Hana Doskočilová
koupit knihy na Aukru

Hana Doskočilová

(Česká republika, 1936)

Životopis

(*11. 7. 1936, Jihlava)

- prozaička, autorka knih pro děti

Po maturitě na znojemském gymnáziu byla zaměstnána jako úřednice v Jihlavě a v Praze. Když jí vyšla první knížka začala pracovat v SNDK, později Albatrosu, od roku 1972 je na volné noze a píše výhradně pro děti.

Patří k předním autorům současné české literatury pro děti. Zaměřuje se především na pohádky a příběhy pro nejmenší, v nichž sleduje běžný život svých postav se snahou vyjádřit jejich vztahy mezi sebou a dospělými. Její prózy ze života dětí i pohádkové příběhy se vyznačují velkým porozuměním pro potřeby a touhy malých čtenářů, laskavým humorem a mimořádnou schopností zprostředkovat v zajímavém příběhu i nenásilné poučení.

Její knihy byly přeloženy do němčiny, polštiny, slovinštiny, dánštiny, švédštiny a islandštiny, takže je znají děti od Jaderského moře po nejsevernější oblasti Evropy.

Hana Doskočilová byla po několik desetiletí i jednou z autorek našich dětských časopisů, především Mateřídoušky.

Výběr z bibliografie
Pohádky pro děti, pro mámy a pro táty (SNDK, 1961; Albatros, 1987, 1997)
Bydlím doma (SNDK? 1966)
Micka z trafiky a kocour Pivoda (Albatros, 1971)
Kudy chodí malý lev (Albatros, 1972; Amulet, 2000)
Medvědí pohádky (Albatros, 1973; Olympia, 1999)
Zvířátka v lese (Albatros, 1974)
Drak Baborák a ztracený král Kulajda (Albatros, 1974)
Posledního kousne pes (Albatros, 1974, 1986, 2001)
Ukradený orloj (Albatros, 1976; Amulet, 1999)
Kuk!Na zelené louce kluk (1976)
Eliška a táta Král (Albatros, 1977, 1989, 2006)
Dva dědečci z Dlouhé míle (Albatros, 1978)
Jak se vychovává papoušek (Albatros, 1979; Amulet, 2000)
Chaloupka z marcipánu (Artia, 1983)
Zdeněk Miler. Krtek v sedmém nebi (Albatros, 1982)
Petr a Hanka chystají překvapení (Albatros, 1983)
Pohádky na dobrý den (Albatros, 1984)
Diogenés v sudu (Albatros, 1985, 1987, 2006)
Pět přání (Albatros, 1987, 1992)
Kuba a barvy (Albatros, 1988)
My a myš (Albatros, 1988)
Pejskování s Polynou (1990)
Pejskování s Polynou (Albatros, 1990, 2000)
Damoklův meč a další známé příběhy (Albatros, 1991)
Zdeněk Miler. Jak krtek zachránil zajíčka (Albatros, 1991)
Zdeněk Miler. Krtek a potopa (Albatros, 1992)
Zdeněk Miler. Jak Krtek uzdravil myšku (Albatros, 1993, 1995, 1999, 2001)
Zdeněk Miler. Krtek a medvědi (Albatros, 1993)
Golem Josef a ti druzí (Albatros, 1994)
Učíme se číst s mouchou Rudolfínou (1994)
Učíme se číst s medvědem Kubulou (1995)
Zdeněk Miler. Dětem (Albatros, 1996, 2001, 2004)
Zdeněk Miler. Krtek a orel (Albatros, 1996)
Zdeněk Miler. Krtek a zelená hvězda (Albatros, 1998, 2003)
Zdeněk Miler. Krtek v zimě (Albatros, 1998)
Když velcí byli kluci (Amulet, 1999)
Šimsa (Albatros, 1999)
O Mamě Romě a romském pámbíčkovi (Amulet, 2001)
Zdeněk Miler. Krtek a maminka (Albatros, 2002, 2004)
Zdeněk Miler. Krtek a paraplíčko (Albatros, 2002, 2005)
Zdeněk Miler. Krtek a sněhulák (Albatros, 2002)
Zdeněk Miler. Krtek a televize (Albatros, 2004)
Lenoši a rváči z Kloboukova Albatros, (2005)
Zdeněk Miler. Krtek a jaro (Albatros, 2006)

Zdroj životopisu: http://web2u.cz/citarny/index.php?option=com_content&task=vi