Dárce zajímavosti

Dárce https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/166584/bmid_darce-kdG-166584.jpg 4 1073 286

Dárce série

1. díl >

Dvanáctiletý Jonas žije ve světě, v němž neexistují války, zločiny, strach ani bolest. Všechno je dokonale organizované, nikdo si kvůli ničemu nemusí dělat starosti, dokonce i povolání dostane každý přiděleno. Jonas se má stát „příjemcem paměti", uctívaným strážcem vzpomínek. Podrobuje se výcviku, při němž mu dosavadní příjemce paměti předává to, co nikdo jiný nesmí vědět ani cítit – vzpomínky a zkušenosti předchozích generací, dozvídá se o bolesti a utrpení, ale i o kráse, lásce a přátelství a začíná chápat, že jeho společenství žije v dostatku a bezpečí za cenu totální absence citů a možnosti volby. A s tímhle vědomím, s poznáním těchto hodnot už nedokáže žít jako dřív…... celý text

Žánr:
Sci-fi , Pro děti a mládež

Vydáno: , Argo
Originální název:

The Giver , 1993


více info...

Zajímavosti (4)

Kniha, které se prodalo deset milionů výtisků, získala dlouhou řadu ocenění, mimo jiné jednu ze dvou nejprestižnějších amerických cen za literaturu pro děti, John Newbery Medal za rok 1994. Překladová práva byla prodána do 29 zemí. (elfos)


Jde o první knihu ze čtyřdílné série 'Dárcovský kvartet'. Avšak žádná z dalších knih nenavazuje na akce z knih předchozích. Každá kniha má svůj vlastní děj i postavy. Do češtiny žádná další kniha ze série zatím přeložena nebyla. (Patw)


Nové informace k filmu: http://www.kniznivesmir.cz/?p=11729 (Neenah)


Filmové zpracování bude režírovat Phillip Noyce. Do hlavní role byl obsazen Brenton Thwaites. Ve filmu si dále zahrají Jeff Bridges, Meryl Streep, Odeya Rush, Katie Holmes a Alexander Skarsgård. Česká premiéra je naplánovaná na 11. září 2014. (Neenah)


Ocenění knihy (1)

1994 - ALSC Awards (Newbery Medal)


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.