haWranka haWranka diskuze

☰ menu

1. Kniha (od autora) z mého dětství

Milovala jsem Děti z Bullerbynu, od Astrid Lindgren jsem četla ještě Pipi, ale ta mě zas nebavila. Do výzvy se, pokud je to možné, snažím číst knihy, které jsem ještě nečetla. Zkusím tedy od ní Bratři Lví srdce, tu vůbec neznám. Jinak si myslím, že do dětství se dá počítat i ten předpubertální věk kolem 13 let, takže klidně bych sem počítala i Meg Cabot a její Princezniny deníky nebo sérii Mediátor.

20.01.2022


14. Kniha básní

Nepročetla jsem všechny příspěvky, tak se omlouvám, pokud se budu opakovat. Ale pro “nebásnické” duše můžu doporučit knihu básniček Ústřičkova smutná smrt a jiné příběhy od Tima Burtona. Jde o kratičké a neskutečně vtipné slovní hříčky doprovázené autorovými malůvkami. Pokud se vám líbí Burtonovy filmy (např. Střihoruký Edward), tohle se bude líbit taky :)
https://www.databazeknih.cz/knihy/ustrickova-smutna-smrt-a-jine-pribehy-183525

31.01.2020


18.) kniha, která získala Man-Bookerovu cenu

Tak samozřejmě, že by to bylo lepší, s tím naprosto souhlasím ;)

26.02.2019


18.) kniha, která získala Man-Bookerovu cenu

Vidím, že se tu řeší to, co mě také zaujalo - tedy že spousta lidí si sem cvakne knihu, která cenu neobdržela (třeba Zlodějka od Sarah Waters). Na druhou stranu nechápu, proč by to měli řešit správci webu. Nejde o žádnou soutěž, jde jen o výzvu, kterou si plní každý podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Takže kdo chce, může těm dotyčným napsat (třeba se pouze spletli a rádi by svou chybu napravili). Jinak to pro mě osobně znamená jediné - než začnu knihu číst, nebudu se tu spoléhat pouze na ostatní, ale ještě si informace o knize ověřím.

26.02.2019


17.) kniha, jejíž děj se odehrává ve vězení

A ještě něco, co by mohlo bavit i mladší čtenáře: https://www.databazeknih.cz/knihy/slavne-uteky-z-vezeni-274642

13.01.2019


17.) kniha, jejíž děj se odehrává ve vězení

Doporučuji Čtyři roční doby od Kinga. Jde o povídky, všechny se čtou moc hezky. A jednou z nich je Rita Hayworthová a vykoupení z větnice Shawshank. Jde samozřejmě o předlohu k filmu a je naprosto skvělá! Vůbec se nebojte, že by vás po filmu nebavila.

13.01.2019


17.) Kniha žánru, který běžně nečtete

Hodně jsem přemýšlela, co opravdu moc nečtu a zjistila jsem, že jsem snad jen jednou za život sáhla po cestopisu. Do oka mi hned padl Zibura a jeho cesta po Gruzii. Můžu doporučit! Je to velmi čtivé, vtipné i citlivé. Takže jestli také nečtete cestopisy, směle do toho!

30.01.2018


4. kniha odehrávající se v budoucnosti

Našla jsem, že jednou z nejčastěji zařazovaných knih do této kategorie je Stopařův průvodce galaxií. Tak to pozor, kniha se rozhodně v budoucnosti neodehrává! Je to současnost, pouze ve vesmíru.

26.11.2017


19. kniha pohádek

Pokud nechcete tradiční pohádky, ale něco zajímavého, i pro pobavení, tak doporučuji Lingvistické pohádky od Petra Nikla. Jsou kraťoučké, ale moc milé a hoooodně zvláštní :)

05.09.2017