Radkin Honzák citáty

česká, 1939

Citáty (12)

Co nám říkají ti, kteří se přeplavili přes řeku Styx? Byli jsme včera, co jste dnes vy. Co jsme dnes my, budete zítra i vy.


Hezký holky jsou princezny, na které si netroufne normální chlap. Protože my jsme strašní hrdinové, ale zároveň strašní poserové. Děsně se bojíme odmítnutí. Standartní chlapec si prostě hezkou holku nedovolí oslovit, tudíž její okruh vážných zájemců je zaplněný psychopaty, kteří se nebojí.


Hlupák opakuje stejnou chybu dvakrát. My chytří ji opakujeme pětkrát až sedmkrát.


I loučení s ďáblem je bolestivé.


Když člověk přijde na to, že nikdo jiný za něj žít nebude a že vzpomínky na budoucnost a na minulost jsou v podstatě zatěžující, ať to bylo jako to bylo, má skoro vyhráno.


Mám za to, že pojmy věrnost, cudnost a stud by si zasloužily oživení. Že místo prostných cvičení ve stylu spartakiád by měl sex dostat své místo až po zralé úvaze o kvalitě vztahu. Možná by se tak vzbudila znovu k životu i láska. A možná bychom přestali pozvolna vymírat.


Měli bychom si uvědomit, že ani tehdy, když všichni kolem nás dělají nesmysly, není naší povinností je následovat. Nehledě na to, že kolektivně provozovaná blbost se nikdy nestává hodnotnou pravdou, stává se jen důvodem ke skupinové, někdy celonárodní a někdy nadnárodní kocovině.


Otázky nejsou známkou tvé hlouposti, ale tvé inteligence. Ti, kteří "vědí všechno", jsou často jen namyšlení pitomci. (Svépomocná příručka sestry)


Představa naprosté svobodné vůle člověka je pošetilá iluze. Ve svém jednání jsme řízení tolika vlivy, že si je neumíme ani představit.


Špatné náladě se začalo říkat deprese, lenost jsme povýšili na prokrastinaci a aktuálně jsme všichni vyhořelí.


Zamyslete se na chvíli nad tím, že i vy jednoho dne přestanete zdobit zemský povrch. Kde bude vaše poslední lůžko? Kdo tam bude s vámi? Co řeknete na odchodnou? Kdo vám půjde na pohřeb? Co budou říkat po cestě? Co bude na vašem náhrobku? A co budou říkat po pohřbu, až vás budou zapíjet? Co nějaký darebák načmárá na zadní stěnu náhrobního kamene? Co zajímavého a současně podivného se najde ve vaší pozůstalosti? Co se na vás provalí po letech? Teď máte ještě čas udělat pro svůj život všechno, abyste nemuseli litovat.


Žena prý vydrží víc než kůň. Zvíře ladné, věrné, tiché, chápavé, ochotné táhnout do padnutí, vystačit s málem, vzdorovat nebezpečí, ale taky se splašit, vyvádět a bezhlavě letět hlavou proti zdi. Ať to stojí, co to stojí.