Osvaldo Poli citáty

italská, 1956

Citáty (9)

Bez odvahy nelze žít.


Jestliže se někdo považuje za oběť zlého zacházení druhých, znamená to, že si plně neuvědomuje svůj díl zodpovědnosti na dramatu sebepopření. (Můj život beze mne)


Máme-li milovat, musíme být silní. Je třeba překonat strach, že se znelíbíme, že někoho zklameme, že budeme opuštěni nebo nedoceněni. Je třeba velmi milovat pravdu, být ochotni za ni zaplatit.


Nejistý člověk hledá stále jen kolem sebe (v knihách, u jiných lidí), co si má myslet, jak interpretovat různé situace, jaký smysl dát událostem svého života. (Můj život beze mne)


Nelze věčně žít na útěku před sebou. Kdo nerespektuje sám sebe, neodvratně skončí tak, že nebude respektován od druhých. Najde si pak jiného krále, který mu bude vládnout v tom špatném slova smyslu. (Můj život beze mne)


Odhalení vlastní identity nepřijde skrze předávkování introspekcí, jakkoli je v něčem nezbytná, ale vyvíjí se přijetím zkoušky, experimentováním a riskováním, tím, že budeme věrni sami sobě. Jinak nemůžeme uskutečnit realistické poznání vlastního já, svých kladných vlastností, stejně jako slabostí. (Můj život beze mne)


Strachy nás někam tlačí, hodnoty nás vedou.


Tak jako měsíc sám nezáří, ale odráží světlo slunce, lidé, kteří mají nejistotu ohledně své vlastní hodnoty, hledají vlastní identitu mimo sebe. (Můj život beze mne)


V mnoha případech stojíme vlastně jen před volbou, kterou bolest nést.