Jihorka Jihorka diskuze

☰ menu

Pár nápadů na vylepšení webu

Dobrý den.

Je možné vyhledávat knihy podle více štítků či při vyhledávání kombinovat více "žánrů", např. literatura světová - humor?

Nepodařilo se mi k takové možnosti proklikat.

Pokud taková možnost není, lze na tom s úspěchem zapracovat?

Děkuji za odpověď a přeji všem klidný advent.

14.12.2020


Zpoplatněný bazar

Život je krásný, často dokáže nečekaně pobavit:
2 přečtené knihy, 2 hodnocení, 3 komentáře - všechny v diskusi, z toho dva ke zpoplatněnému bazaru ;) 0 vložených knih, 0 autorů, 0 palců a na závěr 383 knih v bazaru = databáze by měla být sbírkou kvalitních dat.
LOL

27.08.2016


Pár nápadů na vylepšení webu

Dobrý den.

Líbil se mi příspěvek Rafej, tak přispěji též do mlýna:
1) limitovat počet příspěvku do diskuse počtem komentářů u knih.
Pokud by někdo zvolil cestu zahltit, zdůrazńuji zahltit, komentáře u knih příspěvky neobsahujícími komentář, následovala by výstraha. Při opakování 14denní ban, případně další. No, tohle už je kruté, takže tudy asi ne, ale doba je krutá. ;) Ono by asi i stačilo, že by si z toho každý mohl udělat o tom kterém diskutérovi plastičtější "obrázek" ;)

Ještě k věcnému návrhu Rafej: možná by šlo umožnit reagovat na komentář ke knize a kdo nechce reakce číst, mohl by si to přednastavit a jen by viděl, že je tam tolik a tolik reakci, a pokud by chtěl, rozklikl by si to.

2) zvážit institut "moderátora diskuse" - jasný offtopic nemilosrdně smazat - myslím, že v této diskusi by rozlišení nečinilo žádné potíže ;)

p.s. To navrhuji s plným vědomím skutečnosti, že mám pro některé členy a členky SL málo bodů. Ano, vím o tom. Pamatuji si tento argument, jako by to bylo včera. ;) Nic mě to neodradilo od dalšího návrhu, zejména když vidím, že by takový limit významně utlumil zdejší yntelechtuální exhibicionismus a třeba přesvědčil ke vstupu do diskuse i jiné uživatele než staré známé.;)

A teď vážněji.
Lidi, čtete, píšete komentáře nebo diskutujete u knih s takovou intenzitou, s jakou diskutujete v tomto tématu? Jsem přesvědčená, že kdyby tomu tak bylo, kochala bych se zajímavými komenty u knih a nevyskakovalo by tu na mne každý den i 100 nových příspěvků o ... však víte o čem.

Hezké Velikonoce.

25.03.2016


Audioknihy

Dobrý den,
mohu vás uklidnit, já vlákno sleduji - jen k vašemu rozhledu v tématu nemám co dalšího říct. ;) A myslím, že takových je tu víc. Čtu tištěné knihy, e-knihy a poslouchám audio. Od všeho kousek. Mohu si vybírat a to mi vyhovuje. Oblíbeného interpreta nemám.

Moc děkuji za vaše příspěvky a těším se na další. Nechávám se vámi inspirovat.
Hezké Velikonoce.
j.

25.03.2016


Pár nápadů na vylepšení webu

ad záznam k audioknihám: TIP
- dávám si to do poznámek ke knize, je to pak v přehledu přečtených knih vidět kurzívou hned pod titulem knihy

Hezký den.

11.01.2016


Klub čtenářů historických románů

"Město vidím veliké, jehož sláva hvězd se bude dotýkat. Tam v lese je místo, třicet honů odtud vzdálí, Vltava řeka je obíhá. To na půlnoc ohrazuje potok Brusnice hlubokým ouvalem, na polední pak straně skalnatá hora vedle lesa Strahova. Tam když přijdete, najdete člověka prostřed lesa, an tesá práh domu. I nazvete hrad, jejž postavíte, Prahou. A jakož knížata, vojvodové proti prahu klanějí hlavu, tak budou se klaněti i proti městu mému. Budeť mu čest a chvála a bude slovutno světu."
Tipuji, že tohle taky nebude staročeština. ;) a přitom ani nejde o citaci z historického románu, ale z díla, které je ve své podstatě záznamem reálné události ;)

19.04.2015


Pár nápadů na vylepšení webu

@reader.007

No já nevím, jak jsi přišla na to, že sem nepatří knihy bez ISBN. Já zde nic takového nečetla. Vždyť tento údaj je možné, stejně jako jiné údaje, postupně doplnit. A popravdě, tvrzení, že po roce 1989 musí mít kniha ISBN, a tím pádem ho každá e-kniha má, je pravdivé.

http://cs.wikipedia.org/wiki/International_Standard_Book_Number

P.S. o tom, že se sem vkládají i omalovánky jsem netušila ;(

04.12.2014


Diplomovky, dotazníky, průzkumy...

Zajímavé téma. Díky za představení - pro mě rozhodně klíčová slova a možnost jedním klikem načíst víc. Je vidět, že s e-knihou vývoj rozhodně nekončí. ;) Myslím, že zejména děti takovou literaturu ocení. Čtení hrou - moc pěkná představa.

22.11.2014


Bazar na Databázi knih

Danielsona chápu a v jeho názoru vidím logiku.
Možná by stačilo se zamyslet nad tím, že předmětem koupě je určitá kniha, nikoli jen nějaké dílo. Ona ta Kytice má pořád stejný text, ale konkrétní kniha může být v různém stavu a podle toho se odvíjí i cena. Předpokládat, že tohle má odhadnout kupující a nikoli prodávající, který má knihu ve svém držení, je ve světě internetu hodně zvláštní představa. Nebo opravdu předpokládáte, že případný zájemce se pojede na knihu nejprve podívat, aby ji kupujícímu ocenil?
Tak se možná může chovat člověk, který na prodeji chce vydělat co nejvíc a dává knihu do dražby. Tam chápu, že se začíná na kačce.
To nelze srovnávat s inzerujícím poptávajícím, který nemůže mít představu, v jakém stavu mohou případní prodávající knihy vlastnit.

21.11.2014


Pár nápadů na vylepšení webu

@ elfos

ano, při zadávání štítků mi našeptávač taky funguje, ale když chci podle štítků vyhledat, tak musím najet do knížky (obvykle ta, která někde vyskakuje na hlavní stránce ;)...), do "přídat štítek", fingovaně jej zadávat, pak neodkliknout/nepřekliknout se (jinak se zadá nesprávný štítek), znovu najet do databáze štítků a zadat štítek, který jsem touto cestou vyhledala - přijde mi to zbytečné, navíc to hrozí zadáním štítku tam, kde nepatří ;( ... nejsem ajťák, ale chápu, že to od používání štítků většinu odradí.

12.10.2014


Pár nápadů na vylepšení webu

Osobně vidím problém v tom, že platforma seznamů i štítků nemá žádné systémové kontury a je otázkou, zda mít bude. Neustále se přeme, k čemu tu jsou seznamy pro ulehčení vyhledávání, když tu máme štítky?

Proč štítky, které v jiných knižních databázích (znám z několika knihoven) fungují, tady údajně nemohou vést ke kýženému cíli? Na nedostatečné možnosti vyhledávání už tu bylo opakovaně upozorňováno (dohledala jsem pouze svůj příspěvek http://www.databazeknih.cz/diskuze/napady-na-vylepseni-webu-2/vyhledavani-knih-81/str-1#new), který, jak jinak, zůstal bez odpovědi. ;)

Nemyslím si, že seznamy mají primárně sloužit k vyhledávání knih podle věcných kritérií vztahujících se k obsahu knihy, je-li možné knihu oštítkovat. Neznamená to však, že seznamy zatracuji (ale rozpitváváním své představy vás nebudu znovu unavovat).

Namátkově jsem nahlédla do seznamu Stalo se v Římě, první čtyři z pěti knih, které jsem rozklika, nemají štítek Řím/antický Řím/Itálie apod., vlastně nemají žádný štítek ...
http://www.databazeknih.cz/knihy/lesk-rodu-borgiu-purpur-a-mec-137388
http://www.databazeknih.cz/knihy/babika-142150
http://www.databazeknih.cz/knihy/nepravy-nero-53525
http://www.databazeknih.cz/knihy/slunce-a-dest-187123
... pod štítkem Řím však figuruje řada jiných románů, i těch z antiky. Na přiřazení místopisného štíku k beletrii nic špatného nevidím, ale pokud to určité skupině vadí, znamená to, že budeme vytvářet nekonečné množství seznamů? A jak moc je zpřehlední abecední řazení?

@ Venezia - pevně doufám, že ta výzva profhubertovi k vytvoření dalšího seznamu, byla jen vtipem ;))) ... co tak třeba sérii seznamů hlavní hrdina je revolucionář, demokrat, učitel, hudebník, narkoman, ... papoušek... v kombinaci s konkrétní zemí/stoletím ;)
Nebojím se, že mě budeš podezírat ze znevažování tvé záslužné práce - tvé seznamy vnímám (vzhledem k možnosti vyhledávat jen podle jednoho štítku) za smysluplné, byť pouze jako cestu z nouze.

Možná je překážkou absence vodítek pro vytváření a vkládání štítků - pak se objevují duplikáty (v jiných databazích je pod jedním heslem i více synonym a při jejich zadání se nabídne hlavní heslo), osobnosti jsou zadávany bez základních dat, víceslovné štítky začínají adjektivem a při vyhledání se vám jako hlavní nenabídne substativum s dalšími bližšími adjektivy, ale adjektivum se naprosto nesouvisejícími substantivy atd.

Chtěla jsem se zeptat, někdo se zmiňoval, že vyhledávání podle štítků má našeptávač? Mně to nefunguje.

Hezký večer.

11.10.2014


Seznamy na Databázi knih

Tak teď jsi asi špatně pochopila ty mě ... stejně jako neexistuje doporučení, kam na DK ukládat knihy, které mám doma, doporučuji, chci apod. - pro mě za mě dávej si je třeba do deseti seznamů a všechny je zveřejni/nezveřejni, protože, protože ... cokoli, je mi to jedno... podstata mého sdělení je v tom, že za současného systému nikdo nemůže říct ani popel, protože tak to je prostě nastavené.

Já reagovala zejména na tvé přesvědčení, proč někteří uživatelé zveřejňují své seznamy - tak tedy ještě jednou: do hlavy nikomu nevidíš a podsouvat jim nějaké nekalé úmysly (viz zaplevelování apod.), je manipulace. Přitom jsi sama nyní deklarovala, že odmítáš řešit domnělé názory.
Někdo chce "inspirovat", někdo se chce "pochlubit" co má doma, někdo chce "varovat" před nějakou knihou ... a někdo se jen překlikne ;), ale vytahovat do diskuse jejich představy, o kterých zhola nic nevíš? Není férovější jim napsat SZ a zeptat se na jejich záměr, pokud jsi ho nepochopila? A to přesto, že není jejich povinností ti nic vysvětlovat či odůvodňovat. ;)

A propo, argumentovala jsem tím, co máš ve veřejném profilu (nejsem žádná výjimka, tak nevím, proč tě to pohoršuje), a to proto, že je i jiná cesta, jak inspirovat ostatní k "nejky, nejky" knihám. ;) Tím neříkám, že se to nesmí jinak, ale cit. "kdybychom je všichni zveřejnili..." ;)
Navíc jsi napsala, že je rozdíl, když napíšu "co mám v knihovně" (tj. v podstatě katalog i s knihami, které bych nikomu nedoporučila) ... já ten rozdíl vnímám stejně a vidím ten seznam "doporučené knihy". ;)

Hezký den.

p.s. ten seznam jsem ti doporučila k přečtení, protože mi pomohl brát platformu seznamů s nadhledem. Je příjemné zasmát se, jeden doplní energii a nebude se vysilovat zbytečnostmi ;)

10.10.2014


Seznamy na Databázi knih

@ Azizi

Asi tak. Seznamy na DK jsou koncipovány přesně takto. Každý má právo svůj jakýkoliv seznam zveřejnit. A už vůbec by za to neměl být pranýřován.

@ aiwa

Při tvé logice by tyto obecné "nejky, nejky" seznamy zvládly "doporučené knihy" nebo snad lze předpokládat, že se tam budou řadit knihy, které tyto vyšší nároky nesplňují? Sama tam máš pouze 10 knih velmi vysoce hodnocených. A někdo prostě z nějakého důvodů (už dříve jsem uvedla, že o těch důvodech nemá cenu veřejně spekulovat, nikomu do hlavy nevidíme) nazná, že to bude inspirativní pro ostatní.

Jen pro usmání: mně zavedení seznamů v minulosti též nadchlo, dokonce jsem se zapojila do diskuse a obdobný názor jako ty: seznamy čtenáře, který mě zajímá, si prohlédnu na osobním profilu - jsem mimo jiné vyjádřila též ;), jen s tím rozdílem, že jsem nastínila svou představu seznamů jako celku ... do detailů a neúnavně se snažil profhubert a budeš-li chtít, jistě si jeho představu přečteš - chytila jsem za to opakované vykřičníky s kapitálkami a od té doby jsem na diskusi a používání seznamů prakticky rezignovala (ale zase vnímám pozitivně, že jsem měla možnost více poznat jiné uživatele ;) )... až do nedávné ojedinělé výjimky, kterou jsou historické romány - tam jsem se po korespondenci s Venezií zapojila. Tento seznam vidím jako smysluplný, vzhledem k tomu, že nelze vyhledávat podle kombinace štítků a každý tam může, byť uživatelsky dost komplikovaně, přispět. Ano, není to má představa jejich smyslu, ale je to cesta z nouze, kterou si cením. Tímto Venezii i veřejně vyslovuji svůj dík za seznamy historických románů i příjemnou komunikaci.

Hezký den.

p.s. seznamy jsou přesně v takovém stavu, v jakém jim to tato platforma umožňuje ... zkus mrknout na seznam: "Stane se na SEZNAMU VEŘEJNÝCH SEZNAMŮ KNIH" ;)

09.10.2014


Seznamy na Databázi knih

@ aiwa

Neber prosím mou otázku nijak útočně, ale napadlo tě, že tito čtenáři chtějí též inspirovat ostatní - třeba k pořízení si nějaké knihy domů (mám doma), k vyhnutí se nějaké knize (nedočetla jsem) atd.? Proč jsou jejich seznamy nehodící se/méně inspirativní/ narozdíl od těch "nejky, nejky"?
Obojí jsou výsledkem ryze subjektivního hodnocení a mají stejnou vypovídací hodnotu.

08.10.2014


Diplomovky, dotazníky, průzkumy...

Vyplněno. Výsledek mě zajímá. Před pár lety jsem na kšeft učila na teologicko-sociálně-právní VOŠ (studenti po maturitě kolem 20ti let) a před seminářem na téma trest smrti jsem zadávala velmi podobný dotazník. Výsledek mě tehdy překvapil.

03.10.2014


Balení knih

Také jsem tam párkrát nakupovala a kvůli poštovnému ve všech případech i více knih. Bezproblémová komunikace, jednou jsem dokonce doplňovala objednávku (spojovala další objednávku k dřívější) a vše naprosto v pohodě. Knihy přišly v naprostém pořádku během dvou dnů. Ale takové chování by mě šokovalo a na dlouhou dobu odradilo od dalších nákupů. To jako na jisté mýtince: tak si otevřel hospodu, ale lezli mu tam lidi. Naštěstí jsou i jiné antikvariáty.

02.10.2014


Bazar na Databázi knih

Vím, že už se to výše řešilo, ale závěru jsem se nedopátrala. Ráda bych využívala více bazar zde na DK, ale ...

...vzhledem k poměru výše poštovného a ceny knihy dávám přednost osobnímu předání. Znamená to často úmorné proklikávání jednotlivých inzerátů u knížek a následně profilů, kde naleznu-li někoho ze stejného kraje, čekám na odpověď, zda je možné knihu osobně předat v konkrétním městě.

Bylo by možné umožnit prodávajícímu zadat na profilu informaci s možným místem předání, která by v přehledu nabídek u konkrétního titulu byla viditelná? Plus zveřejnit alespoň kraj, má-li ho uživatel uvedený v profilu. Mám na mysli pouze možnost uvést tuto informaci, nikoli povinnost. Jednoduše umožnit uživateli s nabídkou vyplnit místo a odkliknout souhlas se zveřejněním údaje u inzerátu.

Pak bych též velmi ocenila, pokud by ze seznamu "chci si koupit" mohly být vygenerovány knihy, které se nabízí na bazaru. Systém zadání poptávky, který mě zahltí zprávami a někteří, na jejichž nabídku bych neodpověděla, se pak mohou cítit dotčeni, mě neoslovil.

S tím souvisí i další návrh. Někteří uživatelé zde nabízejí hromady knih, které nelze třídit - velmi by mi pomohlo, pokud bych v seznamu měla označené či přednostně viděla knihy, které si chci koupit.

Berte, prosím, příspěvek jako návrh, nikoli stížnost na kvalitu DK. ;) Jsem nadšená, že tyto stránky fungují a stále se vyvíjejí. Jsou-li mé návrhy nereálné, pochopím. ;)

Hezký den.

23.09.2014


Chybné štítky - úpravy a opravy

Ten našeptávač funguje i jinak než u zadávání štítků?

Vyhledávat podle štítků mě baví a při zadávání štítku kolikrát objevím téma, které mě zaujme a mám o zábavu postaráno - objevím úplně nový svět. ;)

Je lepší moderátora na chybný nebo duplicitní štítek upozornit přes formulář u knihy nebo přes diskusi?

V této souvislosti jsem si všimla štítků dějiny - historie.

A nepovažujete návrh na doplnění štítku, třeba u osobností, kde často chybí základní životopisná data, za zbytečné?

Díky za odpověď.

14.09.2014


Zaprášení klasikové

Já bych od Sienkiewicze vybrala Quo vadis, ev. Křižáky.

Osobně už bych mezi klasiky zařadila i moderní díla 20. století, přeci jen od dob první republiky již uběhlo skoro sto let.
Např.
http://www.databazeknih.cz/knihy/cekani-na-godota-5540

myslím, že je to taková vlajková loď absurdního dramatu.

12.09.2014


Zaprášení klasikové

;)

Revizor
http://www.databazeknih.cz/knihy/revizor-3449
Zločin a trest
http://www.databazeknih.cz/knihy/zlocin-a-trest-1106

12.09.2014