woodward woodward oblíbené citáty

☰ menu

Kdo se naučí toliko číst, ale neumí psát, může být literárním kritikem.
Václav Lacina

Intolerance a pověry odjakživa doprovázely lidskou hloupost a nikdy, jsem si jist, nebudou z našeho světa z gruntu vykořeněny, neboť stejně tak věčné jsou jako hloupost samotná. Kde se nyní tyčí pohoří, bude se jednou vlniti oceán; kde je dnes mořské dno, bude jednoho dne poušť. Leč hloupost zůstane hloupostí. - Zaklínač III.
Andrzej Sapkowski

Kdykoli se mír - chápaný jako vyhnutí se válce - stal prvořadým cílem nějaké mocnosti nebo skupiny mocností, byl mezinárodní systém vydán na milost a nemilost tomu nejbezohlednějšímu členu mezinárodního společenství. Kdykoli mezinárodní řád uznával, že určité zásady nelze porušovat, dokonce ani v zájmu míru, bylo přinejmenším možné představit si stabilitu založenou na rovnováze sil.
Henry Kissinger

Pokud řádu nelze dosáhnout obecnou shodou ani jej vnutit silou, pak nelze jinak, než jej za cenu katastrof a nelidskostí ukout ze zkušenosti chaosu.
Henry Kissinger

Barbarství je likvidace všeho, čemu lidé vždycky rozuměli, těmi, kteří tomu nerozumí.
Gilbert Keith Chesterton

Víra ve znamení poskytuje našim milým Římanům – od metaře až po konzula – vágní pocit bezdůvodného optimismu a zároveň je prostupuje mlhavým strachem; strachem, jenž nemobilizuje k činům a neaktivizuje důmysl, nýbrž ochromuje. Snímá z beder lidí nepolevující povinnost stavět, neustále stavět svůj vlastní Řím. Víra v omina k nám přišla schválená a posvěcená zvykem našich předků, dýše pocitem bezpečí našeho dětství; hoví pasivitě a utěšuje neschopnost.
Thornton Wilder

Jen zatracený pitomec může mít nějaký názor, když ho nemá čím podpořit.
Rex Stout

Lež oběhne svět dřív, než si pravda stačí obout boty.
Terry Pratchett

Temnota stále existuje. Navzdory šíření pokroku, který nám káže věřit, že rozhání stíny, eliminuje ohrožení a zahání strach. Přesto až doposud pokrok v tomto směru mnoho úspěchů nedosáhl. Doposud se nám pokrok spíše snaží namluvit, že temnota je pouze pověra, jež zastiňuje světlo a že se vlastně není čeho bát. Jenže to není pravda… Protože vždycky bude existovat temnota. A vždycky se bude v temnotě skrývat Zlo, vždycky v ní buou tesáky a drápy, vražda a krev. A vždycky budou zapotřebí zaklínači. Aby se objevovali všude tam, kde budou užiteční. Tam, odkud se nese volání o pomoc. (Bouřková sezóna)
Andrzej Sapkowski

Nikdy nevěř chlapovi, který nepije, nekouří a nekleje, když se praští kladívkem do palce.
Arthur William Upfield

...usilovné pití vína jest velmi nápomocno i proti chorobám a neduhům zevnitřním; a že pijácké klystýry lepší jsou baněk a víno ze všech dryjáků nejmocnější, spoznámeť i podle toho, že jest na světě o mnoho víc letitých korbelářů nežli lékařů...
François Rabelais

Lidé, kteří to vyzkoušeli, mi řekli, že čisté svědomí dělá člověka šťastným a spokojeným, ale plný žaludek to zařídí právě tak dobře a je to lacinější a dá se toho lehčeji dosáhnout. Po vydatném a dobře stráveném jídle se člověk cítí tak shovívavý a velkomyslný, tak ušlechtilý a dobrosrdečný.
Jerome Klapka Jerome

„Když význačný, avšak postarší vědec konstatuje, že je něco možné, má skoro jistě pravdu. Když konstatuje, že něco je nemožné, velmi pravděpodobně se mýlí.“
Arthur Charles Clarke

Všude můžeme vidět, že snění z lidí šílence nedělá. Kritikové jsou mnohem pomatenější než básníci.
Gilbert Keith Chesterton

Spousta těch co žijí, zaslouží smrt. A někdo umírá a zasluhuje život. Můžeš mu ho dát? Proto nevynášej příliš horlivě rozsudky smrti.
J. R. R. Tolkien

Jakmile člověk přestane věřit v boha, uvěří úplně všemu.
Gilbert Keith Chesterton

V životě záleží na lidskosti a k té patří i přiměřené a inteligentní ovládání choutek, které máme společné se psy.
Rex Stout

Mnou vchází se do trýznivého města, mnou vchází se do věčné bolesti, mnou vchází se k těm, jež bůh věčně trestá. Mnou dal Pán průchod spravedlnosti, jsem z Boží moci, dílem lásky jdete, jsem sklenuta nejvyšší moudrostí. Všechno stvořené přede mnou v tom světě je od věků. Já navždy potrvám. Zanechte naděje, kdo vstupujete.
Dante Alighieri

Nám nepřísluší zvládnout všechny zvraty světa, jen udělat, co můžeme, pro dobro let, do nichž jsme postaveni, vykořeňovat zlo na polích, která známe, aby ti, kdo přijdou po nás, mohli obdělávat čistou zemi. Jaké počasí budou mít, o tom my nerozhodneme.
J. R. R. Tolkien

Lidé, co se při práci nadřou, jsou v podstatě neschopní.
Václav Erben