Boží blud diskuze

Boží blud https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21520/bmid_bozi-blud-21520.jpg 4 279 85

Přináší náboženství útěchu, nebo bolest? Kniha britského evolučního biologa R. Dawkinse odmítá náboženský fundamentalismus a kritizuje všechny ostatní i umírněné podoby náboženství. Považuje je za nebezpečný jev, který omezuje svobodné myšlení lidí. Být o něčem přesvědčen na základě víry je podle Dawkinse v ostrém rozporu s přesvědčením na základě racionálních argumentů. Náboženský dogmatismus pak stojí v jádru dalších problémů – od vyučování zjevných nepravd o původu světa a lidstva až po teroristické útoky. Cílem Dawkinsovy knihy je zvýšit sebevědomí ateistů, jejichž pozice např. v USA je podle autora na úrovni homosexuálů před 50 lety. Dále je kniha určena všem, kteří by chtěli odvrhnout náboženství, ale mají obavy, zda i bez něj je možné žít plnohodnotný, šťastný a mravný život.... celý text

Náboženství Filozofie Věda
Vydáno: , Academia
Originální název:

The God Delusion , 2006


více info...

Diskuze o knize (26)

Přidat komentář

Kakarinka
12.02.2022 5 z 5

Rozčílení teisté mě dříve rozčilovali, nyní mě tu rozesmívají.

bigal
25.11.2020 odpad!

Militantní věřící ateista v akci.


Shindo
10.05.2019 4 z 5

@Daniel717: To, čo ste práve predviedli v komentoch je nádherný príklad typického kresťanského "holier than thou". Dawkins nabáda k používaniu kritického rozumu, Vy ste arogantne odsúdili celú jeho knihu, pretože Váš boh zaručene existuje a iná možnosť nemôže byť. Zatlieskajte si. Písal presne o takých ako Vy.

Bos
15.09.2018

Zajímavý rozhovor s R.Dawkinsem v Hyde Prak Civilizace, první část povídání o evoluční biologii, druhá část o náboženství - https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10441294653-hyde-park-civilizace/215411058090418

Shindo
09.04.2018 4 z 5

Celkom ma prekvapuje pokrytectvo niektorých ľudí - kresťanov, ak ide o Dawkinsa (aj v komentároch tu na DK). Vraj by sa nemal miešať do niečoho, na čo nemá vzdelanie a o čom nič nevie. No to, že kresťanská cirkev to robí už stáročia im zjavne nevadí.

tazkykamen
08.04.2018 odpad!

Nie je mi známe, že by slovo diletant bola urážka. A Dawkins náboženský diletant je. To je proste fakt.

fes
31.12.2016 5 z 5

Ano, podobný názor. Ba právě v diskusích by se palce hodily.

lazarus
30.12.2016 5 z 5

Škoda, že ke komentářům v diskusi nejde taky přidávat palce. Antis by jej ode mě rozhodně dostal.

Antis
29.12.2016

Náboženství mi připomíná školní historku, co vypráví moje sestra:

Jednou, při hodině dějepisu, byla dotázána na svůj názor na Benešovy dekrety. V té době byl dejepis dost nízko na jejím seznamu priorit, a tak popravdě odpověděla, že názor nemá, protože o dekretech nic moc neví. Učitelku to rozhodilo a dalších pět minut strávila tím, že z ní dolovala neexistující názor, protože přece "názor musí mít každý".

A s náboženstvím je to zrovna tak. Ego mnoha lidem nedovolí přiznat, že něco nevědí, a tak si odpověď vymyslí, nebo ukážou na to, co si vymyslel někdo před nimi. Lidi, nebojte se toho, nemůžete vědět všechno. Jestli není biologie zrovna váš šálek, řekněte to a nechte ji biologům. Nemusíte si vymýšlet/podepisovat se pod primitivní představy o stvoření a prvních dvou lidech. Klíčovou informací tu je, že celá tahle diskuze je umělá. Fakta Bibli a jiné náboženské texty jednoznačně vyvrací. To, že tomu tak není, tvrdí jen a pouze lidé, kterým by přiznat pravdu zbořilo světonázor a/nebo peněžní příjem. Víte co? Některým dětem zboří světonázor, když zjistí, že jim dárky pod stromeček dávají rodiče. Zamyslete se nad tím.

Hezké svátky! =)

lazarus
13.12.2016 5 z 5

Konečně se někdo rozhoupal vydal knížku znova. Takže lidi kupujte a čtěte a přemýšlejte. Ateismus není nic příjemného, protože ta poslední umírající naděje pro vás najednou ztratí smysl, ale aspoň se jednou nebudete divit, že už dál nic není. Možná pak pro vás život dostane konečně smysl a budete si vážit každého hezkého dne a každého přítele na té "po čertech krátké" cestě.

Antis
31.07.2016

Zkušenost mi říká, že hodně lidí si o sobě myslí, že jsou racionální, když nejsou. Tak jsem to radši rozepsal =)

Velké procento věřících si myslí, že mají racionální důvody pro víru. Myslí si, že náboženská víra sama o sobě je dobrá věc. Proto ta specifika.

fes
31.07.2016 5 z 5

ad Antis - a nestačilo by to racio?

Antis
28.07.2016

Asi takhle, jsou tři věci, které by měl mít racionálně uvažující člověk:

Vzdělání
Skeptickou mysl
Intelektuální upřímnost a poctivost

Pokud máte všechny tyto tři věci, jste nevyhnutelně ateist(k)a. Pokud věříte náboženství, řekněte mi proč a já vám řeknu, co ze seznamu vám chybí. Myslím to zcela vážně.

Bos
07.01.2016

Pro testera: téma "hledání pravdy" výborně vystihuje právě Dawkinsonův nejznámější citát: „Více mě zajímá, co pravda je, než to, co bych si přál, aby pravda byla.“ Co se týče kázání o pozitivním vlivu náboženství na morálku, považuji za vůbec to nejhloupější, co lze v tomto směru vypotit. Úpadek morálky z důvodu absence víry v nadpřirozenou bytost funguje u ubožáků, kteří jsou nuceni konat dobro jen ze strachu z božího trestu nebo z touhy po boží odměně. Pomyslete, jaký asi pak bude v jádru člověk bez této náboženské motivace? Jakou hodnotu bude mít předstírané dobro náboženstvím zmanipulovaného člověka?

fes
27.12.2015 5 z 5

ad tester:
Zcela jistě se pletete, resp. Vám evidentně schází docela zásadní informace. Pravda pro věřící nemá prioritu, tu má víra. To dosvědčuje nejen chování každého věřícího jedince, ale i celá historie; pouze věřící svou víru označují za Pravdu, i když je to ve skutečnosti obludná Lež. Proto věřící a nevěřící nejsou kámoši. Víra totiž lidstvo rozděluje na správné a nesprávné, což jste konečně dokázal i Vy sám svým namyšleným a povýšeným tvrzením "To ateistům schází a podle toho to teď vypadá!" Až bude mít pro věřící prioritu pravda před vírou, pak o víru přijdou. A o to jde i v Dawkinsonově knize. Což jste zjevně nepochopil právě kvůli své víře.

edysy
02.12.2015

http://www.databazeknih.cz/diskuze-o-knize/alchymiste-posledni-slovo-ma-dabel-51394

Eldar80
01.12.2015

tester: dovolím si upozornit, že dnešní američané jsou tou nejméně náboženskou generací v Americe, která kdy žila. A výsledek? Obezita, spotřeba léků proti depresi a na spaní. Děkuji nemám zájem. Odstranění náboženského života má úplně jiný projev než by si ateisté přáli a to pomlčím o korporatokracii a korporátním fašismu, který se na nás z USA valí (TTIP apod.) Něco jako vědecký ateismus neexistuje. To je jen zbožné přání, protože věda se k otázce náboženství nedokáže vyslovit. Náboženství vědu přesahuje. Prozatím. Musíme počkat až se vzchopí psychologie, sociologie a filozofie - v dnešní době zoufale zaostalé vědní disciplíny. To co potřebujeme je vzít to v čem náboženství pomáhá společnosti a zbytek odmítnout jako pověru. Likvidace náboženství je čirá utopie. Tedy pokud nehodláte zřizovat koncentrační tábory pro lidi, kteří náboženství potřebují. Zkuste si přečíst tohle: http://www.databazeknih.cz/knihy/ze-me-cesta-blazna-a-vnitrni-svet-jaroslava-duska-102007 a pak se zamyslet o čem to vlastně bylo a proč to má tak vysoké hodnocení.

tester
01.12.2015

Jen likvidací VŠECH světových náboženství lze dosáhnout kvalitního a spokojeného života všech národů a ras. Včetně celosvětového míru. Všechno převálcovat vědeckým ateizmem. To kdyby se povedlo neměli by spisovatelé na toto téma co napsat. Jen snad vzpomínky na dobu náboženské temnoty.. Je to zde ale stále diskuze ke knihám a literatuře. Čili k věci.

tester
30.11.2015

Bez osobní zkušenosti s praxí v řízením auta a jeho používání se k tomu dokážu odborně vyjadřovat. Stačí když si o tom něco přečtu. S autem jsem v životě nejel, ani ho neviděl, ale jsem odborník přes jízdu autem. Čím víc čtu a uvažuji, tím více se dostávám na úroveň automobilového závodníka. Řidiči s praxí na mně zírají a obdivují mne. To jsem jim to natřel, amatérům !

edysy
24.11.2015

opakuji: "pravda není nic, co by jeden měl a jiný neměl" ať žije demokracie

siena
23.11.2015

binýsku, ještě se toho držet, viďte...

edysy
23.11.2015

Binysek: možná bych vás odkázala na četbu Friedricha Nietzscheho, ten by se vám se svým výrokem Bůh je mrtev jistě líbil. Já to číst nemůžu, ale v jednom s ním souhlasím: "pravda není nic, co by jeden měl a jiný neměl".

tester
23.11.2015

Byl Dawkins někdy v životě praktikující křesťan? Nepíše o něčem čemu rozumí jen napolovic, tj. o ateizmu? Má Dawkins VLASTNÍ zkušenost s křesťanstvím? Nepopisuje jízdu autem kterým NIKDY nejel a nekritizuje jeho vlastnosti? To se týká i dalších příspěvků.

tester
05.11.2015

To má být pokus o ateistickou bibli a autora nastolit jako papeže? Ateisté věří že Bůh neexistuje, jsou tedy věřící. Náboženství odmítnout jde, ale je to celospolečenská pomalá a jistá sebevražda.

edysy
31.08.2015

Ba i lidé, kteří ještě nepřijali evangelium, jsou různými způsoby zaměřeni k
Božímu, a jako spasitel chce, aby všichni lidé byli spaseni, i když
nedošli k výslovnému uznání Boha, ale snaží se, ne bez Boží milosti, o dobrý
život.

Renava
21.02.2015

to zahadum:
Nuž.... aspoň že sa konečne našiel vinník, prečo je ľudstvo tam, kde je :-). Apropo, máš právo na prezentáciu svojho názoru, ale nie na osočovanie a urážky tých, ktorí práve nezdieľajú tvoje presvedčenie. Podľa mojej mienky - expresívne, nevhodné slová z Tvojho komentáru patria na iné, nemenované fóra, ale sem, na DK rozhodne nie!