Miroslav Horníček citáty

česká, 1918 - 2003

Citáty (106)

Trapas se má zveřejnit. Člověk ho musí prodat!“


Umění tu není proto, aby sladilo chvíle našeho volna a dávalo své tvůrčí potvrzení našim pocitům, našemu vkusu. Umění je tu proto, aby narušovalo zvyky, návyky a zlozvyky našich smyslů. A jejich lenost.


UMĚT VČAS ODEJÍT - Člověk by měl přestat tam, kde už svou práci nemá rád, když je mu potíží a břemenem, když ubývá těch, kdo ho potřebují. Diváků, čtenářů, spolupracovníků. Někdy je potom odchod racionální úvahou a jindy doslova uměním. Výrazem odvahy a pokory.“


Umlčování nepatří do výzbroje chytrých, protože umlčováním druhého přestává být chytrý chytrým. Hloupý nemá být umlčen, ale vyslyšen. Mlčící hloupý se těžko pozná.


Uvidíte-li muže, který při pohledu do dálky mhouří oči, můžete bezpečně prohlásit, že je krátkozraký. Vidíte-li ženu, která činí totéž, nemůžete vědět, zda je krátkozraká, či zda se jí mhouření očí zalíbilo v popisu Anny Kareniny.


V mnoha případech zaměnily ženy rovnoprávnost za stejnost a obětovaly své ženství za drsnost mužů.


V mnoha případech zaměnily ženy rovnoprávnost za stejnost a obětovaly své ženství za drsnost mužů.“


V životě by měl člověk jednoho dne spatřit věci jakoby poprvé a vídat je tak stále. Les, řeku, prázdniny, kvetoucí třešně, déšť, hvězdnou oblohu, štěňata, všechno. Jakoby poprvé přistupoval k tomu všemu. I k vlastní ženě.


Vidět je těžší než se dívat a sdělit je zase mnohem těžší než vidět.“


Znám lidi, které vidím rád - jednou za čas. Kdybych je vídal denně, bylo by po radosti.“


Žena je nejen věčnou, ale prvotní inspirací nejen v umění, ale ve všem konání.


Žena vyvažuje muže.


Žena, která vidí na muži krásnou látku, odmyslí si toho muže. Muž, který vidí krásnou látku na ženě, odmyslí si tu látku.


Ženství není kdesi nad námi a netáhne nás vzhůru, ženství je v nás. Muž, ve kterém není, může být mužem, ale nemůže být člověkem.“


Ženy, které se na mne půl hodiny dívají, si potom více váží toho svého.


Život začíná, když chcípne pes a děti vypadnou z domu.