Kdo chytá v žitě zajímavosti

Kdo chytá v žitě https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38931/bmid_kdo-chyta-v-zite-2OP-38931.jpg 4 4135 594

Jeden z nejpopulárnějších amerických poválečných románů od klasika moderní literatury. Příběh vyprávěný sedmnáctiletým Holdenem Caufieldem je vlastně popisem necelých tří dnů jeho cesty domů (po opuštění přípravky v Pencey) předvánočním New Yorkem, kdy se Holden konfrontuje s řadou lidí (spolužáci, venkovanky ze Seattlu, prostitutka a její pasák, rodiče, učitel...). Více než putováním prostorem je tato cesta však spíše putováním od nevinnosti k vědoucnosti, od sebeneznalosti k sebeuvědomění, od izolace k pocitu sounáležitosti s okolním světem. Černý humor, jímž je tento svět nazírán, je jednou ze zbraní proti němu: člověka, který není schopen se světu smát, brzy jeho zoufalství zahubí...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Catcher in the Rye , 1951


více info...

Zajímavosti (8)

Od roku 1980 Salinger neposkytl médiím žádný rozhovor, neodpovídal ani na dopisy obdivovatelů. (hladko)


O knize je zmínka v knize S. Kinga Mrtvá zóna, kde je uvedeno, že byla zakázána na amerických školách. Důvod, ale neuveden. Viz ,,chaera". (faba)


Kniha se objevila i v TV seriálu South Park S14E02 kde si hlavní postavy stěžují že vůbec není sprostá a vulgární. (Maser)


Román byl v několika zemích a v některých amerických školách zakázán, kvůli tématu a „nadměrnému užívání sprostých slov“. Jeden pečlivý rodič napočítal v americké verzi tohoto románu 237 krát slovo „goddam“, 58 krát „bastard“, 31 krát „christsake“ a 6 krát „fuck“. (chaera)


Kniha Kdo chytá v žitě, kterou měl u sebe Lennonův vrah, byla také nalezena u Johna Hinckleyho, který spáchal 30. 3. 1981 atentát na Ronalda Reagana. (LordSnape)


Kniha Kdo chytá v žitě je zmíněna v Černobílém světě (Kathryn Stockett), a to jako kniha zakázaná státem Mississippi, kterou si jedna z hlavních postav v roce 1962 tajně objedná. (Dáma s hrnstjm)


K roku 2012 se knihy prodalo více než 65 milionů výtisků; každoročně se prodá okolo 250 000 výtisků. (HTO)


Mark David Chapman, který zavraždil Johna Lennona, při zatčení tvrdil, že ho tato kniha inspirovala k vraždě. (Vojta)