Jan Šťovíček citáty

česká, 1977

Citáty (18)

Fakt, že město není staré, ovšem neznamená, že je ošklivé. Naopak.


Já jiné auto nemám (ani jsem nikdy neměl) a kromě toho svému vozu na základě dřívějších cest a pravidelného důkladného servisu naprosto důvěřuji. - o škodovce


Je dobré vědět, že existuje člověk, který nejen že proti vám nic nemá, ale dokonce vás podporuje.


Když byl čas odejít, šla sklenice se mnou.


Kromě toho jsme se shodli, že všechno, co můžeme udělat hned, nám ušetři práci později.


Mám-li být upřímný, já byl vlastně rád, že se počasí nevyvedlo, protože pohybovat se v horách za nádherného počasí není nic těžkého a zvládne to každý trouba.


Na některé vrcholy, hlavně v Himálajích, se z úcty k hoře vůbec nevstupuje.


Nejde jen o to, že jsme se na cestu vydali, co všechno jsme spolu prožili a že jsme se dokázali i vrátit. Za nejdůležitější považuji, že jsme i po návratu k běžným starostem dokázali zůstat přáteli.


Nejde o to, že bychom ty peníze neměli. My je máme, ale dokážu si představit spoustu jiných způsobů, jak je utratit. (na parkovišti se zvýhodněním tarifem nad deset dní)


Nejdříve Bůh stvořil Zemi. Vzápětí ji obehnal sítí asfaltových Silnic a na ně vypustil Automobil. V několika následujících dnech stvořil Semafor, Parkoviště a k němu Dopravní značku. Pak přišel Ďábel a stvořil Dopravního Policistu.


Plány a představy jsou náramně pěkná věc, ale když člověk někam chce, musí se taky trochu snažit. A já se začal snažit opravdu hodně.


Podívejte, jestli medvěd umí rozbít okno, aniž by se pořezal, otvorem jeden krát jeden metr protlačit svých osm set kilo mezi ostrými skleněnými zuby bez jediného zachyceného chlupu, mohl by od minuty vystupovat v cirkuse za slušný prachy a nemusel by plenit chalupy…


Příjezd do hlavního města Norska nebyl nijak triumfální. Ráno jsme museli roztlačit auto, které má po ránu takovou kratochvíli, že nestartuje. Roztlačit se naopak nechá velmi rádo, a tak byla na místě otázka, zda vůbec ještě startovat klíčkem.


S autem jsme se nějak dohodli na rozumné taktice: vždycky po ránu bude dělat drahoty a nenastartuje, takže každý den před prvním výjezdem ho musíme roztlačit a ono, takto rozcvičeno, pak už celý den startuje bez potíží a my, takto rozcvičeni, můžeme směle vyrazit k cíli.


Tak to bychom měli. Jeden zánět močového měchýře, jedno těhotenství či jinou břišní nákazu, jednou kolena a jeden bolavý zub. Z šesti lidí čtyři marodi a jeden magor. … To je po sedmi dnech docela pěkný výkon.


Vím, že o prachy se musím starat pořád, a když mi někdo řekne, že ne, měl bych se starat dvojnásob.


Vlastně nás za to mohli i zavřít, protože konzumovat alkohol ve dne a na ulici je jedna z mála věcí, které jsou v Norsku výslovně zakázány, ale my si nevzpomněli, nikdo si nás nevšímal a domorodci nás naopak ochotně fotografovali.


Žádné otázky kam a na jak dlouho jedeme, kolik máme peněz, pokud vůbec nějaké. Nikdo se nás na nic nezeptal, protože tam nikdo nebyl.