nemer nemer diskuze

☰ menu

Prvá veta v knihe na rozčítanej stránke

"Budu bojovat jako lev, když budu vědět, že na mne čeká tvé objetí." (Ludmila Vaňková - První muž království)

03.04.2024


Prvá veta v knihe na rozčítanej stránke

Předtuchy jsou divná věc, tak jako sympatie, tak jako znamení - a všechny tři dohromady jsou tajemství, k němuž lidstvo dosud nenalezlo klíč. (Jana Eyrová - Charlotte Brontëová)

30.03.2024


Prvá veta v knihe na rozčítanej stránke

Obecně se uznávalo, že je to nejkrásnější děvče na ostrově, s dlouhými havraními vlasy, lesknoucími se jako olej, hnědozelenýma očima a ústy jako poupátko. (Poslední léto - Karen Swan)

26.03.2024


Prvá veta v knihe na rozčítanej stránke

U armády jsem dál vedl dva životy; na veřejnosti jsem s nechutí vystupoval jako syn brigádního generála Urfa a v soukromí nervózně pročítal Penguin New Writing a články o poezii.
(John Fowles - Mág)

23.03.2024


Prvá veta v knihe na rozčítanej stránke

Tao Čchien brzo uměl, s náležitým smlouváním, vybírat na trhu a v obchodech s bylinami potřebné suroviny, a sám, bez pomoci, připravovat léky. (Isabel Allende - Dcera štěstěny)

10.03.2024


Poraďte knihy podobného typu

Mohli byste doporučit knihu, která se věnuje (nejlépe historicky) tématu sociální práce (19. a 20. století), např. sociální školství, rozvoj péče o děti a mládež, vznik ženských spolků, rozvoj penitenciární péče atp. Ideálně by se mohlo jednat o beletrii s přidanou hodnotou, která vychází z dobových reálií, ještě lépe pokud by se týkala československého území. Děkuji.

07.03.2024


Prvá veta v knihe na rozčítanej stránke

Každý si potřebuje čas od času odpočinout. (Chaloupka na muřích nožkách - Sophie Andersonová)

03.03.2024


Prvá veta v knihe na rozčítanej stránke

Když bylo Dannymu osm, dozvěděl se, že umění může změnit svět. ( Pat Murphyová - Město, nedlouho poté)

02.03.2024


Oblíbený autor

Prakticky jsme se učili hodně nezáživné věci, za mých školních let byli autoři (včetně B. Němcové) stavěni na piedestal jako neživé bytosti. O mých oblíbených autorech ani zmínka (určitě bych věděla, kdyby ano, také jsem byla "šprt"). S hrůzou jsem nedávno zjistila, že na mnohých školách si tyto praktiky objevují ještě dnes, pak se není co divit, že mladí a děti nechtějí moc číst a škola je nebaví. Zvlášť pro mladší generace je staromilský styl výuky (literatury) podle mne zcela nepoužitelný, to dnešní děcka zkrátka nemůže bavit. Svět se přece jen změnil. Uklidňuju se tím, že určitě existují i osvícení učitelé a osvícené školy :)

01.03.2024


Oblíbené poslední věty v knihách

Musím se přiznat, že knihy kupuju právě podle posledních vět (v okolí mi kvůli tomu všichni nadávají :) A potvrdilo se mi u e-knih, že na posledních větách hodně záleží. Při koupi či výběru "živé" knihy, tj. tištěné, jsem opravdu málokdy sáhla vedle, ale u e-knížek škoda slov. Až jsem nabyla dojmu, že na začátku se většina autorů snaží, ovšem ti méně snaživí, nebo méně zdatní to (nejen) ke konci začnou pěkně flákat. Podle mě konec je zásadní. Nejvíc mi asi utkvěla Waltariho Plavovláska: "A pak se nad světem přehnala válka a smetla všechno to, co bylo."

05.06.2018


Poraďte knihy podobného typu

Potřebovala bych tip na dárek - nějaká neprvoplánová duchařina, spíš zvláštní dílko, ale aby bylo současně čtivé. Dotyčné se líbila tato letošní novinka: http://www.databazeknih.cz/knihy/nebudete-se-bat-niceho-zleho-330957
Děkuji!

30.06.2017