Robert Ospald životopis

česká, 1951

Životopis

Robert Ospald se narodil 2.7.1951 v Libině na Šumpersku, prožil neuvěřitelně dramatické dětství, pouze do tří let zůstával u svých rodičů, pak byl vychován pěstouny. Otčím byl alkoholikem a trpěl nervovými poruchami. Je šikanován učitelkou ZŠ a proto je častým záškolákem, útěky se prodlužují až na několik týdnů.
V patnácti letech odjíždí do Ostravy, ve které je mu ale příliš těsno, proto s hromadami knih hledá "svět bez plotů a hranic", krátký nádech svobody mu přináší práce v lese.
Přístřeší Ospald nalézá v různých koutech tehdejšího Československa, všude se pokouší nalézt domov, ale je dobovou realitou stále strháván k zemi. Za krádež peněz u svého děda se dostává do vězení, odkud je propuštěn r.1968 na amnestii. Pro nesmiřitelnost s režimem se ale dostává znova za mříže.
Později se rozhoduje k útěku za hranice do svobodného Rakouska a dále do Kanady, podnikne několik neúspěšných pokusů, až poslední, naprosto originální, nikým předtím a nikým potom už nepoužitý, se mu konečně podaří.
V civilizované Evropě mu vynese nesmírnou popularitu a reportáž o něm projde snad všemi novinami. Nyní žije ve Vídni. (zdroj životopisu: obálka jeho první knihy)

Ocenění

Robert Ospald - knihy

1997  0%380.000 VOLTŮ NADĚJE aneb Koupím ti koně

Žánry autora

Literatura česká

Štítky z knih

Ospald je 0x v oblíbených.
Osobní web autora