Zbigniew Czendlik citáty

polská, 1964

Citáty (23)

,,Mše svatá má být přece připomínkou poslední večeře a ne první snídaně"


,,Mše svatá má být přece připomínkou poslední večeře a ne první snídaně\"


... "Když už jsem v tom lůžku nezplodil žádného potomka, rodí se mi tam alespoň spousta myšlenek a nápadů. Asi proto mám tak neklidné spaní. Každopádně postelové myšlenky považuju za nejkvalitnější. Vznikají totiž v horizontální poloze, kdy jsou srdce a mozek na stejné úrovni. To znamená, že náš rozum nemá navrch nad našimi city. Zatímco když sedíme nebo stojíme, srdce prohrává. Takže podle mne jsou naše myšlenky správně vyvážené jedině vleže. "


... Je pravda, že můj výklad Darwina zcela překonává. Je velká škoda, že jsem se s tím zatím neprobojoval do veřejného prostoru a hlavně do učebnic. Podle mě byla na začátku pecka. Z té pecky byla švestka. Z té švestky byla slivovice a z té slivovice byla opice. A dál už se s Darwinem shodujeme...


... když se lidí v kostele zeptám, kdo věří, že se dostane do nebe, tak nikdo nezvedá ruku. To nechápu. Jak je možné, že tomu nevěří? Já věřím, že tam budu! Ovšem někdy, když se dívám na obrázky svatých, mám pochybnosti, jestli se tam pro mě najde ta správná parta.


… Přestaňte pořád jenom utíkat před hříchem a rozběhněte se za dobrem!


… ve skutečnosti neodmítáme Boha, ale jen své představy o něm...


… Víra zkrátka nespočívá v minimu špatného, ale v maximu dobrého...


"Je hrozné, když lidé neumí odpouštět na počkání..."


"Jestli ten Pán Bůh není vlastně chudák, když se před námi nemá kam schovat."


"Když Pánbůh nechce, abychom někam vstoupili, tak od těch dveří schová klíče."


"Podle mě totiž lidé, kteří trvají na svých názorech a ze zásady je nemění, milují často více sami sebe, než pravdu. Protože pravda znamení hledání. A pokud se ji snažíš najít, ocitneš se občas ve slepé uličce. Pak ti nezbývá, než vycouvat. Někdy se musíš i vrátit hodně daleko . Ona totiž ta správná cesta nemusí vést vždy jen dopředu."


"Podobně jako láska je i víra nekonečná. Podle mě však nejde o to, jak moc věřím, ale jak moc věřit chci. Chtít věřit je víc než věřit."


"Před čím utíkáš, to tě zkrátka nakonec dožene."


Bůh ode mě jistě neočekává, ze budu někoho přesvědčovat o jeho existenci. Mým povoláním je mu sloužit, ale nejsem jeho tiskový mluvčí ani jeho reklamní agent. To může být jen moje přidaná hodnota. Mým cílem přece nemůže být plný kostel. Nejsem žádný manažer popové hvězdy, abych Bohu plnil stadiony. Lidé tam mají přijít kvůli němu, a ne kvůli mně.


Můžeme na tomto světě jen tak žít.Nedělat nic špatného,ale taky nic dobrého.Říká se tomu přežívat.To je podle mého moc málo.Nebo si můžeme život užívat.Žít na úkor druhých,bez ohledu na ně.Ale nejlepší je svůj život prožívat.Mám na mysli lidi,kteří se rozhodnou žít pro někoho nebo pro něco.Třeba jen pro tu obyčejnou radost ze života,kterou pak rozdávají dál.


Na konci života nás bude víc mrzet to dobré, co jsme nevykonali, než to zlé, co jsme napáchali.


Podle mě totiž lidé, kteří trvají na svých názorech a ze zásady je nemění, milují často více sami sebe než pravdu. Protože pravda znamená hledání. Postel, hospoda, kostel


Příliš demonstrovaná víra je podle mého mínění v podstatě impotentní. Vlastně jsou mi všechny ty okázalé náboženské projevy dost protivné.


Rozum máme omezený, ale srdce nikoli. Nikdy nemiluji tak moc, abych zítra nemohl milovat více. V lásce nejsme nijak limitováni. V poznání máme své hranice, ale milovat můžeme nekonečně.


Rozum máme omezený, ale srdce nikoliv. Nikdy nemiluji tak moc, abych zítra nemohl milovat více. V lásce nejsme nijak limitováni. V poznání máme své hranice, ale milovat můžeme nekonečně


Sloužit bližnímu je přece krásná liturgie. To je ten nejlepší způsob, jak přijmout Boha do svého srdce a života. Postel, hospoda, kostel


Správné kázání by mělo být jako minisukně, totiž „krátké, přiléhavé a něco krásného by mělo skrývat".