Potulný rytíř / Potulný rytier

Povídka od: George R. R. Martin
Z knihy: Legendy 2: Nové příběhy ze známých cyklů, Rytíř Sedmi království, Snové písně 2


George Martin nám předvádí spíše rytířský epos, než fantasy. Potulný rytíř by se totiž dal snadno umístit třeba do středověké Francie. Tento příběh začíná asi sto let předtím, než led a oheň rozezní svou píseň.

Dunk je panošem potulného rytíře Arlana. Arlan však umírá a tak se Dunk stává rytířem. Dozvídá se, že brzy bude rytířské klání. To je jeho jadiná šance, jak získat peníze a slávu. V hostinci na cestě potkává chlapce, který se proti jeho vůli stává jeho společníkem. Spolu přijíždí na místo souboje, kde spatří všechnu tu nádheru: statné koně, zlatem vyšívané čabraky, dokonalá brnění, zářivé přilbice a překrásné tabardy vycpané zkušenými válečníky. A on tam stojí v blátě, v roztrhaných šatech a hladí po hřívě starou herku. Na přípravy nemá moc času, ale daří se mu sehnat finance na levnou kroužkovou zbroj a seznámí se s mladou dívkou z potulného loutkového divadla. Cestu mu však zkříží jeden z princů, kterému při obraně své dívky počechrá vizáž. Princ si to nenechá líbit a vyhlašuje „souboj sedmi“ – Dunk musí na svou stranu sehnat šest rytířů, aby mu pomohli při boji na život a na smrt…

Potulný rytíř je dokonalý příběh o cti, slávě a rytířství, o dobrých a zlých lidech, o bohatství a chudobě, o lásce a nenávisti

Originální název:

The Hedge Knight


Rok vydání originálu: 1998

Komentáře (8)

Přidat komentář

kopeceli
10.03.2023 5 z 5

Moje první setkání s autorem. Nepoznamenaná jeho slavnými díly musím Potulného rytíře hodnotit vysoko. Mě se totiž opravdu moc dobře četl a líbil.

elenai
29.08.2020 5 z 5

Velmi povedený příběh s trochu pomalejší. začátkem, ale nenchte se odradit. Martin perfektně vystihl prostředí rytířských klání. Objevilo se zde několik známých postav. A samozřejmě se závěr neobešel bez drsného zvratu, který jsem mohla čekat, ale stejně mě dostal. Aneb dobro bylo po zásluze potrestáno. A nadchnul mě i příběh rozdělení Fossowayských jablek, o němž se snad zmiňovala některá z postav v sérii Písně ledu a ohně. Taková pěkná perlička.


Renncha
14.05.2020 4 z 5

Povídka se mi líbila, jen jsem měla trošku problém se vyznat v tolika jmen, ale za mě dost povedené

Claudius
26.12.2019 5 z 5

Tak tohle se mi hodně líbilo. Historický rytířský příběh, který je navíc navázán na Píseň ledu a ohně - skutečný bonbónek pro fanoušky ságy. Dunka i Egga si čtenář oblíbí téměř hned (pravda, ten twist kolem Egga je do očí bijící, ale ok).
Osobně jsem čekal, že to půjde více kroky Písně a hlavního hrdinu bude ustavičně někdo podvádět, okrádat, vraždit a mučit. Jsem rád, že mé obavy se nesplnily a dostalo se mi tohoto veskrze velmi příjemného příběhu.

Krub
24.01.2018 4 z 5

Nejsem fanoušek Písně ledu a ohně ani jejího světa. Ze Hry o trůny mě nejvíce oslovila propracovanost jejích postav. Většina z nich je zaseklá se svými sociálními, fyzickými, politickými, ale hlavně psychickými problémy, která dokáží jen stěží překonávat. Mnohdy jim hrdinové ságy podléhají. Něčím takovým se tento příběh pochlubit nemůže. Jeho postavy jsou značně šablonovité: Hodní a zlí jsou předem daní, jejich charakterový vývoj toto rozdělení nenarušuje (jako tomu je v Písni), ale naopak jej ztvrzuje, neboť "ti zlí" jsou po zásluze potrestáni a "ti hodní " naopak odchází jako vítězové, kteří sice utrpěli ztráty, ale pouze na vedlejších postavách, s nimiž má čtenář minimální vztah. Rozhodně nečekejte od textu myšlenkově náročnou fantasy formátu Zaklínačských povídek nebo melancholickou lahůdku jakou je většina Martinových ostatních kratších textů. (Doporučuji především Písně mrtvých.)

Nejspíš bych s hodnocením klesl ještě níže, nebýt tato pohádka tak čtivá. 7/10

Mates84
19.05.2015 5 z 5

Super, super, super-prostě super:) Ideální k doplnění Písně ledu a ohně. Povídka k přečtení na jeden nádech. Po přečtení vás bude mrzet, že jsou zatím jen tři povídky a ne celá kniha, ptz by jste si jí s chutí hned přečetli!!

Torgal
03.03.2015 5 z 5

Výborný doplnok k Piesni ľadu a ohňa (bez jej znalosti to nemôže fungovať tak dobre) a možnosť pozrieť ako to vyzeralo v Západozemí v čase, kedy ešte Targaryeni boli pevne pri moci. Príbeh je celkom jednoduchý, ale logicky vystavaný a nechýbajú ani zvraty a prekvapenia (niektoré prekvapujúce, niektoré už menej). Devízou sú, ako je už u Martina zvykom, výborne napísané postavy a prostredie rytierskeho turnaja, ktoré dýcha atmosférou romantického stredoveku. Hlavnou témou je rytierstvo a cnosti, ktoré by mal zosobňovať pravý rytier. Je to skoro rozprávka, niekomu to nemusí sadnúť, no ja som bol nadšený. 9+/10

gogo
03.02.2015 5 z 5

Perfektní příběh plný zajímavých postav, dějových zvratů, napětí i emocí. I na poměrně malém prostoru se Martinovi skvěle povedlo vylíčit dobu, atmosféru a parádně vtáhnout čtenáře do děje...