Babička diskuze

Babička https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481910/bmid_babicka-VGR-481910.jpeg 4 4044 599

Jen málokterá kniha se zapsala do srdcí čtenářů tak hluboko jako právě Babička z pera známé české spisovatelky Boženy Němcové. V průběhu let se dočkala mnohých vydání a idylický život na vesnici, jehož středobodem je postava moudré, zbožné i pověrčivé staré ženy, lákal k uměleckému ztvárnění význačné české výtvarníky a ilustrátory. Jsou díla, u kterých čas a prostor nehrají roli. Babička je toho jasným důkazem. V tomto vydání se stírají hranice časoprostoru a na jednom místě se potkávají dvě silné ženské osobnosti – Božena Němcová a Míla Fürstová, světoznámá česká malířka, grafička a ilustrátorka. Dívky, ženy, matky, tvůrkyně, umělkyně… dvě silné osobnosti, dvě mysli spojené v jedno dílo.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Odeon
více info...

Diskuze o knize (47)

Přidat komentář

Alix
20.06.2022 5 z 5

Určitě tabatěrka

siena
19.06.2022

Aha, to vypadá na tabatěrku:)


Naias
19.06.2022

Povedala by som, že táto:
V hospodě byli již hosté z nevěstiny strany shromážděni; pan otec byl vyfintěn, botky se mu leskly jako zrcadlo a v ruce držel stříbrnou pikslu.
„Kupte ji, kupte, dám vám ji lacino,“ šklíbil se pan otec a točil pikslu v prstech, ale zvolna, buď že byla těžká, buďže měl neohebné prsty.
„Což je o to, vy jste ještě jako křepelka, babičko, mohli bychom přece zkusit taneček,“ mínil pan otec, zatoče pikslu mezi prsty.

Tu je k tomu dačo napísané: http://jankoweb.wz.cz/blog/recenze/bozena-nemcova-babicka/

siena
19.06.2022

Piksla?

konstelanski
18.06.2022 4 z 5

zdravím, prosím Vás, co je to ta piksla, kterou neustále zatáčejí mezi prstami ?

Kabuky
28.05.2022 5 z 5

Klasika.

Nočnípták
09.01.2021 5 z 5

Nějak jsem nepochopila větu z komentáře Orange8knihomol "Božena Němcová, v mnohém připomínající babiččinu oddanou vnučku Barunku...." Vždyť ona je přece Barunkou.

Ivan F
29.09.2020

Úprimne: Babička je kniha, ktorú z duše neznášam. Nikdy som knihu nedokázal prečítať, nech som sa o to snažil viackrát. Veľmi sa na mne podpísal čiernobiely film z mne absolútne nesympatickými postavami. Utrum, šlus.

ZÓNA
09.01.2019

Zdá se mi, že respekt k Němcové není a ztrácí se.
Upřímně uvedu, že jsem z Němcové četl pouze pohádky a považuji je za jedny z nejkrásnějších, co kdy byly napsány.
Přesto chovám Boženu Němcovou v úctě a myslím si, že by nikdo neměl hanět její odkaz pro český národ. Ostatně miloval ji i Jaroslav Seifert. Mistr vzletného verše a opojných slov a vět.
Než se kdokoliv rozhodne použít slovo nýmand, měl by si jeho význam najít ve výkladovém slovníku. A pokud ho chce použít pro Boženu Němcovou, ať sám sebe označí třeba za... . Ať si vážený čtenář domyslí... :-)

Damato
09.01.2019 5 z 5

Nerada se někde pouštím do debat, ale příspěvek CleoXandra mě nadzvedl ze židle. Opravdu, české školství je v totálním rozkladu a to hlavně proto, že na střední školy se dostali i takoví studenti , co napíší o Němcové že je nýmand.
Naprosto souhlasím s komentářem u této diskuze s nightlybird a Alix a podepisuji se pod jejich slova .... komentáře některých zdejších čtenářů vypovídají o jejich kulturní (ne)vyspělosti a úrovni celkově.

Měňavka
30.10.2018

Vždy budu plakat, když to budu číst.

Chesterton
16.01.2018 2 z 5

Můj syn si také našel cestu ke Kytici nebo knihám Oty Pavla a to i bez doporučené četby. Nejvíc je oba bavil Karel May, Foglar a Tolkien - ono to s konkurencí mobilů a počítačů není snadné:)) Dle své zkušenosti vím, že babička není kniha pro každého:))
Na mně je až příliš emotivní a děti to mohou vnímat podobně:)

Sarah01
28.12.2017 5 z 5

Chesterton - každý má jinou zkušenost, můj nejmladší syn si přes doporučovanou četbu ( ne povinnou) cestu ke čtení našel. Pravda ale, Babičku číst nemusel :-)
Vždy dostali seznam a mohli si vybrat. Mám pocit, že nejvíc ho bavil King. Myslím si, že je to hodně o generacích, Babička dnešním dětem nic moc neřekne, dnes jsou in "akční" knihy.

Chesterton
28.12.2017 2 z 5

pro tester i triatlet - nejsem emočně nevnímavá a přesto se to u mne nepovedlo a dodnes nemám Babičku jako top:))
Nejvíc záleží na tom ve kterém věku se jakákoli kniha předkládá, jakým způsobem a nakolik se dá prostor odlišnému vkusu či nastavení dítěte.
Dodnes mám "vyrážku" jak na Babičku tak na Broučky, kteréž mi "velice emočně vnímavá" matka předkládala víc než měla:))
A vlastní zkušenost se dvěma syny? Jen ne povinná četba!! Nasměrovat a nechat prostor:)) Mám obavu, že to se škole zatím málo daří. Ale asi jak kde. Triatlet má asi vlastní zkušenost:)) Pro dnešní děti má Babička spíš tu historickou hodnotu. Až s osobnostní zralostí přichází i podobné knihy . . . . . .

Sarah01
05.05.2017 5 z 5

Myslím, že nejdřív si musíme uvědomit, kdy byla Babička napsána. Ať si přečtete jakýkoliv román nebo povídku z této doby od jiného autora, bude to podobné...archaický jazyk, neakční děj, pro někoho nudné téma. S dnešní moderní literaturou se to vůbec nedá srovnávat. Takže ano, je jasné, že každému se nemusí líbit. Tak jako mně se třeba nelíbí dnešní young adult, některé detektivky a fantasy. Ovšem Babička už má nějakou historickou hodnotu, kdežto ty zmíněné dnešní žánry zapadnou určitě v propadlišti času.

Luccy78
28.04.2017 4 z 5

Co člověk, to názor.. A každý máme svobodnou vůli říct nebo napsat to, co si myslíme. A dle mého je potřeba k některým knihám dozrát nebo zažít něco, co třeba změní náš dřívější pohled na věc. Rozhodně bych si ale nedovolila rovnou odsoudit nějakou knihu jenom proto, že zrovna já ji nerozumím.. A tak (jak jsem již psala v komentářích), i když ani mě Babička v dětských letech, kdy byla jako povinná četba, nezaujala, teprve teď můžu s klidným svědomím napsat, že jde skutečně o literární skvost. Ano, spoustu lidí nezaujme nikdy, ale pořád je to dílo plné životních hodnot (možná dneska pro někoho naivních), naděje a víry v lepší dny a lidi.

MorriconeTheGod
14.04.2017 odpad!

Feministky prostě potřebovali protlačit do dějin literatury v každé zemi alespoň jednu autorku... u nás to padlo na Němcovou. Nic víc, nic míň...

globetrotter
04.02.2017

Audiokniha Babička online:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLGwrdUvxRh_-6IOt01cCCpu8wOhdeYpZD

šebory
21.06.2016

Souhlasím s evelýny, už víckrát ne!

tester
28.04.2016

To anyzek... ono ještě žijí normální LIDÉ? Je to čím dál větší vzácnost. Babička je s plynoucím časem a degradací lidí čím dál častěji odsuzovaná. Ti čtenáři za to nemůžou, jsou to následky moderní výchovy a moderního pohledu na svět. My staromilci si babičku vychutnáváme.

triatlet
23.01.2016 4 z 5

Nightlybird - Pan Kreibich vlastní přes 250 českých vydání Babičky - http://jihlavsky.denik.cz/zpravy_region/vasnivy-sberatel-kreibich-doma-mam-stovky-babicek.html.
Celkový počet vydání přes 360!
Průměr: ročně necelé 3 výtisky.

Alix
23.01.2016 5 z 5

Babička je novela, ne povídka a ne román.

Atuin
19.01.2016 5 z 5

TondaBetta - Božena Němcová už ve svém jakémsi úvodu u Babičky píše že není člověk ten, aby se zavděčil lidem všem a to platí u všech knih. A nechte to na dceři aby vás nepřekvapila.

tester
09.01.2016

To blackcoffee .... došlo k pozitivnímu prozření. K opaku, že by se někomu Babička atp. zhnusila nedochází. Během života se člověk mění a otvírají se mu oči. Začíná chápat to, čemu dosud nerozuměl.
Zhnusila se někomu nějaká knížka kterou měl před tím rád? Babičku určitě doporučuji, ale někomu se zatím nezdá vhodná k četbě.

tester
28.11.2015

Emočně vnímaví čtenáři babičku chválí a ti ostatní ne. Nechtěl bych být dítětem těch ostatních.

tester
10.11.2015

Má STARÁ BABIČKA nějakou analogii NOVÉ MODERNÍ BABIČKY? Jestli ano pak líbí se vám víc stará nebo nová babička? Snad Babička 21. století? http://www.databazeknih.cz/knihy/babicka-21-stoleti-42019
Ta je bez komentáře a je jaksi osamocená mezi babičkami. Že by už babičky nepřitahovaly čtenáře? Novou moderní digitální babičku jsem nečetl, ale intuitivně se mně zdá že stará babička je jaksi lepší i když nezvládá nové technologie a nechodí do aerobiku. Je taková lidštější a k dětem citově přívětivější. Babička a vnoučata patří k sobě a o tom která babička je lepší by měla rozhodnout vnoučata sama. Osobně mně to víc táhne ke staré babičce. Babička má zásadní chybu. Neteče z ní krev a není tam žádná vražda kromě sebevraždy. A to je tedy pěkná nuda. zádné střílení, žádné honičky. Takový poklidný život je k uzoufání. Na Starém bělidle se zastavil čas. To není pro mladší dynamické generace. Z postoje k babičce se odvíjí i postoj části mladší generace ke starším lidem. Babičky i dědečkové se dnes moc nenosí. Je to nezadržitelný vývoj. Mladší generace si kopou vlastní hrob.

Artic
31.01.2015

Před maturitou nám důrazně kladli na srdce, abychom si zapamatovali, že Babička není román ani novela, ale povídka :-)

Alix
24.03.2014 5 z 5

olinka30: Máš vůbec ponětí, ve kterém roce byla ta kniha vydána? A kolik generací ji četlo?

olinka30
08.06.2013 3 z 5

Souhlasím, pro dnešní děti ta kniha vůbec není. Tak možná před padesáti léty.

juvelinokivi
23.01.2013

Netuším, proč tuhle knihu pořád cpou dětem na ZŠ, které ji nemohou vůbec pochopit - v lepším případě je nudí, v horším případě si k ní vypěstují averzi. Pro pochopení toho "o čem to vlastně je" doporučuji televizní zpracování z roku 1971 od režiséra A.Moskalyka a scenáristy F.Pavlíčka.