John Fancy citáty

anglická, 1913 - 2008

Citáty (8)

...poprvé v životě jsem si přiznal, že i když neklesám na duchu, jsem hodně napravený smrtelník a dal bych cokoli za to, kdybych mohl čekat ve frontě na autobus v lijáku někde v blízkosti svého domova.... (Tunelem na svobodu)


Jako amatérský tunelář - musel jsem prorazit celoocelovým stolním nožem tunely o celkové délce alespoň 3 000 metrů - jsem si vysloužil služební přezdívku "Krtek".


Můj příběh odhaluje mravní sílu válečných zajatců z řad Královského letectva v rukou Němců a zahrnuje celý zástup kolegů v zajetí, bez jejichž pomoci bych se nebyl mohl pokoušet o tato svá dobrodružství; mnozí z těch, jejichž jména jsem zapomněl, se poznají sami a poznají i pomoci, kterou mi při jednotlivých událostech poskytli.


Naši večeři tvořily dvě sušenky tvrdé jako kámen pro každého (...) a hrnek německého čaje, který se vymykal popisu a pro který jsem si nikdy nevypěstoval zalíbení (...) V dané chvíli musel projekt počkat, až budu opět schopen vládnout pravou nohou a oběma rukama a až zase obnovím své síly, i když mi unikalo, jak bych to mohlo při dosavadní stravě dokázat. (Tunelem na svobodu)


Nemám ani nejmenší představu, jak dlouho dokážeme udržet tohle tempo. - Až tam shodíme, co máme, jestli to tam shodíme, budeme hotovi. (Tunelem na svobodu)


Stráže nás zatím bedlivě hlídaly v obavě, že bychom se mohli pokusit dostat na svobodu, ale já jsem neměl na nic podobného ani pomyšlení a raději jsem jenom seděl opřený o zeď, aby si mé rozbolavělé tělo a nohy odpočinuly. (Tunelem na svobodu)


Svoboda byla pro nás vším, za co stálo žít. Abychom ji opět získali, smířili jsme se s životní úrovní mnoha nižších tvorů. Ryli jsme v zemi jako krtci, kličkovali mezi kulkami honců, byli ochotni živit se třeba odpadky jako krysy (. . .) A ani jednou nám to nepřipadalo jako příliš vysoká cena. Ani jednou jsme nezmalomyslněli a neztratili naději. Nikdy jsme se však necítili jako nějací hrdinové a chytráci. Prostě jsme se nemohli smířit s uvězněním. Požadovali jsme jedině to, na co jsme měli vrozené právo - svobodu, a všechny potíže byly jen prostředkem k jejímu získání. (Tunelem na svobodu)


Za své pokusy o útěk jsem skončil celkem na 34 týdnů - osminu z celkové doby svého uvěznění - v ,,chladírně".