zmatenka zmatenka diskuze

☰ menu

Čtečky e-knih

Hm, tak koukám, že jednak zde na webu, který se podílí na šíření ebooků, je zřejmě zakázáno se bavit, na čem ty ebooky číst - a druhak tu je "dobrý" zvyk uživatelům editovat příspěvky tak, že pak nedávají původní smysl a ani je na to neupozornit.
Takže abych díky zdejší Cenzuře nevypadala jako že píšu nesmysly: tou čtečkou o které jsem původně psala, že by měla teoreticky splňovat požadavky a jejíž jméno nesmí být vysloveno, je tatáž, kterou užívají samy knihovny, jaká to je jde buď vygooglit nebo se tam zeptat.
Co na to Cenzura teď? Budem si smět poradit alespoň takto v šifrách nebo se tu budem tvářit, že ty ebooky čteme telepaticky?

14.05.2022


Čtečky e-knih

Pokud na knihu špatně vidíte v mobilu, pravděpodobně si nezvětšujete písmo a buď tam na to máte špatnou aplikaci nebo ji neumíte ovládat.
Píšu to proto, že to na tom můžete být se čtečkou i tabletem podobně.
Pokud vám jde o větší obrazovku, bude pro vás lepší tablet, ale větší obrazovka automaticky neznamená větší písmo. Pokud v tabletu nebudete mít aplikaci ve které si písmo svedete zvětšit, budete na tom podobně jako s mobilem, jen budete mít větší "placku".
U čtečky je také nutné si velikost písma navolit, ale jelikož je primárně určena jen ke čtení, odpadne vám řešení v jaké aplikaci nejlépe číst.
Některé knihovny ve větších městech čtečky půjčují, zkuste se zeptat v té svojí, třeba byste si mohla čtečku půjčit a zkusit zda vám vyhovuje.
Jinak se přidávám k tomu co zde zaznělo - tablet/mobil je podle mě vhodný jen pro příležitostné/nouzové čtení, ale pokud člověk chce náhradu za papírovou knihu, je čtečka lepší - důvody: zdravotní (oči) a výdrž baterie.

13.05.2022


Čtečky e-knih

Nemohou se ty knihy po smazání nahrávat zpět? Což asi by hrozilo kdyby byly do čtečky importované pomocí pocketbook emailu a měl jste tam nějakou synchronizaci a měl zapnutou wifinu...

15.02.2022


Čtečky e-knih

AnDyB:
*.doc - záleží na formátování zdrojového souboru. Převést se to dá vždy, ale pokud není výchozí formát adekvátně formátován, může se po převodu formátování změnit nežádoucím způsobem. A např. Pocketbook *.doc přečte bez nutnosti ho převádět (jiné čtečky možná taky, ale tam nemám zkušenost).

PDF - nelze jednoduše převést. Sice existují aplikace, které to zdánlivě nabízejí na jedno kliknutí, ale v drtivé většině z toho vycházejí paskvily (i když leckomu ani to nevadí). Opět záleží co to je za PDF. Jsou už i PDF pro čtečky a ty snad jdou číst ve čtečkách i tak jak jsou. Ale jiná PDF se ve čtečce chovají jako obrázky a s těmi už je docela práce. Musí se převádět přes OCR software (program na rozeznávání znaků), pak to vyžaduje korekturu a opět opravu formátování. I tomu, kdo to umí, to zabere hodně hodin.

19.12.2021


Čtečky e-knih

kapr: i kdyby se vámi požadovaný člověk našel, tak může mít na čtečku úplně jiné nároky než vy a jeho zkušenosti vám budou k ničemu.
On ve čtečkách není zas až takový výběr a rozdíl jako třeba v mobilech.
Doporučuji abyste si v první řadě rozhodl jaké máte vy osobně požadavky na:
- formát knih
- rozlišení a kontrast displeje a jeho další vlastnosti (např. jestli požadujete barevný displej)
- možnost vložit kartu/vodotěsnost (čtečka mívá buď jedno nebo druhé)
- ovládání (dotyk nebo tlačítka nebo oboje)
- českou lokalizaci
- cenu
a nejspíš se vám ten výběr dost zúží.
Když se pak k danému typu kouknete na recenze uživatelů na Heuréce a Alze, měl byste být už celkem v obraze, který produkt je pro vás vhodný.

07.12.2021


Čtečky e-knih

cecetka: většinu mám na SD, ale něco je tam nejspíš i staženo.
Teď už je to úplně v pr... bo na tovární nastavení jsem se doklikala, ale pak našla v návodu i info:

"Tovární nastavení – stav zařízení se vrátí do výchozího továrního nastavení, takže dojde k vymazání uživatelských nastavení. Ostatní data (např. knihy, fotografie) ztracena nebudou..."

Takže to byl blbej nápad.
Každopádně, teď už se s tím vadným dispejem neproklikám ani přes nějakou tu licenci, abych zkusila prubnout, co tam v nějaké knihovně zbylo nebo nezbylo. A přes počítač už mě to tam nepustí.
Tož děj se vůle páně...:-(

27.09.2021


Čtečky e-knih

Mám podobný problém, jaký se tu řeší - problém s displejem.
Netušíte jak vrátit PocketBook 627 Touch Lux 4 do továrního nastavení, když nevidíte půl obrazovky?
Pravděpodobně mi displej odešel, mechanicky poškozený není, ale jsou přes něj různé čáry a zůstaly tam viset zbytky obálky poslední čtené knihy. Jako na potvoru nejvíc v levé horní části.
Obrazovka sice ještě na dotyk reaguje, ale většinu názvů tlačítek zakrývají právě ty zbytky obálky, tak nevím, na co klikám.
Čtečka je ještě v záruce, tak ji chci reklamovat, ale ráda bych ji vrátila do továrního nastavení, abych ji nedávala z ruky s množstvím kupovaných knih. Jenže nevím jak to udělat, když ta obrazovka z poloviny není vidět.
Zkouším klikat naslepo systémem pokus-omyl, ale zatím jsem tímhle způsobem úspěch neměla.
Řešil to už někdo? Máte někdo nápad - radu - tip?

27.09.2021


Technické potíže?

Několik tisíc stran se mi dnes jako aktivita Oblíbených zobrazuje abnormální nekonečné přidávání knihy
https://www.databazeknih.cz/knihy/robert-hunter-nenavist-408115
do Knihoték, Právě čtených a do Chci si koupit.
Nejpozdější záznam je z 6:28- ty pozdější už jsou v pořádku.

30.06.2020


Čtečky e-knih

Abrakadabra: mám PocketBook 626 Touch Lux 3, takže přesné srovnání neposkytnu, ale co popisujete, mi jako závada přijde. Mně se otevírá na tři až pět vteřin, to písmo tak vteřinu až tři. Ono to ve srovnání s mobilem nebo tabletem pocitově pomalé je, ale minuta mi nepřijde normální.
Jinak před časem mi to nabídlo nějakou aktualizaci systému a přijde mi, že se tím zhoršila i zpomalila. Krom toho se zpomaluje nebo má horší reakce když má nižší nabití baterie.

01.10.2019


Chybějící e-book

Opět děkuji za knihy ke stažení - výborná iniciativa od Vás a samozřejmě i MKP.
Ale: Bídníci dvojka nejdou stáhnout.
Pravděpodobně ji MKP ještě nevydala, proto doporučuji titul z nového článku stáhnout a odstranit z něj rozbalovátko nabízející stažení.
Za to ale MKP už vydala Ponurý dům II, se který byla podobná situace v květnu a který zde z Databáze stále stáhnout nejde, ale ze stránek MKP už ano. ;-)

14.08.2019


Chybějící e-book

Opět děkuji za e-knihy ke stažení - jen Ponurý dům II nejde stáhnout, nerozbalí se nabídka. ;-)
https://www.databazeknih.cz/knihy/ponury-dum-ii-69332
Děkuji za opravu.
Kateřina

01.05.2019