ajaworld ajaworld diskuze u knih

☰ menu

Atlasova vzpoura Atlasova vzpoura Ayn Rand (p)

Ayn Randová geniálně již tehdy popsala, jak bude fungovat EU, potažmo i ČR, současný tzv. fialismus nevyjímaje - rozhazování plnými hrstmi "potřebným".
Já dílo hodnotím jako hodně dobré. Jasný, pravdoláskaři a pražští kavárenští povaleči a tlučhubové nadšeni nejsou. Popsala cestu do pekel. A tam má celá EU namířeno.

08.05.2022 5 z 5


Nabarvené ptáče Nabarvené ptáče Jerzy Kosiński

Dílo je již nyní skloňováno v tolika pádech a to ještě ani nebyla premiéra Marhoulova filmu (v ČR 12. 9.2019, rozpočet pokud se nemýlím: cca 150 mil. Kč!). Tak jsem se chtěla připravit přečtením předlohy. Předpokládám, že na film bude kulturně vyspělá intelektuální ART elita pět ódy a všichni (a to včetně těch, kteří to nečetli ani neviděli) budou něco papouškovat a vzdychat nad osudem nebohého přičmoudlého chlapce (ach, jaké krutosti se mu děly !...). Možná jim i uteče, že ve skutečnosti se nakonec ukáže, že ten 12ti letý chlapec je takovou malou necitelnou zrůdičkou.
Musím uznat, že autor je bravurní vypravěč, při čtení před očima doslova vyskakují plastické obrazy krajiny, lidí, situací…V tomto ohledu excelentní. Formálně skvělé. I když musím uznat, že místy se autor zlehka opakuje.
Ale…ten obsah. Já vím, že mě možná budete za můj názor kamenovat, ale je třeba stát nohama na zemi. NENÍ TO AUTOBIOGRAFIE, jsou to jen PRVKY autobiografie a o to právě jde. JE TO FIKCE. Je legitimní otázka, jaká byla osobnost a potažmo mysl autora, když byl schopen stvořit dílo plné zvráceností, sadismu, krutosti, sexuálních krutostí a deviací…jedním slovem (jak to jinak nazvat) zvěrstev. Kdo byl vlastně Kosinski ? Zvrácené výplody - často za hranicí mého chápání – si spisovatel při psaní zjevně užíval. Myslím, že nad knihou zaplesají všichni pravověrní sadisté.
Knihu lze přečíst na jeden zátah a ne že ne. Když se na to budete dívat třeba jako na dílo mistra hrůzy Stephena Kinga (ale ten takhle zvrácený není, pravda). Jako na fikci, protože to fikce je. Jinak se na to totiž ani dívat nemůžete. Jde o poskládané příběhy typu „jedna paní povídala“.
Názor, že tato kniha doživotně změní váš pohled na život (to už jsem tu taky někde četla) je blbost. U mě to neplatí. Takovou sílu ta kniha nemá. Jde pouze o módní vlnu.
Hovořit o tom, že je to jedna z nejlepších knih, co kdy byla napsána, je totální úlet. Ale suďte, až si to přečtete. O filmu se zatím nemá cenu vyjadřovat. Z pouhého traileru si přesný obraz neudělám. Předpokládám, že to bude zvládnuto mistrně, hlavně kamera. Ale je otázka, proč si Václav .Marhou vybral takovou zvrácenost ke zfilmování a byl tím románem léta tolik fascinován.
Tak ještě jednou: Kdo byl J.Kosinski ? (jeho sebevražda nepřekvapuje) Kdo je V.Marhoul ?

02.08.2019 3 z 5