Maria Treben životopis

rakouská, 1907 - 1991

Životopis

Maria Treben (27.9.1907 Žatec - 26.7.1991 Grieskirchen) byla rakouská spisovatelka a bylinkářka, prezentovala přírodní a tradiční medicínu, účastnila se seminářů a konferencí po celé Evropě.
Narodila se jako Maria Günzel v Žatci. V rodině byla prostřední ze tří dcer majitele tiskárny; její matka strávila celý život v domácnosti. Když bylo Marii deset, utrpěl otec úraz, na jehož následky zemřel. O dva roky později se matka s dětmi přestěhovala do Prahy. Přišla tam tedy v době začínající první republiky.

Maria pracovala čtrnáct let v občanském povolání, kromě jiného také jako osobní tajemnice Maxe Broda. Provdala za inženýra Ernsta Gottfrieda Trebena. Po skončení 2. světové války byla s manželem vyhnána z Československa, a útočiště postupně spolu nalezli v Rakousku, kde začala naplňovat svoje životní poslání. Vychovávala děti a věnovala se studiu léčivých bylin, jejich vlastnostem a využití. Většinu života působila v Rakousku a také v Německu. Velkou proslulost získala především díky tzv. švédským bylinám, které spojila s legendou o znovuobjevení dávného receptu švédským lékařem Samstem. Byla velice zbožná a často opakovala, že své znalosti získávala s pomocí Panny Marie. Byla známá nejen jako znalkyně bylin, ale především jako specialistka na bylinnou léčbu a alternativní léčebné postupy, ve kterých navázala na tradici bavorského faráře Sebastiana Kneippa. (zdroj životopisu: https://www.knizniklub.cz/autori/3343-maria-treben.html)

Ocenění