Podezření

Povídka od: Dorothy L. Sayers
Z knihy: Leopardí dáma, Jedenadvacet detektivů


Pan Mummery žije v harmonické domácnosti se svou ženou Ethel, která se však nesmí příliš přetěžovat. Velice se jim uleví, když narychlo najmou výtečnou kuchařku paní Suttonovou. Zdá se však, že po sousedství se potlouká vražedkyně na útěku…

Anotace v knize:
Dorothy Sayersová (1893–1957) patří nepochybně k světové elitě detektivních autorů. Její detektiv, dobře u nás známý lord Petr Whimsey, je tak ideálně sympatický džentlmen každým coulem, že by téměř dokázal ospravedlnit trvající existenci anglické aristokracie. Jeho zápletky jsou vždy vtipné a realistické a odehrávají se vždy v originálním prostředí, které samo od autorky nepochybně vyžadovalo důkladného předběžného studia reálií; vše, co o lordu Petrovi bylo napsáno, má také velmi dobrou literární úroveň a nikdy nehřeší proti vkusu. Masy čtenářů po celém světě jistě litují, že počet dobrodružství lorda Petra byl předčasně uzavřen, neboť autorka se už před lety rozhodla — podobně jako kdysi duchovní otec Sherlocka Holmese —, že svého hrdinu odvolá ze scény na vrcholu jeho slávy, aby se mohla věnovat jiné činnosti. Zásluhy Dorothy Sayersové o detektivní žánr nezáležejí však jen v její vlastní tvorbě, nýbrž také v inteligentní a zasvěcené činnosti organizační, kritické a ediční; vděčíme jí mimo jiné zejména též za tři objemné a výborně uspořádané svazky „Výběru detektivních, napínavých a záhadných povídek“, které vyšly v letech 1928–1935.

Protože všechna kratší dobrodružství lorda Petra jsou našim čtenářům dobře známa z dřívějších dosud dobrých překladů, zařazujeme i zde povídku netypickou a málo známou, a to při plném vědomí, že se jen stěží směstnává do rámce klasické detektivky, jak je definována v předmluvě. Vyšla v r. 1933 v americkém časopise „Mystery League“, pro který ji objevil Ellery Queen, sám velká autorita v oboru teorie i praxe detektivní literatury. Knižně byla vydána poprvé v roce 1939 ve sbírce In the Teeth of the Evidence.

Originální název:

Suspicion


Rok vydání originálu: 1939

Komentáře (2)

Přidat komentář

MM_Master
22.11.2023 5 z 5

Pán Harold Mummery a travička

kapr
14.02.2020 5 z 5

Super, a velice poučné! Tuto povídku by si měl přečíst asi každý,

SPOILER

svobodný i ženatý muž.