Aby bylo jasno aneb Vrátí se Marx a Lenin? diskuze

Aby bylo jasno aneb Vrátí se Marx a Lenin? https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455264/bmid_aby-bylo-jasno-aneb-vrati-se-marx-a-hv1-455264.jpg 3 8 2

Svoboda se nedá koupit. Odpovědnost se nedá zdědit. Demokracie se nedá nařídit. A přesto jako by dnešní svět svobodu zatracoval, odpovědnost umlčoval a demokracií opovrhoval. Jako by znovu volal po návratu Marxe s Leninem. Sedíme na sedadle spolujezdce porouchaného vozu, který se řítí špatným směrem. Jeho šofér ho není schopen ovládat. My se s tím ale smířit nemusíme! Buď budeme odevzdaně čekat na nevyhnutelnou tragédii, nebo se pokusíme převzít řízení, nebo z vozu vyskočíme. Jiné možnosti nemáme. Ale pořád jsou to možnosti, jak vzít osud do svých rukou a nenechat se unášet tím splašeným vozem dál. Kniha, mapující následné pohnuté události startující zhruba okamžikem příchodu pandemie koronaviru v roce 2020 obsahuje i reakce řady významných současných osobností na autorkami pokládané otázky zasahující do oblasti historie, ekonomie i etiky. Kniha je názorovým průřezem naší současné politické scény. Autorky pokrývají svými texty současné ekonomické, sociální i politické události, každá na své odborné parketě. Nevyhýbají se ani dění kolem České televize, které už dvakrát za posledních dvacet let zvedlo veřejnost ze židlí či vyhnalo do ulic.... celý text

Diskuze o knize (43)

Přidat komentář

Gambit12
20.03.2021 4 z 5

siena: Myslím, že nové příspěvky jsou názorově konstantní s těmi staršími a moc rozporů tam najít nelze. :)

siena
20.03.2021

Gambit12, ano, vyprázdněnost a komické zoufalství, otevírání očí zaslepeným, morální kazatelé se spřátelenými politiky a zájmovými skupinami... Vzhledem k tomu, že je to stále dokola, doporučím jen těm, kteří si čtou v těchto novějších příspěvcích, aby si zalistovali i do jejich minulosti. Ony potom "lépe" vyzní některé fráze a argumenty.


Gambit12
20.03.2021 4 z 5

siena: Ano, všiml jsem si, že se ke jménu Jefima Fištejna v médiích přistupuje velmi obezřetně. A samozřejmě Forum24 nebude kopat do někoho, kdo pro ně občas něco napíše.
Příčinu současné "celosvětové" společenské změny je třeba hledat v rozvoji sociálních sítí, vytváření vzájemně znepřátelených sociálních bublin, vzniku paralelních médií atd. Různá prohlášení, že Zeman rozdělil společnost a že kvůli němu je tu možné něco, co dříve nebylo, jsou ukázkou komického zoufalství a vyprázdněnosti některých médií, která už nereflektují na přinášení objektivních informací, ale vzala na sebe úkol otevírat oči zaslepeným, tak se stylizovala do role morálních kazatelů v symbióze se spřátelenými politiky a zájmovými skupinami a vytvořila kategorii nového člověka tzv. "člověka slušného", v terminologii možno nazvat Homo honestus, s podmíněnými modely chování, které jsou mu vštěpovány těmito médii a domnělými sebevyvolenými experty z oblasti politologie, sociologie atd. prostřednictvím různých politicko-byrokratických floskulí. Síla této "expertokracie" se například naplno projevila v současném krizovém stavu. Homo honestus byl okamžitě poučen, že rouška je v této době chápána jako stavovský odznak a díky omezením, která na sebe dobrovolně uplatňuje je mu umožněno jeho současníky být nadále nazýván "člověkem slušným". Naopak ten, kdo se opováží zpochybnit "oficiální názory osvícených expertů" je označen jako "člověk neslušný".
Je s podivem, že se tolik nemluvilo o rozdělené společnosti v době soupeření ODS a ČSSD, když byl Paroubek zaházen vajíčky na Andělu, když právě na sociálních sítích jela výzva Vejce pro Paroubka, když Paroubek sám podněcoval k násilí proti ODS. Padala prohlášení, že si Paroubek vejce vykoledoval a čemu se vlastně diví, vždyť za první republiky se na politiky házely kameny, tak je na tom ještě dobře. Všechno se posuzovalo jako velká sranda, já jsem byl tehdy na gymnáziu a ještě si pamatuju, že jsme se domlouvali, jestli půjdeme nebo nepůjdeme s vajíčkama na náměstí.

siena
20.03.2021

Gambit12, já si vážím těch, kteří se dokázali vzepřít tehdejší moci, vážím si těch, kteří se dokázali postavit i svým skutkům. Některých více, některých méně. Opravdu nevím, co to má ale společného s možnými členy Rady České televize. Ani, jakou mají souvislost se čtením Forum24. Já bych předpokládala, že nominanti do této rady, obecně na jakékoliv posty, by měli mít nejen povědomí o zákonech, které se vztahují k jejich případné práci. Ale, v tomto případě, by měli mít také jisté intelektuální, společenské vědomí. Když se tedy mluvilo například o panu Rokytkovi, tak to nebylo žádné strašení, ale divení, kdo všechno se může o co ucházet. A že není sám. Ano, ANO, SPD a KSČM má většinu, v pořádku, nanominovali si své odborníky. To ale neznamená, že by se o nich neměla vést veřejná rozprava, ani kritizovat jejich kroky. Že by se nemělo mluvit o tom, zda-li jsou právně v pořádku i kroky těch, již pracujících v této radě, včetně jejich případných střetech zájmů. A není ani od věci, podívat se jaké byly nároky kdy v minulosti.

Ano, příkopy byly, jsou a budou. Stejně, jako lidé slušní a neslušní. Domnívám se, že každý musí vidět, jak se společenská atmosféra změnila. Co všechno je dnes možné pronášet nejen bez uzardění, ale jak jsou tyto výlevy i plédovány a je jim tleskáno. A je to vidět i zde, na zdejších stránkách.

siena
19.03.2021

Kapis, vy mi v žaludku opravdu neležíte. Vy jste mi ukradený, i se svými výmysly. Je to váš svět, váš boj... Jen nejsem zvědavá, a na zdejších stránkách už vůbec, aby mi taková žumpa nadávala a urážela. Není to tak dávno, kdy jsem byla terčem nějakého vašeho "kamaráda", až si tak říkám, jestli jste to nakonec nebyl vy sám! Takže, si vezměte své vibrátory a táhněte s nimi tam, odkud jste s nimi vylezl!

Zdá se, ale že tu máte partnery do diskuze. Můžete si tedy dále spolu notovat, jak vám ten hnusný liberální svět brání v rozletu... Však je to také pod tou správnou, příznačnou, knihou...

Gambit12
19.03.2021 4 z 5

siena: Já vám váš pohled na svět určitě brát nebudu. Ale přece jen ... dálková diagnostika Václava Klause, mediální úvahy "odborníků" o jeho zbavení svéprávnosti, protože váhal s podpisem Lisabonské smlouvy, ostatně samotná spacáková revoluce, která rozhodně neměla formu poklidného protestu, fyzické napadení bývalého generálního ředitele ČT Balvína na záchodech atd. To vše dávno předtím, než měl Zeman tak zásadně rozvrátit společnost, až na to, že fenomén rozdělené společnosti je celosvětový. Ale to je zase debata trochu jiným směrem.

Jak už jsem se vyjádřil níže, výsledek volby do finálního kola považuju za uspokojivý. A opět prázdné, zoufalé strašení Rokytkou aplikované některými médii se ukázalo jako zcela neúčelné. S ohledem na vaše příspěvky adorující předlistopadové disidenty a vaším kladným vztahem k deníku Forum24 se osobně trochu divím, že máte výhrady vůči Jefimu Fištejnovi.

siena
19.03.2021

Gambit12, ano za hranou. Kolik jen jsem podobných výroků viděla i ve zdejších komentářích. Výroků, které odporují zdejším pravidlům, ale kterým tleská nemálo zdejších uživatelů. A samozřejmě, když se někdo ozve, podobně jako vy, jako uživatel Kapis, hned je, tu nedemokratický, neuznává volby, chce zavádět policejní stát, o vulgaritách ala Kapis ani nemluvě. A tak je to s tím vaším stále dokola nesmyslným poukazováním, jak jen ti zlí liberálové, a dalších populárních x-nálepek, jsou vulgární a vulgárně se vyjadřují k protistraně. Opakováním podobného, a že se tak děje již několik let, a velmi systematicky, došla nejen trpělivost některým, že se začali vyjadřovat podobně, ale hlavně, ty pomyslné zákopy jsou vyhloubeny hodně hluboko. Nakonec, kvůli tomu jsou také pronášeny...

A propos, abychom se vrátili i k této knize. Paní Lipovská dostane velmi vybranou společnost, jen co je pravda. Jeden nezávislý adept vedle druhého...

Gambit12
18.03.2021 4 z 5

siena: Osobně si myslím, že výrok Turnera k redaktorům Info.cz, kteří dělali rozhovor s Pavlem Tykačem, že "upřímně přeje smrt v bolestech jim a jejich rodinám" je dalece za hranou jakékoliv přijatelnosti. Co je ten člověk zač, je jasné už z jeho profilové fotky, kde se modlí k soše Karla Marxe, která má na hlavě čepici Santa Clause. Za jiných okolností by byl jen k smíchu. Výrok o hnědých a rudých prasatech pochází od režiséra Hřebejka.

siena
18.03.2021

Tak o nadsázkách pana Vondry by se daly psát již celé romány.

Víte, u nás se říká, jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Když se veřejný prostor vulgarizuje, a to bohužel samotnou hlavou státu, tak není žádným divem, že se ozve i protistrana. O rudých a hnědých prasatech jsem nečetla, za to jsem slyšela hrubého a vulgárního prezidenta. A o tom nižším úředníkovi ani nemluvě. Vám je osobně špatně z pana Turnera, mně je osobně špatně z výroků jiných. Jestli někdo tleská a obhajuje vulgární chování, bohužel, stává se sám vulgárním člověkem. A nesmí se potom divit, že tak o něm ti druzí mluví.

Gambit12
18.03.2021 4 z 5

Eldar80: To už si nepamatuju. Šlo o nějaké šílené vývody duševně nemocného člověka, který každý den sdílí na timeline 50 příspěvků. Utkvěl mi v paměti výrok Peksy. Za sebe můžu jen dodat bez jakéhokoliv pocitu provinění, že Peksa je komunistický zmrd, ačkoliv on sám by nesouhlasil a nazval by se liberálem nebo demokratickým socialistou.

Eldar80
18.03.2021

Gambit12: A co má být onou krizí konzervatismu? Jak se to má projevovat? Já žádnou takovou krizi nevidím. Já zase vidím krizi liberalismu. Ať už v USA či na Západě.

Gambit12
18.03.2021 4 z 5

siena: K tomuto tématu mi utkvěla v paměti ještě jedna věc. Asi před rokem aktivista Peszynski rozvíjel na fb nějakou svou teorii o krizi konzervatismu. Do diskuze se zapojil europoslanec za Piráty Peksa s poznámkou, že krize konzervatismu je v tom, že je konzervativní. Někdo mu tam oponoval, že Roger Scruton by ho argumentačně převálcoval. Reakce Peksy byla: Nepřeválcoval, je mrtvej.

Ale ta diskuze už jde opravdu jiným směrem, váš původní příspěvek, na který jsem dnes reagoval, se týkal Rady ČT. Jen bych chtěl dodat, že dnešní volba do finálního kola dopadla uspokojivě. Jefim Fištejn druhý nejvyšší počet hlasů. Rokytka neuspěl.

Gambit12
18.03.2021 4 z 5

siena: No, už se nám ta diskuze zase posouvá někam jinam. Zhruba před necelými dvěma roky poskytl Alexandr Vondra rozhovor pro Respekt, ve kterém v nadsázce zaznělo, že Prahu dobývají cyklisti, homosexuálové a vegetariáni a že on sám nechce žít ve světě, kde se užívají pojmy rodič 1 a 2. Diskuze na facebookové stránce Respektu pod tím rozhovorem patřila zdaleka k těm nejhorším, co jsem kdy na facebooku viděl. Před pár dny jistý "levicově liberální" dokumentarista Vladimír Turner napsal na twitter redaktorům Info.cz za podcast s Pavlem Tykačem, vzkaz, ze kterého mně osobně je špatně.
Neměl jsem na mysli osobní urážky anonymů v nějakých diskuzích, ale časté texty politických komentátorů, že voliči Zemana nebo i toho Okamury jsou nevzdělanci, lůza, plebs, čeleď atd. Nebo podobná vyjádření, že rudá a hnědá prasata táhla Zemana na Hrad.
Jistě nezpochybňuju právo poslanců ( v tomto případě senátorů) podávat ústavní žalobu na prezidenta, jen ty body žaloby jsou myslím vypovídající. Navíc sami iniciátoři potvrdili, že se jednalo jen o gesto, symbol, který neměl šanci uspět a to jak v PS (tam se dá mluvit o účelovosti), ale ani u Ústavního soudu. Na druhé straně hlavní postavy té aféry Láska a Goláň byli opakovaně zvoleni do senátu. Láska navíc ve druhém kole čelil Žantovskému, což je v Praze těžký kalibr. Nepsal jsem, že někdo má držet pusu, jen jsem reagoval na vaše vyjádření, že "vy liberálové" berete lidi takové jak jsou a nikoho nechcete eliminovat, aby nastal váš čas. Jedná se o regulérní politický boj, já vám ho neberu, jen nepředstírejte, že ho nevedete.

siena
18.03.2021

Gambit12, myslíte, že někdo uráží podobně jako uživatel Kapis, a že tu zdaleka není sám? Myslíte, že urážejí podobně, jako ti, kteří píší příspěvky různě po internetu? Nakonec, stejně jako vy, když o druhých mluvíte, že jsou svině a obskurní postavy? Ale je to stále to stejné, stále dokola... A když se tak oháníte demokracií, musíte vědět, že máme stále parlamentní systém, navzdory přímé volbě prezidenta. Tudíž, poslanci mají právo podávat ústavní žaloby na hlavu státu, jestliže si myslí, že překračuje své pravomoce. Když už o současné hlavě mluvíme, myslíte, že snad nějaký liberál mluví o druhých stejně jako on? Že se z jejich řad line takový proud vulgarit, kterými častuje druhé i jeho mluvčí? A prosím, to už obehrané, a také velmi plédované od zdejších komunistických sympatizantů, demokracie není těch pár minut za plentou jednou za čtyři/pět let a pak držení pusy. Možná ve světě Václava Klause, ale ne v tom světě liberálním a ani konzervativním, obecně, ve světě svobodném.

Gambit12
18.03.2021 4 z 5

siena: Tak vzhledem k tomu, že tzv. liberálové systematicky celé tři roky vyzývají demokraticky zvoleného premiéra k odstoupení prakticky od chvíle, co se premiérem stal, pokoušejí se protlačit neodůvodněnou ústavní žalobu na prezidenta zvoleného dvakrát v přímé volbě, veřejně vybízejí občany k volební účasti a pak je urážejí, když ti nevolí jejich strany nebo kandidáty, tak vám tak úplně nevěřím. Ale vy si to pro sebe jistě nějak ospravedlníte, nějakým bojem za dobro nebo tak nějak.
Jen pro úplnost dodávám, že o komunistické minulosti a střetu zájmu Andreje Babiše se vědělo před volbami 2017. Nelze se vymlouvat na to, že voliči byli oklamáni nebo že neměli potřebné informace. Může se nám to nelíbit (a já osobně rozhodně nejsem nijak nadšený), ale to je demokracie.

siena
18.03.2021

Ano, konzistentnost vám neupírám, naopak. Jen je celkem plná frází, které jsem slýchávala a četla za mých mladých let. To víte, my vyprázdnění liberálové, my bereme lidi takové, jací jsou, nečekáme na žádné jejich prozření, natož, abychom chtěli některé eliminovat, aby mohl konečně nastat "náš čas". V tom se, také konzistentně, lišíme...

Gambit12
18.03.2021 4 z 5

siena: Myslím, že moje příspěvky jsou v tomto ohledu velmi konzistentní a mnohokrát jsem zdůrazňoval, že se stavím proti samotné myšlence komunismu resp. socialismu a to proti všem formám charakteristickým kolektivistickým uvažováním, nejen proti čtyřicetileté zkušenosti Československa pouze s jednou interpretací zvanou marxismus-leninismus. A nějaké podobnosti s metodami totalitního režimu v tom vidí jen člověk, který je vidět chce.

siena
18.03.2021

Gambit12, ono toho ve zmiňovaném pořadu zaznělo mnohem více. A jak jsem napsala, už se celkem těším, jak budou probíhat podobné diskuzní stoly... Tedy, těším, té mladší generaci to opravdu nepřeji, až úderně budete eliminovat ty, kteří ještě nedospěli ke správnému prozření. Kdepak jsem to jen slyšela? Neříkali to právě ti, kterými tu tak pohrdáte, tak okázale pohrdáte. Nazýváte je vším možným, včetně sviněmi... Nakonec, i ve zdejších příspěvcích se to objevuje, že myšlenka byla dobrá, jen ti lidé, vždycky udělali chybu. Holt, špatná eliminace ve špatnou dobu.
Je ale docela zajímavé, že tu, na jiném místě, probíhá víceméně obdobný střet. Také, člověk, který komunisty nemá rád, který je srdnatě odhaluje, tedy, ono není co, ale stejně, a nenávidí lež, si neumí představit na světě lepšího premiéra, než nomenklaturního komunistu a estébáka k tomu. O tom, že je to lhář, snad nemá ani smyslu psát. A tak je to i s tím konzervatismem. A Václav Klaus? Bohužel, kromě sebestřednosti a pocitu, že Václav Havel mu ani z hrobu nedá pokoj, toho už mnoho nenabízí. O to ale víc bude mluvit o věcech, kterým nerozumí a poučovat národ, např. co je nebo není fráze, k čemu vakcíny, proč není lék...

Gambit12
18.03.2021 4 z 5

siena: Učebnicovým příkladem různorodosti bylo Občanské fórum. A stejně tak obrovské názorové rozpory existovaly mezi Muži října 1918 a zahraničním masarykovským odbojem. Přesto tato různorodost nebyla překážkou pro odstranění komunismu nebo vzniku samostatného Československa.
Jak už jsem níže citoval Václava Klause: "My nejsme v roce 1987, ale – při velikém optimismu – v roce 1971, při menším optimismu teprve v roce 1960."
Ohledně 60. let je vhodná citace jiného autora: "Falešně si ty roky spojujeme s oficiálním Pražským jarem, tedy s tím, čemu se tak podivně v orwellovském newspeaku začalo v osmašedesátém říkat obrodný proces. Reformní komunisté pootevřeli okna, ale v tom volném větru mnohem bezpečněji létali jiní."
Ano, je možné hledat paralely. Podle nedávných průzkumů nová dvojkoalice skutečně pootevírá okna, ale prostor který vznikne, nebude primárně určen pro ni. Existuje velmi pravděpodobná možnost, že současná vláda uhájí další čtyři roky a zvláštní ironií osudu se příštím prezidentem může stát v jistých ohledech velmi zdařilá Husákova reinkarnace a jak známe z minulosti, tak se předsedové PS později stávají premiéry.
Tohle všechno je třeba z důvodu eliminace těch, kteří změnu potřebují "jen pro své nitro nebo svou exkulpaci" a otevřel se prostor pro kulaté stoly, jak bylo řečeno v nedělní Partii. K těm stolům můžou zasednout lidé rozdílní, ale s jasnou potřebou změny současného systému, klamně se zaštiťující názvem liberální demokracie. Ale jak už jsem uvedl, ještě bude nějakou dobu trvat než si většina tohoto národa uvědomí, že ta přívětivá lidská tvář současné "liberální demokracie" je jen napjatou grimasou. Až přijde ta vhodná doba, bude třeba znovu vygenerovat vůdčí osobnost schopnou provádět společenské a ekonomické reformy jako v 90. letech a změna systému bude možná.

siena
18.03.2021

Kapis, jednak, tykejte si v tom kanále, odkud vylézáte! A nejspíš jste velmi špatně četl, chápu, ono to není úplně nenáročná činnost, ale není to poprvé, co sem dávám odkaz na článek z těchto stránek. To víte, někoho formuje žumpa, někoho novináři, kteří svému řemeslu rozumí.

Ano, Gambit12, škodolibost. To vám věřím. A to není jen nějaká rada, ale ve všem. Hodně smutné, ale takové české... Mně chcípla koza, tak sousedovi musí minimálně dvě. Ano, privatizace, lék na vše. To myslím vidíme celkem dobře kolem sebe. V poslední době mne zaujala historie kolem privatizace SEVACu. Je dobré si občas připomenout, obzvláště potom konfrontovat s psaným a říkaným. A Jefim Fištejn? Koukala jsem, že ho nominuje Hospodářská komora, takže chápu, to bude zcela nezávislý člověk. Nebo pan Dlouhý už nechce být prezidentem? Ne, to prosím berte v žertu. Já jen, že pan Klíma je "závislý". Přemýšlím, jestli na Federaci židovských obcí a Ekumenické radě církví ČR, či na "kavárně"... Ale zkrátka to je tím, že to není ten pravý český konzervativec. Ale, nemusíte zoufat, řekla bych, že Nova teď bude vysílat do společnosti jen ty dobré signály. Bude muset hodně silně, protože nebude jednoduché ty všechny národovce dát dohromady. Vždyť, stačí ta různorodost tady. To je pan uživatel Kapis, pan uživatel Eicherik, vy... Natož v celé republice.

Kapis
18.03.2021

Hehe, prý žumpa a dá tu Forum24, to se bavím a Novičok? Tomu se smějou už i moje děti a to jim není 10, ale Siena, kvalitně ideologicky zformátovaná, to bere vážně, bo ji to sedí do jejího pohledu, já asi umřu :D

Tím jsi na sebe bezelstně prozradila asi víc, než jsi chtěla, nepotřebuju více, děkuji za krásné dopoledne, budu se usmívat ještě večer a za mě na chvíli končím. Hehehe, nic, odcházím a omlouvám se všem, že jsem tu psal věci, které z knihou nesouvisí. Nedělám to často.

Gambit12
18.03.2021 4 z 5

siena: Myslím, že všem nám je jasné, že jsou tam vhodnější kandidáti než nějaký Rokytka. Už jsem jmenoval Jefima Fištejna. Ale kdyby byl ten Rokytka zvolen, neubránil bych se jisté škodolibosti když si představím reakce určitých lidí.
Já nepatřím k těm, kteří si myslí, že odvoláním generálního ředitele Dvořáka se něco zásadně změní. Určitý přínos by to samozřejmě byl, ale ta zkaženost už je ve všech vrstvách infrastruktury České televize. Takže je třeba na jeho odvolání pohlížet pouze jako na dílčí krok. Jediným plnohodnotným řešením tohoto problému, jak už zde bylo napsáno, je privatizace.

siena
18.03.2021

... a když už jsme na zdejší veselé vlně... Gambit12, to jsou ti přijatelní kandidáti?
Chtěli mě otrávit novičokem, prohlásil Rokytka. Kandidáti do Rady ČT se představili poslancům
(Forum24, 18.3.2021 - Ján Panik)
https://www.forum24.cz/predstavili-me-jako-opilce-stezoval-si-rokytka-pri-vyberu-novych-radni-ct-bylo-veselo/

Máte pravdu, v této společnosti, je velmi bláhové od pana Klímy, že opět kandiduje. Přímo troufalé si myslet, že on, jako obskurní postava, může obstát vedle této odbornosti. Nakonec, i vaše poznámka, že dveřmi vyhodí, oknem vleze, ho přeceňuje. Ve světle historie paní Bobošíkové, je vysloveně čučkařem v této disciplíně...

siena
18.03.2021

Kapis, ne, to bylo přesně takové, jako mělo být. Tedy ta pravá žumpa. Bohužel žumpa, která se nerozlévá jen po internetu, ale která se rozlévá i patry nejvyššími. No, ono dost těžko to může být jiné, když ta první volí tu druhou. A pro mne je celkem veselé, že se tak děje zrovna u této knihy... pravda, ještě jste evidentně zvládl i ctrl c a ctrl v, takže i u další podobné autorské veličiny.

siena
17.03.2021

Co je čí doménou je celkem patrné z jednotlivých příspěvků. Takže, Gambit12, ať už jste do svého "my" zahrnul neznámo koho všechno, ti "oni" budou jiní... a je i příznačné, že se o tom bavíme u této knihy. Autorky nám také předkládají nějaký obraz světa, který je, vzhledem k "historii" paní Bobošíkové, těžko uvěřitelný. Podobně, jako výlev pana uživatele Kapis, těžko někoho přesvědčí o tom, jak ti druzí jsou neslušnými, že ti druzí jsou útočníky.

Kapis
16.03.2021

Nějakou dobu už ji znám z příspěvků v různých vláknech, několikrát už poučovala a moralizovala i mně, a už to holt po tom, co jsem strávil asi 2 hodiny čtením jejich dalších příspěvků pod různými knihami, nešlo. Nemám nervy z oceli. Třeba půjde do sebe:)

Gambit12
16.03.2021 4 z 5

Kapis: Není třeba uchylovat se k osobním urážkám. Útočit na voliče místo na politiky, nazývat je nevzdělanci a hlupáky, absolventy vysoké školy života nebo čeledí je přece doména té druhé strany. Tady bych si možná dovolil parafrázovat již zmíněného "klasika": Nejsme jako oni.

Gambit12
16.03.2021 4 z 5

Eicherik: Já tomu moc nevěřím, prozatím doufám ve volbu přijatelných kandidátu do Rady ČT. Přál bych si tam docela Jefima Fištejna. Nedávno natočil sérii výborných podcastů o USA a jeho články v Reflexu mají taky určitou kvalitu.
Pobavila mě kandidatura "nezávislého" pana Klímy. To je prototyp člověka, který když je vyhozen dveřmi, tak se vždycky vrátí oknem.

Gambit12
01.03.2021 4 z 5

siena: Souhlasím, že pro brzké spuštění zatím nejsou příznivé politické podmínky. Totéž popisuje i Václav Klaus opět viz lednový newsletter IVK:
"Není možné očekávat "krátké" řešení. Tak zprofanovaný dnešní svět není, určitě ne u nás. Porovnávání dneška s pádem komunismu je mylné. My nejsme v roce 1987, ale – při velikém optimismu – v roce 1971, při menším optimismu teprve v roce 1960."

siena
01.03.2021

"Základním ideologickým pilířem českého konzervatismu musí být orientace na národní stát a na koncept a ideu českého národa."
Už se "těším", až začnete tu ideu "psát". Naštěstí to na nějaké brzké spuštění nevidím. Jen dát ty různorodé "národovce" dohromady! Ale možná jsem jen vyprázdněnou optimistkou...

Štítky knihy

koronavirus, covid-19

Autoři knihy

Jana Bobošíková
česká, 1964
Hana Lipovská
česká, 1990

Kniha Aby bylo jasno aneb Vrátí se Marx a Lenin? je v

Přečtených8x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce2x
Chystám se číst8x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x