Emanuel Bozděch

česká, 1841 - 1889

Populární knihy

/ všech 8 knih

Nové komentáře u autorových knih

Tři dramata Tři dramata

Některé věci ten zub času prostě nahlodá. Všechna tři Bozděchova dramata jsou napsána velmi dobře, ale obsahově v dnešní době asi nezasáhnou natolik, jako v době své, kdy čtenáři/diváci obsahem žili, měli ho ještě v živé paměti a znali mnoho podobných situací ze skutečného života. Ano, i dnes by se daly zápletky těchto dramat aplikovat na určitou skupinu společnosti, ale to už zase na to existuje modernější, trefnější a údernější satira. Navíc, když máte načteného Shakespeara, tak se prostě nevyhnete tomu, že ho z Bozděcha cítíte. Z doby kotiliónův mě nebavilo takřka vůbec, je to prstě mdlé a nezáživné, značně jsem tam postrádal onu komičnost, kterou to mělo údajně oplývat (**). Baron Goertz na tom už byl mnohem lépe. Celé to bylo zábavnější, pestřejší a ne tak přímočaré. Z knihy jednoznačně nejlepší, i když samo o sobě zase nic převratného. (***) Zkouška státníkova je hodně jednoduchá, potěší a zaujme již konečně alespoň českou stopou, ke konci je to ale zase moc ukecané a ztrácí to na tempu. Rozmělní se v tom i tan humor, který to z počátku má a který namlsá na větší hody, které se však ale nekonají. (2,5*). Zdá se, že jsem konečně začal narážet na slabší kousky mé oblíbené edice. Ty tři hvězdičky docela s odřenýma ušima.... celý text
eraserhead


Novelky Novelky

Příběhy plné humoru, které ale nechce dneska už nikdo vydat.
WEIL


Dobrodruzi Dobrodruzi

Tato divadelní hra byla po premiéře ihned cenzrou zakázána. Dneska už snad její zákaz neplatí, ale už se nikde - co je mi známo - nenastudovává.
WEIL



Baron Goertz Baron Goertz

Hra nebyla prý moc úspěšná, protože je jednalo o tragédii, ne komedii, tak diváci zvyklý od Bozděcha na komedie odcházeli z divadla rozčarovaní a zklamaní.
WEIL


Jenerál bez vojska Jenerál bez vojska

Kdoví jak by se ta hra líbila Napoleonovi, který byl už pár desítek let po smrti.
WEIL