Erik Tabery citáty

česká, 1977

Citáty (6)

A protože dějiny píší vítězové, když se stal Masaryk prezidentem, stala se součástí naší identity i pravda.


Kdekoli byla demokracie zdiskreditována, stalo se to tím, že lid si nedovedl zvolit rozumově a mravně kvalifikované zástupce. S činností špatně vybraných zástupců byl pak přirozeně nespokojen, ale místo aby si demokracii spravil, pojal k ní nedůvěru a strpěl, aby o ni přišel. Demokracie vydrží zkoušku dějin jen tehdy, když občan bude považovat volbu poslance za rozhodnutí neméně důležité nežli výběr lékaře, a pak ovšem když volený poslanec bude cítit stejnou odpovědnost jako chirurg, když operuje na živém těle.


Kdybychom v Česku vynaložili stejnou energii na řešení problémů, jakou vynakládáme na hanění názorových oponentů, byli bychom nejúspěšnější společností na světě.


Necouvejte předem. Preventivní poslušnost urychluje nástup nesvobody......


Netoužím po tom, aby někdo žil podle mě, ale stejně tak nehodlám žít podle někoho jiného. Nebudu své názory měnit jenom proto, že si někdo myslí, že když se světem žene revoluce, která je mu názorově blízká, musí se všichni přizpůsobit.


Prezident má být strážcem ústavnosti, vlastně tím největším puritánem ze všech, protože je symbolem státu .Když prezident mluví sprostě je to stejné zneuctění státu, jako když někdo zapálí ústavu.....