Ingrid Steiner-Gashi citáty

rakouská, 1963

Citáty (4)

Dávat si nějaké požadavky nebo dokonce žádat právo na svobodné rozhodování o vlastním životě je v Severní Koreji padesátých let, po deseti letech komunistické diktatury, již nemyslitelné. V řadě zinscenovaných procesů je odsouzeno k trestu smrti tucet vysoce postavených funkcionářů jako ,,amerických agentů".Z dvaadvaceti členů první severokorejské vlády je sedmnáct zavražděno, popraveno nebo byli zneškodněni čistkami.


Lidé v zoufalství jedí kůru. Aby na to nezemřeli, musí se vntřní část borovicové kůry odloupnout, nechat tři dny odmočit ve vodě a potom uvařit.


V roce 1998 konečně cituje jihokorejská tajná služba ze správy severokorejské vlády, podle které vyhladověly téměř tři miliony lidí - víc než desetina obyvatelstva. Během období hladu od začátku až do poloviny devadesátých let přišlo o život nejméně milion Severokorejanů.


Všichni Severokorejci jsou na základě svého rodinného původu zařazeni do kategorie ,,přátelský", ,,neutrální" nebo ,,nepřátelský". O několi let později je tato klasifikace rozčleněna do 51 podskupin. Na tomto roztřídění závisí to, jestli se člověk může oženit či vdát, jaké zaměstnání může získat nebo jak je potrestán, jestliže je obviněn z nějakého přečinu. Být označen za ,,nepřátelského" má koncem padesátých let osudové následky - 25OO lidí je popraveno a přes 70 000 jich je přesídleno do táborů v nehostinných horských oblastech.


Ingrid Steiner-Gashi - knihy

2010  84%Ve službách diktátora

Žánry autora

Literatura faktu Biografie a memoáry

Štítky z knih

Severní Korea

Steiner-Gashi je 0x v oblíbených.