka morálně zatracena. Sophie je za strasti plné cesty eskortována přes frontu až do Německa, kde se setkává se svým milovaným manželem.
Druhá část příběhu se odehrává v Londýně, kde se seznamujeme s mladou vdovou Liv, s novou majitelkou obrazu „Dívky, jež jsi tu zanechal“, který ji koupil její manžel jako svatební dar. O obraz je nucena urputně bojovat v soudním restitučním sporu. Při něm se seznamuje s Paulem, Američanem, který v soudním sporu vystupuje paradoxně jako zástupce restituční agentury tedy na straně žalující. Během procesu však zajistí dostatek potřebných důkazů, na základě kterých zůstává obraz ve vlastnictví Liv. Dlužno dodat, že druhá část knihy, odehrávající se po mnoha letech v Londýně a zvláštní vztah Liv a Paula mě tolik neoslovila jako první část, příběh mladé Francouzsky Sophie. Přesto se mi kniha celkově velmi líbila a doporučuji ji dalším čtenářům k přečtení.

adelaska
07.10.2015 5 z 5

vyjde 22.10 2015 v ČR


dubakm
05.08.2015 5 z 5

Tak koukám, že se rozhodli změnit název knihy vydané tady v Čechách. Jak jsem psala v komentáři, ten původný (Dívka, kterou jsi opustil) mi po dočtení knihy přišel neadekvátní a nehodíci se.