Mygli Mygli diskuze

☰ menu

Ktorú z knižných postáv by ste chceli spoznať "naživo"? :)

Kaladina, Šalan a Dalinara z Cesty králů, ale především hobita bilba pytlíka :-)

25.09.2019


Ktorú z knižných postáv by ste chceli spoznať "naživo"? :)

Potkat mistra Oveho (,,Muž jménem Ove") tak bych asi nevěděl co říct dřív. Tenhle chlapík je prostě dobrej. Nejdřív by mě asi nadával do mameluků, ale pak bych ho i tak pozval na pivo a zřejmě bych se nepřestávál smát ;D

10.08.2018


Přeceňovaní autoři

Slovem ,,talent" jsem myslel zejména prostoduchost s jakou vytasí na čtenáře. Mám raději autory kteří mají propracovanější dějovou linii. Nejde mi vždy o superakce, kvanta násilí či sexu, neboť si nemyslím, že by tyto aspekty zákonitě znamenaly napětí nebo kvalitu. Z toho důvodu více preferuju např. Brandona Sandersona. Vše má dopředu promyšlené, čtenáře udržuje v napětí i když třeba jen popisuje krajinu, poněvadž využívá jiných magnetismů, kterými přitahuje své čtenáře, aniž by byl nucen užívat tuctových šablon, jako likvidace hrdinů, lascivnost případně otřepané magie. Vždycky přijde s něčím novým - převratným co tu ještě nebylo - a to z něj dělá v mých očích originálního tvůrce (např. ,,Série bouřné záře"). Ale pokud jsou povídky GRRM kvalitnější čtivo nežli Píseň ledu a ohně, tak beru vše zpátky a jdu se zahrabat do země :).

10.08.2018


Přeceňovaní autoři

Mám na mysli jen Píseň ledu a ohně. Pokud jsou povídky lepší, dám se poučit..

10.08.2018


Česká poezie

Kytice a Máj..

10.08.2018


Jan Werich

Fimfárum jednoznačně Fimfárum. To je tak luxusní humor, až jsem brečel. ;) A ta libozvučná čeština? Pecka..

10.08.2018


Jules Verne

Nejraději mám ,,20 000 mil pod mořem" a ,,Hvězda jihu".

10.08.2018


Jo Nesbø

Nesbo píše hodně čtivě. Jeho detektivky mají vždy propletenou zápletku a nečekané zvraty. Nikdy jsem se u jeho knih nenudil. Nejvýše řadím Policiii..

10.08.2018


Podceňovaní autori

Brandon Sanderson. Alespoň u nás. Jeho literatura je naprostý vrchol fantasy, ale lidi pořád žerou jen GRRM, Eriksena, Rowlingovou, Tolkiena, Prachetta, což jsou všehovšudy kvalitní autoři, leč většina profituje z obří reklamy. Sanderson má kvalitu a nepotřebuje přehnanou záři reflektorů. Vystačí si se svou skromností a mega umem jenž mu byl dán shůry. Snad se to jednou zlomí a lidé tomu přijdou na chuť. Věřím v to.

10.08.2018


Přeceňovaní autoři

Hemingway - má nobelovku a já stále netuším za co. Pak také G.R.R. Martin -ten si myslím ani není jako spisovatel talent. Jen těží z reklamy a vystačí si se zabíjením hrdinů, aby tím pak krmil čtenáře, kteří mu skočí na lep

10.08.2018


Posloucháte při čtení hudbu?

Rád čtu fantasy a při tom si pouštím fantasy nebo keltskou hudbu, což evokuje tu správnou atmosféru starého světa.

08.08.2018


Který spisovatel je váš nejoblíbenější?

Brandon Sanderson, Jo Nesbo, Roald Dahl, Karel Čapek, David Walliams, E.M. Remerque, Jack London...

06.08.2018


Fantasy pro muže

Blahona: Nemůžu jinak než souhlasit se vším co si napsala. Taky se rád věnuju psaní a fakt hodně si všímám kvality textu respektive překladu, volby slov, slovních obratů a spojení až si někdy říkám jestli tím nejsem posedlý. A archiv bouřné záře je co se týče textu vážně TOP. Sanderson má v mých očích výhodu toho že je věřící a k duchovnu má tudíž blíže, což se v žánru fantasy myslím že může vždycky hodit. Jeho knihy nejsou prosáklé krví ani protkané sexem, co muže být pro mnoho čtenářů nevýhoda, avšak mistr pera jako je Sanderson si hravě vystačí i bez obehraných floskulí a na podnosu nám představuje propracovaný svět kde všechno do sebe zapadá jako kouzelné puzzle a kde má i magie vlastní zákony, jenž spolehlivě fungují. Nemluvě o postavách, které jsou natolik sofistikované a umělecký stvořené, až jsem na okamžik uvěřil, že jsou skutečné. K tomu všemu překvapivé zvraty - ovšem ne laciné a klišovité vraždění hlavních hrdinů, nýbrž promyšlené reakce a dějové procesy - a nečekaná finále. A třebaže se na některé ze stránek jeho knih neděje nic akčního, např. se jen popisuje atd. je to i tak zážitek, neboť BS má brutální spisovatelský talent a co je nej: pořád roste. Takže pokud někdo touží cestovat po trati, po niž ještě žádný z autorů fantasy nefrčel, vřele doporučuju. Má můj obdiv a zasloužil by si ho vrchovatě od každého fandy fantasy literatury. A ja doufám, ale jakože fakt hodně doufám, že se dožiju zfilmování, některého z jeho skvostů. Jsem mladý takže, šance je velká:D

06.08.2018


Knihy, které rozbrečí

Konec knihy muž jménem Ove byl fakt dojemný. Ale jakože hodně.

29.07.2018


Fantasy pro muže

Jsem fanda fantasy, konkrétně Brandona Sandersona a rád bych znal vaše názory na jeho rozjetou ságu bouřné záře. Zda je podle vás lepší než píseň ledu a ohně popřípadě malazská kniha padlých. Jestli má potenciál na zfilmování nebo či zda máte dojem jako já, že není tento autor dostatečně po zásluhách doceněn a uznávám. Děkuji mnohokrát za odpovědi.

23.07.2018


Hádejte autory:)

Alberto Vojtěch Frič...?

13.12.2017


Fantasy pro muže

Souhlasím, že ne všem se musí líbit..

13.12.2017


Fantasy pro muže

Jestli někomu můžu doporučit, zatím nejlepší fantasy s kterým jsem se kdy setkal bylo od Brandona Sandersona CESTA KRÁLŮ. Neskutečně propracovaný svět i děj. Tohle hraničí s dokonalostí. A není všem dnům konec. Tohle je jen první díl ze dvou a další jsou na cestě. Kniha má přes 900 stran takže chvíli vydrží což je pecka:-)

12.12.2017


Mangy, komiksy

Pro mě jednoznačně Asterix - to je nejvyšší klasa - a pak také Tintin, ten je takřka bezchybný:-)

21.11.2017