Tivadar Soros životopis

maďarská, 1894 - 1968

Životopis

Tivadar Soros (také Teodoro Švarc nebo Schwartz, pod pseudonymem takéTeo Melas (1894–1968) byl madarský advokát, spisovatel a také mecenáš a spoluzakladatel esperantského literárního časopisu Literatura Mondo (Literární svět). Je otcem známého finančníka a filantropa George Sorose a podnikatele Paula Sorose.

T. Soros bojoval v první světové válce v Rusku, kde byl zajat a strávil roky v zajateckém lágru na Sibiři, odkud se mu podařilo utéci. Svá dobrodružství během strastiplné cesty z lágru za svobodou popisuje v novele „Moderní robinzoni" (nakladatelství KAVA-PECH připravuje její české vydání). Během maďarské revoluce v roce 1956 s manželkou opustili Madarsko a od té doby žili v New Yorku.

Maškaráda kolem smrtí je neobvyklým memoárovým dílem, neboť popisuje jenom krátké údobí necelého jednoho roku, avšak roku rozhodujícího, zda židovská rodina autora přežije hororové období madarského holokaustu. A rodina přežila, přestože advokáti byli při likvidaci v první řadě. Nebylo to však zázrakem, ale chytrostí a předvídavostí Tivadara, kterému se podařilo rodinu rozdělit, aby nebyla nápadná, a zajistit všem křesťanskou identitu, tedy masku umožňující přežít. Přitom využil svých bohatých životních zkušeností.

Podle syna George byl celý dobrodružný život otce až do doby, kdy přišli nacisté do Budapešti, jenom přípravou pro největší životní výzvu, totiž boj proti nacistické invazi. A tento čas byl, podle syna, „největší dobou mého otce, v níž veškeré zkušenosti, získané za desítky let, podstoupily nejtěžší zkoušku a triumfovaly." Přežili nejen všichni členové rodiny, ale zásluhou Tivadara i řada jejich známých a dalších Židů. A tyto události popisuje detailně a čtivě Maškaráda. (zdroj životopisu: internet)

Ocenění