Pelapania Pelapania diskuze

☰ menu

Vzhled stránek DK

Temnoty mám dost v životě takže dávám přednost nynějšímu světlému vzhledu vebu. :)

05.12.2022


Jak se teď právě cítíte?

Ahoj všichni. :) Tak mě napadlo založit tu takové místo pro vyjádření své nálady. Jakýmkoliv způsobem, třeba knihou, hudbou, básní, tancem, prostě čímkoliv s čím zrovna v tu chvíli souzníte a co odráží vaši náladu, momentální pocity.
A moje nálada teď:
Prima víkend! :)

19.10.2019


Péče o knihy, opravy poškozených knih

Něco z časopisového výstřižku o péči o knihy:

Jednou ročně je dobré vzít každou knihu do ruky.

- Knihy vyjmeme z regálů a přeluxujeme úzkou hubicí vysavače. Vazby přetřeme suchým hadříkem, a pokud jsou potrhané obaly, podlepíme je izolepou. Nečistotu z laminových desek dobře odstraní vata smočená v pleťové vodě s alkoholem.

- Stojí-li knihovny v nedostatečně větraných místnostech nebo vlhkých, nesmí být těsně u stěny. Stačí zajistit třícentimetrový odstup.

- Mezi knihy nebo do volného prostoru za knihy vložíme sáček s vonnými bylinami nebo obal od mýdla s nastřádanými zbytky mýdla. Ovzduší to jen prospěje.

05.07.2017


Knižní šibenice - hra

Správně. Zadáváš. :-)

06.01.2017


Knižní šibenice - hra

Aha, a protože vidím, že mi to nebere tři mezery coby mezeru mezi slovy, místo mezery mezi dvěma slovy prosím používejme lomítko.

06.01.2017


Knižní šibenice - hra

Ve skutečnosti byli čtyři.

- - - / - - - - - - Ý - -

06.01.2017


Knižní šibenice - hra

Ahoj. Napadla mě nová hra. Je na způsob známé hry Šibenice, akorát že se vždycky hádá název nějaké knihy. Jinak klasika, pomlčky nahrazují písmena v názvu. A je k tomu nápověda.

Pravidla:

1. Zadávající zadá název knihy v českém nebo slovenském jazyce, kdy pomlčky nahrazují písmena. Jako nápovědu přiblíží název knihy slovně - stručnou definicí, hláškou z knihy apod., a zároveň v zadání pomlček je jedno písmeno na libovolném místě odtajněno.

Příklad:
Postarší příbuzná.
- - - - Č - -

(Babička)

Jeden vládne všem.

- - - / - R - - - - -

(Pán prstenů)


2. Hádající hádá rovnou celý název knihy. Pak počká, až mu zadávající potvrdí, že uhodl, a potom zadává svou hádanku. Jestli ve stejnou chvíli uhodne víc lidí, zadává ten, který byl první - nejrychlejší.

3. Pokud nikdo neví, zadávající už nepřidává novou slovní nápovědu, ale odtajní další písmeno na libovolném místě názvu knihy, potom další a další, prostě až dokud někdo neuhodne nebo dokud není odtajněný celý název knihy.

06.01.2017