Stínadla se bouří zajímavosti

Stínadla se bouří https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/101278/bmid_stinadla-se-bouri-f8u-101278.jpg 5 1758 102

Stínadelská trilogie série

< 2. díl >

Stínadla se bouří je druhá kniha ze stínadelské trilogie Jaroslava Foglara. Přímo navazuje na Záhadu hlavolamu. Popisuje dobrodružství Rychlých šípů ve Stínadlech spojená se znovu nalezeným hlavolamem ježek v kleci a ožívající skupinou Vontů. V příběhu se zjistí, že ježek v kleci je vyloven ze stoky. Má ho u sebe záhadný Široko. Vontové se znovuobnovují a zakládají skupiny. Všichni chtějí získat ježka, aby se stali Velkým Vontem. Rychlé šípy hlavolam také shánějí, kvůli plánku létajícího kola, který je v něm ukryt. Ve víru událostí najdou ztracenou vontskou kroniku a zjistí střípky skutečností dávné party. Také je ale potká mnoho neštěstí.V knize putuje záhadný ježek mezi mnoha lidmi až se nakonec dostane i k pětici hlavních hrdinů… 27-027-70... celý text

Zajímavosti (6)

Román Stínadla se bouří se spolu se Záhadou hlavolamu stal vzorem televizního seriálu, byl také zpracován pro rozhlas a namluven na CD. (Luccy78)


Roku 2012, u příležitosti 105. výročí narození Jaroslava Foglara a Jana Fischera, bylo připraveno speciální sběratelské vydání romány, připomínající svou úpravou staré Kobesovky (v podobném duchu byla téhož roku vydána i kniha Pod vlajkou Devadesátky). Kniha vychází ze zjištěných představ autora a ilustrátora o vydání, které mělo být uskutečněno v roce 1947. Poprvé tak byly užity všechny původní ilustrace. Knihu o limitovaném nákladu 230 číslovaných výtisků, v poloplátěné vazbě a s přebalem, vydalo nakladatelství Ostrov. (Luccy78)


Marko Čermák podle románu podobně jako u Záhady hlavolamu nakreslil komiks. (Kmotr99)


Byla zfilmována spolu s 1. dílem stínadelské trilogie v seriálu Záhada hlavolamu. (Kmotr99)


Knihu psal Foglar na pokračování. Začala vycházet v 2.ročníku Vpředu v 1. čísle (vyšlo v říjnu 1946) a ukončena byla v čísle 28. (v dubnu 1947). Zhruba 14 dnů před tím ji Foglar dopsal.
Poté byla dlouhá pauza - až v roce 1967 začala opět vycházet na pokračování v Ostravském kulturním zpravodaji a vycházela prakticky rok až do října 1968. Dokonce i na ni byly pro zájemce vyrobeny desky na vložení nebo případné svázání. (nightlybird)


Kniha poprvé vycházela jako příloha časopisu Vpřed. Knižně vyšla poprvé roku 1970. (Zlord Antiježíš)