Bílá velryba diskuze

Bílá velryba https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90174/bmid_bila-velryba-iO1-90174.jpg 4 675 156

Slavný román Bílá velryba patří bezesporu k vrcholným dílům klasické světové literatury devatenáctého století. Příběh vyprávějící o velké bílé velrybě a fanatickém kapitánovi, schopném obětovat cokoliv a kohokoliv jen pro vlastní pomstu, se dočkal i řady filmových a televizních zpracování. Z těch nejzdařilejších například stejnojmenný anglický film z roku 1956 s démonickým Gregory Peckem v roli kapitána Achaba. Od prvního vydání knihy v roce 1851 už uplynulo dost času a nezkrácená verze se z dnešního pohledu může zdát trochu nudná - rozsáhlé kapitoly věnující se podrobnostem ze života velryb a velrybářů určitě nenadchnou každého. Ale přesto, už jen z důvodu „klasického vzdělání“, stojí tento prozaický epos za přečtení.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Romány

Vydáno: , Odeon
Originální název:

Moby Dick or the White Whale , 1851


více info...

Diskuze o knize (5)

Přidat komentář

Naias
09.02.2023 5 z 5

Načo? Možno im vadí, že nedokážu opísať knihu vlastnými slovami, a chcú, aby ich komentáre vyzneli hodnotnejšie, aby urobili na druhých lepší dojem. Alebo sa im proste páči pýšiť sa cudzím perím a dostávať za to palce.
A ako vidím, z daktorých rafanových komentárov už tie "výpožičky" zmizli, ale inde zostali.

siena
09.02.2023

Už jsem si všimla stížností na jiné uživatele "trpící" na teleportaci myšlenek... ale teď mi někdo vysvětlete, nač to dělají...


Naias
08.02.2023 5 z 5

Rade, tomu sa vraví sekundárna inšpirácia. A ako vidím, nie je jediná. Pozrite si komentáre ku knihe Podivný případ Dr. Jekylla a pana Hyda od užívateľov rafan65 a Tripedalia.

Rade
08.02.2023 4 z 5

Pane rafane65, nevypůjčil jste si něco z mého komentáře? Nebo náhoda, že jsme tak naladěni na stejnou notu?

SteoSG
09.07.2020

Kedze je to uz doba co mam rooozciiitanuuu tuto knihu v starom preklade a nie-a nie to docitat, som dnes kupil, podla tunajsich odporucani, novy preklad. A vrhaaam sa na to (zase nie az tak velmi), takze po nejakom case uvidime ako to dopadne.