Chceli by sme Vám oznámiť, že zajtra nás aj s rodinami pozabíjajú diskuze

Chceli by sme Vám oznámiť, že zajtra nás aj s rodinami pozabíjajú https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/317987/bmid_chceli-by-sme-vam-oznamit-ze-zajtra-mnd-317987.jpg 5 21 8

V apríli 1994 rwandská vláda vyzvala všetkých Hutuov, aby zabili všetkých Tutsiov. V priebehu nasledujúcich troch mesiacov bolo zabitých 800-tisíc Tutsiov v najväčšej genocíde od Hitlerovho vyvražďovania Židov. Kniha Philipa Gourevitcha je anatómiou zabíjania v Rwande, prenikavou históriou pozadia genocídy a nezabudnuteľnou správou o preživších. Napriek tomu, že zabíjanie bolo technologicky nenáročné – vykonané prevažne mačetami –, uskutočnilo sa rýchlosťou vyrážajúcou dych. Išlo o najefektívnejšie masové vraždenie od čias, keď boli na Hirošimu a Nagasaki zhodené atómové bomby. Gourevitch zachytáva nielen príčiny a priebeh genocídy, ale aj jej dopady na Rwandu a okolité krajiny. Podstatnou otázkou je, ako dokáže spoločnosť zložená z veľkej časti z vinníkov a ich obetí vôbec fungovať. Vypovedá veľa o šanci na vybudovanie humánneho politického zriadenia a odhodlaní ľudskej duše vo svete extrémov.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Válečné

Vydáno: , Premedia
Originální název:

We Wish to Inform You That Tomorrow We Will Be Killed with Our Families , 1998


více info...

Diskuze o knize (13)

Přidat komentář

SputnikV
01.10.2021

vážně? toto referendum v Bosně bylo legální a právoplatné? a nevadí, že neproběhlo podle ústavy Jugoislávie, která s vystoupení té které země počítala? a měla k tomu předepsaný postup? že neproběhlo se souhlasem centrální vlády a ani na celém území Jugoslávie? Já jen, že to prej na krymském referendu (a bylo už třetí, pokaždé se stejným výsledkem - pryč od Uktrajiny) v adí nejvíce.

a Srbové by nežili stejně, žili vždy se Srby v Srbsku v pospolitosti... a ta by skončila.

ano, souhlasím dialektika je vám cizí a to jakémkoliv smyslu slova.

siena
30.09.2021

SputnikV, žili stejně, jako ti, kteří hlasovali pro samostatnost. Toto referendum bylo legální, právoplatné!

A že neumím zobecňování? To máte pravdu, zobecňování v duchu komunistické dialektiky, to opravdu neumím. A ani učit se nemíním...


SputnikV
30.09.2021

sieno, všímá si toho u vás delší dobu, v nedokážete zobecňovat a předpokládám, že ani ne svou osobní zkušenost, proto tak nesmyslně plácáte a při tom máte za to, že jste nositelkou pravdy. Zkuste si něco zobecnit....uvidíte, zda totéž bývá posuzováno stejně.

referendu o Bosnš samozřejm srbská menšina neuznala, snad proto, že žila na svém území po staletí a referendum bylo jasně protisrbsky podáno... je to jao by v obecním referendu se rozhodovalo, kdo ve vsi a za jakých podmínek má bydlet a s kým bydlet nesmí-.

fsktem, ale je, a v tom s vámi soihlasit musím, že za všemi lumpárnami stojí chmtiví západní zbrojaři a ti, kteří rádi za pusu shrabují cizí bohatství, shodou okolnosztí to bývají vesměs členové NATO.

siena
30.09.2021

Co sem zase pletete Krym... Ale jinak je celkem úsměvné, jak se lopotně snažíte házet pojmy, lopotně vytahujete kde co, a nějak vám nedochází, nebo je vám to jedno, jak si sama odporujete. Tipla bych si na to druhé...

Tím referendem myslím, referendum z přelomu března/dubna 1992, v kterém se 2/3 obyvatelstva vyslovila pro samostatnost Bosny a Hercegoviny, a které srbská část (jedna třetina) bojkotovala a neuznala...
(Válka v Bosně a Hercegovině vzala sto tisíc životů. Jizvy nejsou zhojeny ani po 25 letech. 3.3.2017, ČT24)

... tak to k tomu hlásání o uznání a neuznání voleb a demokracii, přímé demokracii...

Rwandský konflikt, ostatně jako každá občanská válka, není ani čenobílý, ani našedlý... ale opět, je dobré si uvědomit, kdy se odehrál, že doba nebyla nijak náhodná, jak tehdy fungovalo a rozhodovalo OSN. A k tomu jsem našla spousty zajímavých materiálů, kde se rozebírá i právní stránka řešení problémů. Tedy, tehdy neřešení... a bohužel, mnoho se od té doby nezměnilo. Nakonec jak by také mohlo, když se člověk podívá, jaké země jsou v jakých výborech OSN zastoupené...
(Před 30 lety vypukla občanská válka ve Rwandě. Skončila genocidou, jež vymazala pětinu populace. 1.10.2020, ČT24)

SputnikV
30.09.2021

a co referendum na Krymu? to nevoní?
Rwanda pořádala referendu, kdo bude zabit a kro bude zabíjet? referenda na Balkáně.. to jako msylíte to v Kosovu poté, kdy odtud byli násilně vyhnáni nejen Srbové, ale i Romové a Albánci, kteří přáli setrvat se Srbskem v jednosm státě? a v němž hlasovali muslimští bojovníci zu celého světa? třeba z Čečny ? Ovšem Kosovo nepředstalo být Srbsko.

siena
30.09.2021

A znovu... vrátila bych se k úplnému počátku celého konfliktu... k jednomu regulérnímu referendu... A nejen k tomu na Balkáně, ale i k počátku této genocidy...

SputnikV
30.09.2021

a že zločiny kosovskoalbánských sil a představitelů dosud nejsou odsouzeny, že tito vrazi byli propuštěni domů a měli štěstí - svědci, kteří proti nim byli ochotni svědčit a s jejichž jmény se seznámili umírali hodně zčerstva....že vyhánění Srbů uz Chorvatska probíhalo bez trestu - i zabíjení, že výpady sarajevských muslimů proti okolním srbským vesnicím bylo OK?....
ano, důkazů je dost a dost,, třeba Ramuš Haradinaj,Gotovina nebo Orič nepotrestáni za zločiny proti Srbům,,nakonec, myslí si to i Jan Urban, známý to disident, řekl třeba toto: Je nesmírně obtížné soudit válečné zločince, kteří byli agenty západních států. Třeba bosenskosrbský policejní velitel Simo Drljača, kterého zabily britské speciální jednotky, aby nemluvil.

soud pro zločiny v Jugoslávii byl tendenční a dnes to potvrzuje i Carla del Ponte, která celou dobu věděla o tom, že Albánci vraždí Srby a prodávají jejich orgány... no do chudých zemí nikoliv. dnes to přiznává. ale tehdy, když mohla , neudělala s tím nic.

každá válka je vraždění, ta v Jugoslávii vznikla za pomoci Západu, a zločinů se dopouštěly všechny strany, dnes resumé - Srbové jsou vyhnáni z C horvatska, kde žili odedávna v podstatě kompletně a Bosna není stát, ale protektorát. Bravo západní politici.
to se, sieno, třeba kousněte o ucha, pravdu nemáte, vaše jednostranné vidění světa ukazuje, že nemáte schopnost pochybovat a pochybovat, to je to hlavní, co nám umožňuje nenechat sebou manipulovat.
Rozsudky mezinárodních soudů pro cokoliv jsou podezřelé ,, odmítají soudit třeba zločiny proti Palestincům, a nakonec jen těžko se rozkývaly k tomu, aby se věnovaly zločinům proti Srbům a lžím, které stojí za velkými konflikty, jako třeba napadením
Iráku, úmyslným a zlovolným lžím, se nevěnují vůbec. tam lidi netzrpěli? tam neumíraly děti pod západními sankcemi? a co na to řekla krvavá Madla, to jistě víte.

jsou to zkrátka soudy podle pokynů těch, kteří si myslí, že válku vyhráli,,... podle mne ale vyhráli jen jednu bitvu. a ano, literatury je dost, třeba Rajko Doleček se konfliktů věnoval podrobně.

siena
28.09.2021

SputnikV, rozsudky mezinárodních soudů jsou jednoznačné, lehce dohledatelné. Stejně, jako je literatura o tom, co stálo v pozadí jak této genocidy, tak té, které se dopustily srbské ozbrojené síly na bosenském, později na kosovském obyvatelstvu. To jsou fakta... fakta, které nijak nepřekřičíte.

SputnikV
28.09.2021

sieno, nezdá se vám, že jste mnou pon+kud posedlá? ohledně Bosny - tam trpěli všichni. Srbové, Chorvati i původem Srbové a Chorvati, jejichž předci přijali islálm...a proč? protože se do rozpadu Jugoslávie antivně zapojil právě onen západ EU a vojensky dokonce bez souhlasu OSN, tedy zločinně.

Naproti tomu do Rwandy tentýž západ EU a NATO dodával zbraně....takže takové jsou režimy, které tak propagujete...jo a zase mi smazali příspvek o cenzuře... není možno lépe cenzuru doložit než tím, že se o ní nesmí napsat.

upřesněte svá tvrzení o mnou propagovaných režimech a jejich vůdcích. Kdyby svět skutečně trestal válečné zločince, američtí prezidenti i britští premiéři tohoto století by seděli do jednoho., - například.

siena
28.09.2021

SputnikV, mne zase nepřekvapuje... Není to tak dlouho, co jste tu, v duchu primitivní demagogie, zpochybňovala utrpení bosenských obyvatel a spílala světovému společenství za zásah! Takže tento příspěvek považuji jen za vaší "kampaň" ve stylu vašich propagovaných režimů a jejich vůdců!

Ostatním bych mohla doporučit porozhlédnout se po internetu a začíst se do mnohých dokumentů, prací, které se této genocidě věnují. Tragédii, která proběhla na samém počátku 90. let minulého století (!), jak ta ovlivnila pohled, včetně právního, na řešení podobných konfliktů. I jak změnil přístup k trestání válečných zločinů, k ustavování mezinárodních tribunálů...

SputnikV
28.09.2021

snad aby si v této knize i jiných k podobným tématům početli ti, kteří zanášejí mezi lidi i mezi státy nesváry a uvažují vážně o napadení jiných.

SputnikV
28.09.2021

mne osobně překvapuje, že tyto konflikty, srovnatelné s hitlerismem nevedou naše rozsévače demokracie, aby tam zasáhli - z toho lze dovodit jediné - nejsou tam významné přírodní zdroje, takže na těchto lidech nezáleží. Jinde přece zasahují rozličné země tak rády, tak střelhbitě a tak razantně

siena
28.09.2021

Theoneste Bagosora, "architekt genocidy", předevčírem zemřel ve vězení...

"Další ksindl se odstěhoval výtahem hodně moc hluboko dolů. Do vroucího kotle, doufám." (J. Szanto)

Štítky knihy

Afrika genocida Rwanda 2. pol. 20. století východní Afrika

Autorovy knížky

Philip Gourevitch
americká, 1961
2016  92%Chceli by sme Vám oznámiť, že zajtra nás aj s rodinami pozabíjajú

Kniha Chceli by sme Vám oznámiť, že zajtra nás aj s rodinami pozabíjajú je v

Právě čtených1x
Přečtených28x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce21x
Chystám se číst28x
Chci si koupit16x