George Gamow životopis

George Gamov · pseudonym

americká, 1904 - 1968

Životopis

George Gamow, narozený jako Georgij Antonovič Gamov, rusky: Георгий Антонович Гамов (* 4.3.1904 Oděsa, Carské Rusko (dnešní Ukrajina); † 20.8.1968 Boulder, USA) byl americký fyzik ruského původu.

Základy fyzikálního vzdělání získal v Oděse. Roku 1926 ukončil studium na Leningradské univerzitě. Roku 1928 zamířil na slavnou německou univerzitu v Göttingenu. Téhož roku se mu podařilo vysvětlit mechanismus alfa rozpadu. V letech 1931–1933 pracoval v leningradském fyzikálním ústavu, odkud byl vyslán na fyzikální kongres do Bruselu. Roku 1934 odešel do Spojených států amerických. Do roku 1956 přednášel na George Washington University, poté na University of Colorado. Zabýval se kvantovou mechanikou, atomovou a jadernou fyzikou, astrofyzikou a kosmologií. Koncem 40. let také předpověděl, že by celý vesmír mělo rovnoměrně vyplňovat chladné mikrovlnné záření, které je pozůstatkem prvotního výbuchu. Jeho revoluční myšlenka: „Náš vesmír je vlastně obrovská exploze, která pokračuje dodnes!“ Jako první přišel s teorií vzniku vesmíru, kterou jeho odpůrce Hoyle posměšně označil jako „Velký třesk“. Tato teorie byla potvrzena roku 1965 americkými astronomy. Gamow se zabýval také biologií a v 50. letech významně přispěl k objasnění genetických mechanismů v buňce.

Proslavil se také řadou populárních knih, mimo jiné pro děti a sérií příběhů o panu Tompkinsovi. (zdroj životopisu: http://cs.wikipedia.org/wiki/George_Gamow)

Ocenění