Cormac McCarthy citáty

americká, 1933 - 2023

Citáty (56)

Nejde o to, jestli víš, kde jsi. Jde o to, že si myslíš, že už tam jsi a že sis nepřinesla nic s sebou. O ty tvoje plány na novej život. Nebo něčí jiný, to je fuk. Nikdy nemůžeš začít novej život. O to jde. Každej krok se, kterej uděláš, už je napořád. Nemůžeš ho vzít zpátky. Ani kousek z něj. Chápeš, jak to myslím? Tahle země není pro starý


Nemyslím, že existuje něco jako plodné nebo neplodné tvůrčí období. To je jen váš dojem z toho, co vyjde tiskem. Váš nejrušnější den třeba může být, když budete pozorovat mravence, jak přenášejí drobky chleba. Jednou se kdosi zeptal prozaičky Flannery O’Connorové, proč začala psát, a ona odpověděla: „Protože mi to šlo.“ Řekl bych, že je to dobrá odpověď. Pokud vám něco jde a jste v tom dobrý, tak vám to ani nedá moc práce. A ještě: když si povídáte se starými lidmi, kteří prožili dlouhý a pěkný život, polovina z nich vám řekne: „Nejdůležitější věc je, že jsem měl v životě vždycky kliku.“ A když to posloucháte, víte, že vám nelžou. Čímž se nijak nesnižuje jejich talent ani dovednosti. Ty můžete mít, a přesto v životě neuspějete.


Nemyslím, že se dobrotě můžete naučit. Pokud jste ponecháni napospas světu, abyste se v něm naučili dobru, budete mít problém. Ale čas od času mi lidé říkají, že můj syn je úžasné dítě. A já jim odpovídám, že John mě natolik morálně převyšuje, že mi přijde pošetilé jej neustále napomínat. Ale něco dělat musím – jsem přece jeho otec. Z dítěte nemůžete udělat někoho, kým ve skutečnosti není. Ale ať už v něm dřímá cokoliv, zcela jistě to v něm můžete zadusit. Stačí být krutý a necitelný a i toho nejlepšího člověka úplně zničíte.


Nesejde na tom, co lidé o válce soudí, prohlásil soudce. Válka přetrvává. Stejně dobře byste se mohli lidí tázat, co si myslí o kameni. Válka tu byla vždy. Než přišel člověk na svět, válka už na něj čekala. Nejvyšší řemeslo čekalo na nejzdatnějšího vyznavače. Tak tomu bylo, a tak tomu bude. Právě tak, a nejinak. (Krvavý poledník aneb Večerní červánky na západě)


Nic raněnýho nešplhá do kopce, řekl. Tak to prostě na světě nechodí.


Nikdo tu nechce být, a nikdo nechce odsud. (str. 111) Cesta


Nikdy nevíš před jakou ještě větší smůlou tě ta tvoje smůla zachránila.


Otázka: Jak se liší, co nikdy nebude, od toho, co nikdy nebylo? (str. 27) Cesta


Pamatuj si, že co si dáš do hlavy, tam už zůstane napořád, řekl. Měl by ses nad tím zamyslet. (str. 14) Cesta


Povídky mě vůbec nezajímají. Pokud vám proces psaní nezabere léta života a nedovede vás málem k sebevraždě, nemá podle mého moc cenu se tím zabývat.


Říkal si, že každá vybavená vzpomínka páchá jisté násilí na tom, čeho se týká. (str. 87) Cesta


Říkal si, že každá vybavená vzpomínka páchá jisté násilí na tom, čeho se týká. Jako mejdanová hra. Mysli si slovo a šeptem ho pošli dál. Je lepší být skoupý na slovo: i když vzpomínku pozměníš, realita je pořád jen jedna. (str. 87) Cesta


S posledním jedincem zanikne věc jako taková. (Cesta)


S režisérem Dickem Pearcem jsme před nějakými třiceti lety natočili v Severní Karolíně společnými silami jeden film a už tehdy jsem si říkal: „Tedy, to je peklo! Kdo by se tímhle chtěl živit!“ To si radši po probuzení dám kafe, trochu se projdu, chvilku si čtu a pak si sednu, naťukám do počítače pár slov a koukám se z okna.


Šlapali po mrtvém světě jako krysy v kole. Cesta


Třeba při záhubě světa konečně bude vidět, jak vlastně byl udělaný. Oceány, hory. Tíživá antipodívaná na zanikající věci. Nekonečná pustina, podmáčená a chladně prastará. Ticho. (str. 177) Cesta


V šedém světle vyšel ven, zůstal stát a na okamžik spatřil absolutní pravdu světa. Zdědili planetu, která se bez ustání otáčí kolem své osy. Nesmiřitelná temnota. Slepí psi slunce na zběsilém útěku. Drtivá nicota černého vesmíru. (str. 87) Cesta


Vstal a vykročil ke světlům města. Přílivová jezírka zářila v temných skalách jako tavící pícky a z nich se škrábali ven světélkující krabi. Když procházel pásmem slanomilné trávy, ohlédl se. Kůň se doposud ani nehnul. Ve vlnách mžikalo světlo z jakési lodi. Hříbě stálo se skloněnou hlavou naproti koni a kůň se stále díval do dálky, za hranice lidského vědění, tam, kde se topí hvězdy a kde velryby převážejí své ohromné duše přes černé bezešvé moře. (Krvavý poledník aneb Večerní červánky na západě)


Vše vznešené a krásné, co si člověk bere k srdci, pochází z bolesti. (str. 40) Cesta


Vše vznešené a krásné, co si člověk bere k srdci, pochází z bolesti. Zrodilo se to ze žalu a popela. (Cesta)


Vypůjčený čas a vypůjčený svět a vypůjčené oči, aby se nad ním mohlo plakat. (str. 87) Cesta


Zapomeneš, co si chceš pamatovat, a pamatuješ si, co chceš zapomenout. (str. 15) Cesta


Zase už plakal. A co ten kluk? vzlykal. Co ten malej kluk? Cesta


Zdědili planetu, která se bez ustání otáčí kolem své osy. Vypůjčený čas a vypůjčený svět a vypůjčené oči, aby se nad tím mohlo plakat. (Cesta)


Zlý časy dělaj zlí lidi. Viděl sem tolik lidský podlosti, až se sám sebe ptám, proč Bůh nezhasne slunko a nejde pryč. (Vnější tma)


Žádné seznamy, co je třeba udělat. Den šťastný sám o sobě. Právě tato hodina. Další už nebude. Další je právě teď. (str. 40) Cesta