Jan Militký životopis

česká, 1968

Životopis

Původně studoval klasickou hudbu na státní konzervatoři v Plzni (obor klarinet), již v prvním ročníku se však začal věnovat elektrické kytaře. Po třech letech složil profesionální zkoušky pod Pražským kulturním střediskem a v roce 1986 nastoupil dráhu profesionálního kytaristy. V mládí byl též členem Dechového Orchestru Mládeže v Mar. Lázních jako klarinetista a koncem 80. let hostoval jako kytarista v Big Bandu LŠU v Mariánských Lázních pod vedením Josefa Hurtíka, se kterým navštívil mnoho jazzových festivalů po celé evropě a zúčastnil se též televizního vysílání Hudebního Studia "M" (rež. Jan Bonaventura, mod. Alfréd Strejček) v tehdejším pražském Domě Kultury a Oddechu, kam bylo toto amatérské hudební těleso pro svou výjimečnou hudební úroveň a nízký věkový průměr (17 let) pozváno. Prošel kapelami Dr. Max, 5P, Sarah, The Wall Team Filipa Benešovského. Hostoval a studiově spolupracoval s různými dalšími interprety a formacemi (Ondřej Soukup, Jaromír Nohavica, Marie Rottrová, Petr Kolář, Eva Pilarová, Roman Holý, Těžkej Pokondr, Neřež, Masomlejn a další).

V roce 1998 založil funky-fusion band s názvem Bloody Mary, hrající téměř výhradně jeho hudbu. Kapela měla několik obsazení. Jako členové se zde kromě Jana Militkého (kytara, kytarový synthesizer a zpěv) objevili Jan Jakubec a Miroslav Dlouhý (baskytara), Kamil Němec, Vilém Stadther a Tomáš „Kobdzey“ Kašpar (bicí), Pavel Hrabě a Jakub „Kudo“ Doležal (saxofon) a Vítek Beneš (klávesy). Kapela vydala dvě desky a živé vystupování ukončila v roce 2006.

V roce 1997 založil Jan Militký Rockové kurzy, kde působí jako lektor. Na hudebních workshopech a produkcích v rámci této akce se podíleli Daniel Forró, Eduard Klezla, Richard Scheufler, Lukáš Doksanský, Vlaďka Svobodová (zpěv, ex Laura a její tygři), Jan Tulenko (skupina Davida Krause), Petr Kutheil (Votchi, finalista soutěže Hlas ČeskoSlovenska), Camilo Caller (profesor Konzervatoře Jaroslava Ježka) a mnozí další.

Jan Militký působil jako dopisovatel časopisu Muzikus a je také autorem několika kytarových publikací. (zdroj životopisu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Militk%C3%BD)

Ocenění

Jan Militký - knihy

2000  0%Kytara nejen hard & heavy

Žánry autora

Učebnice a slovníky Umění

Štítky z knih

Militký je 0x v oblíbených.