RyonMathrin RyonMathrin diskuze u knih

☰ menu

Inheritance Inheritance Christopher Paolini

Monumentální, i když místy rozvleklé zakončení dračí tetralogie. Ale jako u prvních třech dílů, na tak mladého autora úctyhodná práce. Stále mne okouzluje originalita zpracování draků a myšlenka Eldunarí, která v tomto závěrečném dílu dodala příběhu neskutečné možnosti.
Pokračuji spoilery:
Paolini rozpracoval tolik dějových nitek, že ještě po závěrečném přemožení Galbatorixe to trvá několik desítek stránek, než je všechny náležitě ukončí. Všechna společenská uskupení se vyrovnávají s nastalou politickou situací a vzhledem k tomu, jak detailně je autor rozpracoval v předchozích dílech, to podle mne provedl nejlépe, jak to šlo.
Velmi se mi líbil zvrat - únos Nasuady a následný přerod Murtaghova charakteru. Co se týče finálního souboje Eragona a Galbatorixe, je podle mě napínavý, neotřelý a se zcela překvapivým závěrem.
A ochranné zapomínací kouzlo, chránící schované Eldunarí na Vroengardu, je naprosto úžasně popsané…
Jedinou slabinou knihy jsou podle mne postavy, které se jen mihnou a nejsou pro děj nijak důležité, ani nefungují jako dokreslení atmosféry a jen knihu zbytečně nafukují. Totéž se dá říci o některých dialozích, kterým by zkrácení prospělo. Také nenaplněná láska k Arye mne trochu zklamala (prostě mám rád dobré konce). I když to vlastně předpovědělo proroctví už v prvním dílu...
Každopádně u mě kladný dojem převažuje nad zmíněnými kosmetickými nedostatky a dávám 5*.

04.04.2018 5 z 5


Jméno větru I. Jméno větru I. Patrick Rothfuss

Jsou to navazující díly (první díl trilogie nesmyslně rozdělen na 2).

28.02.2018 5 z 5