Černobyl. Historie jaderné katastrofy diskuze

Černobyl. Historie jaderné katastrofy https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/405558/bmid_cernobyl-historie-jedne-katastrofy-oIC-405558.jpg 4 401 122

O Černobylu komplexně a bez cenzury Tento hrubý nástin vystihuje, co se v dubnu 1986 odehrálo v Černobylské jaderné elektrárně. Autor vás seznámí s genezí sovětského jaderného výzkumu, konstrukcí dvou hlavních typů reaktorů užívaných v SSSR, s jejich přednostmi i chybami. Nastiňuje i výstavbu jaderné elektrárny u Černobylu, spojenou s problémy i proslulou sovětskou fušeřinou. Hlavní část knihy je zaměřena na události, které vedly k explozi reaktoru č. 4. Kniha ilustruje zmatek technického personálu elektrárny, který nebyl schopen zjistit, co se vlastně stalo, i velmi nepružnou reakci ze strany místních i celostátních orgánů. Popsáno je úsilí hasičů o zvládnutí požáru na vybuchlém bloku 4 i jejich v mnoha případech tragické osudy. Autor v knize odhaluje nedostatky sovětského způsobu zvládání této události, snahu sovětských úřadů všech úrovní o zatajení černobylské exploze, a to nejen před zahraničím, ale především před vlastními občany. Kniha dokládá, že tato snaha o utajování je nakonec korunována nezamýšleným a pro SSSR v podstatě fatálními vývojem v radioaktivitou postižených republikách.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Historie

Vydáno: , Jota
Originální název:

Chernobyl. History of a Tragedy , 2018


více info...

Diskuze o knize (7)

barbara7379
barbara7379
02.03.2023 5 z 5

Kniha není moc technická, popis reaktorů a jaderných procesů je srozumitelný, pěkně popsaný. Kniha je spíše společenská. Popisuje kdo a jak a proč postavil tento typ elektrárny tam, kde byl postaven. Druhá půlka knihy je těžká... popisuje Rusko. Rusko jako imperialistickou zem, která neváhá poslat statisíce na smrt, i když by tomu mohla zabránit ekonomickými dotacemi. Ukazuje Rusko, jako bezohlednou kulturu, kde lidský život nemá hodnotu, speciálně pokud člověk nemá ruský původ. Rusko, které obětuje jiné, nerusy.. Pokud jste humanisti, tak tato kniha vám způsobí deprese... Rusko je a bylo vždycky čiré zlo.

Rawen616
Rawen616
05.08.2019 5 z 5

Ohledně potápěčů - informace o tom, že všichni tři zemřeli se dá na internetu běžně dohledat v článcích z celého světa z let 2017,2016 a níže. Tudíž i autor knihy bohužel podlehl. To, že ve skutečnosti přežili bylo i pro mě v jistou chvíli překvapením, protože jsem také dlouhá léta věřil, že umřeli.

V češtině se mimo jiné tato informace objevila i na silně proruském a silně dezinformačním webu AC24. Člověk by čekal, že tam aspoň o sobě budou psát pravdu, narozdíl od prohnilých západních webů. A ono ne:-)


laubrino
laubrino
16.06.2019 4 z 5

V knizce se pise, ze tri potapeci zemreli behem nekolika tydnu (?) Jak duveryhodne tedy udaje v knizce jsou?

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka
08.06.2019

Romcha: ale to je tady běžné! Když knihu uživatel nedočte (ale ne všichni, viz dost vláken v diskusi), tak napíše: "Dal(a) jsem šedesát stran a blbost." a hodnocení těch šedesáti stran. Většinou odpad nebo jedna, když to je dobrák, který se slituje. Prostě kus od kusu. Bohužel. Ale je zbytečné se nad tím pozastavovat. Třeba to jednou oněm lidem dojde. No, možná taky ne. Ale my ostatní víme svý :)

Romcha
Romcha
07.06.2019 5 z 5

RH faktor: Toto bude asi první "nekomentář", který zde napíšu a jsem si vědom, že by to spíše patřilo do diskuze.

Mám jednu jedinou otázku. To vážně hodnotíte knihu, kterou jste ani nedočetla?
Je to hodnotit jako film, který vypnu po desíti minutách s verdiktem, že je to blbost, i když vlastně neznám celý obsah (nedokoukám to), unikne mi pointa, přesto to však budu kritizovat?

siena
siena
04.06.2019

Já v těchto prohlášeních vidím jen snahu o relativizaci. Pravda, fakta neexistují, jsou jen názory...Takže potom nikdo nenese za nic odpovědnost.

nemer
nemer
02.06.2019

O lidských zrůdách bych si netroufala hovořit, každý je do značné míry "obětí" prostředí a přidělené role, popř. mocenské pozice. Obávám se, že ti, kteří věří, že by v časech Černobylu jednali jinak a lépe... by se s největší pravděpodobností zachovali minimálně podobně jako tehdejší "zlí" aktéři, ne-li hůř (nehledě na to, že výklady historie včetně Černobylu se časem výrazně mění a liší a nemyslím, že zrovna autor této publikace má patent na objektivitu) Bohužel to je i patologická mantra současného Západu, že vše závisí na povaze a vůli člověka a člověk poručí i Slunci, nezáleží a neporučí, vliv prostředí, systému, lidských skupin atd. se bohužel stále neuvěřitelně podceňuje. A proto se domnívám, že se budou dál vyskytovat menší či větší havárie a katastrofy. A možná větší a horší, než byl Černobyl. Jenom tentokrát za nimi možná bude stát zase jiná ideologie než v dobách soudruhů, ať už půjde o ideologii peněz či jiného náboženství. Samozřejmě bych byla raději, kdyby svět žádné další hrůzy nepotkaly, ale tato možnost je málo pravděpodobná. Člověk zůstává člověkem v dobrém i špatném slova smyslu bez ohledu na vyspělost používaných technologií.

Štítky knihy

atomová energie radiace Černobyl zamoření jaderná energetika katastrofy jaderné elektrárny

Autorovy další knížky

Serhii Plokhy
americká, 1957
2019  87%Černobyl. Historie jaderné katastrofy
2023  94%Brány Evropy: Dějiny Ukrajiny

Kniha Černobyl. Historie jaderné katastrofy je v

Právě čtených27x
Přečtených533x
Čtenářské výzvě96x
Doporučených39x
Knihotéce317x
Chystám se číst287x
Chci si koupit79x
dalších seznamech8x