whack whack oblíbené citáty

☰ menu

Zároveň se s podporou optimistického pohledu na technologická řešení zmenšuje pociťovaná míra ohrožení. Takový pohled na klimatickou změnu se nachází jen pár kroků od popíračství.
George Marshall

Pohled z lepší stránky je v konečném důsledku regresivním narativem, který potvrzuje existující hierarchická uspořádání. Propaguje životní styl postavený na pokroku a vysoké spotřebě a přitom ignoruje hluboce zakořeněné nerovnosti, znečistění i odpad, které tento životní styl vytvářejí.
George Marshall

U globálních problémů, jako jsou změna klimatu, (..) může potřebného rozsahu dosáhnout pouze vládní spolupráce na mezinárodní a regionální úrovni.
Ian Goldin

Není nutné řešit všechny problémy kolektivním úsilím. Je třeba použít princip subsidiarity, protože řadu problémů lze vyřešit na vnitrostátní, regionální nebo bilaterální úrovni či prostřednictvím nevládních aktérů, například zapojením soukromé sféry nebo organizací občanské společnosti.
Ian Goldin

Má-li být globální akce účinná, musí na globální úrovni existovat určitá míra vymahatelnosti. Vlády musí dostát svým slibům a těm, které tak neučiní, nesmí být dovoleno, aby se bez postihu sobecky vezly na společném úsilí ostatních.
Ian Goldin

Dosáhli jsme stadia, kdy se dopady našeho stylu života na podnebí Země a biodiverzitu již nedají externalizovat, přehlížet či omezovat. Náš spořící účet týkající se ochrany životního prostředí je prázdný. Nejedná se již o to, zda platit nyní, anebo později. Je nutno platit teď, anebo už žádné „později“ nebude.
Thomas L. Friedman

Musí existovat omezení toho, nakolik a kde můžeme zasahovat do přirozeného světa. Bez omezení budou sídliště a hnízdiště dalších a dalších druhů dlážděna, řeky znečisťovány, korály běleny a lesy rozorávány kvůli průmyslovému zemědělství.
Thomas L. Friedman

Chybí nám, a akutně potřebujeme, koherentní politický rámec, který by představoval smlouvu o spoluúčasti – ať už dobrovolně nebo, jak nyní žádá mnoho aktivistů, v podobě nějaké daně, přídělu či dividendy – a ve kterém by osobní konání bylo chápáno a odměňováno souběžně se stejně tak důležitými příspěvky ze strany vlád, obchodních firem a průmyslu fosilních paliv. Nikoli síla jednoho, ale síla všech.
George Marshall

Individuální úsilí snížit vlastní uhlíkovou stopu je chvályhodné. Ale bez systémové změny nedosáhneme masivní dekarbonizace hospodářství, která je nezbytná k odvrácení katastrofické změny klimatu.
Michael E. Mann

Opravdové řešení musí zahrnovat jak individuální činy, tak systémovou změnu. Nenechme se zmást, že první přístup je funkční alternativou druhého. Pokud se soustředíme pouze na dobrovolné činy, můžeme tím oslabit podporu vládních politických kroků zaměřeným na to, aby producenti uhlíkového znečistění byli pohnáni k zodpovědnosti.
Michael E. Mann

Stále častěji jsou nám coby primární řešení klimatické krize podstrkovány individuální činy, ať už jde o přechod k veganství, nebo vyhýbání se létání. Ty mají sice svůj význam, pokud se ale upínáme výhradně na dobrovolné jednání, oslabujeme tlak na státní orgány, aby poháněly k zodpovědnosti korporátní znečišťovatele.
Michael E. Mann

Absolútnou prioritou, na ktorej musíme trvať, je, aby sa naši politickí predstavitelia vrátili k tomu istému stolu, pri ktorom odovzdali naše práva globálnym korporáciám a podpísali nové zmluvy, ktoré nám našu moc vrátia späť. Musíme požadovať, aby boli podniky viazané k miestu svojho pôsobenia, čo ich prinúti, aby boli zodpovednejšie za svoje činy.
Helena Norberg-Hodge

Vlády musia konať okamžite, nie až keď budú následky ich nedbanlivosti a neschopnosti zdrvujúce. Ľudstvo má veľmi málo času na zavedenie potrebných radikálnych zmien.
Bernice Maxton-Lee

Pro konečný boj bude hlavní, aby revolucionáři nečekali, že budou mít na své straně většinu lidí. Historie je tvořena aktivní, přesvědčenou menšinou, která má zřídka jasnou a trvalou představu, co doopravdy chce. Než nastane čas finálního obratu k revoluci, nebude úkolem revolucionářů získat povrchní podporu většiny, ale vytvořit malé jádro hluboce přesvědčených lidí.
Theodore Kaczynski

Meradlom veľkosti človeka je polomer zodpovednosti, ktorú prijíma. Naša fixácia na prežívanie vo svete hier a zábavy a negramotné ignorovanie sveta s kopiacimi sa globálnymi rizikami je problém. Je celkom možné, že sa proste nebadane uzabávame k smrti.
Juraj Mesík

Podpisujeme online petície, v pondelok nechodíme do práce autom, zájdeme na demonštráciu za spravodlivé riešenie sociálnej situácie baníkov z dotovaných uhoľných baní a ročne si odoprieme dva lety lietadlom. Na našom Titanicu a jeho situácii to síce nič nezmení, ale dáva nám to pocit, že niečo robíme. Čosi, akoby sme si v pokročilom štádiu rakoviny dali ešte rýchlo urobiť kozmetickú úpravu nosa alebo plastiku poprsia.
Juraj Mesík

Je vskutku fascinující, s jakým zaujetím dnešní lidé sledují všechny katastrofické prognózy - vždyť knihy přesvědčivě prokazující, do jakých neštěstí se řítíme, jsou vesměs bestsellery! A jak pramálo k nim ve svém konání přihlížejí. Kolik let se přitom o většině varovných faktů přednáší na školách a jak nepatrný vliv má toto vědění na lidské chování! Vždyť dnes už snad každý školák ví, že zdroje této planety jsou omezené a že vyčerpáváme-li je rychleji, než jak rychle jsou schopny se obnovit, nemůže to s námi dopadnout dobře.
Václav Havel

Víme o tom, jak závratnou rychlostí roste počet obyvatel naší planety a že v relativně brzké době nás tu může být několik desítek miliard. Víme, že bude téměř nemožné, aby se takové množství lidí uživilo, víme, jak nebezpečně může takto rychlý růst populace prohloubit propasti mezi chudými a bohatými, propasti už dnes velmi hluboké, víme, jak těžko budou lidé různých národů a kultur, takto dramaticky stlačeni k sobě, spolu soužít a kolik konfliktů taková situace může vyvolávat.
Václav Havel

Keďže nekonečný rast na konečnej planéte nie je možný, je nevyhnutné opustiť paradigmu rastu a nahradiť ju inou. Takou, ktorá by aspoň teoreticky umožňovala udržanie environmentálnych predpokladov existencie spoločnosti.
Richard Sťahel

Slobodu znečisťovania, s ktorou počíta väčšina technológií postavených na spaľovaní fosílnych palív a na nich postavených biznis modelov, bude už len ťažko možné tolerovať. Rovnako ako masívnu podporu konzumného spôsobu života, ktorej vytváranie je hlavným zmyslom existencie marketingového a reklamného priemyslu.
Richard Sťahel

Jakákoliv ideologie, aby se jí dostalo nadšené podpory, musí mít pozitivní, stejně jako negativní ideály; musí být pro něco stejně jako proti něčemu. Pozitivní ideál, který navrhujeme, je příroda. To jest, divoká příroda; ty aspekty fungování Země a jejích živých bytostí, které jsou nezávislé na lidské správě a prosty lidského zasahování a kontroly.
Theodore Kaczynski

S tvrdením, že fosílne palivá môžu za náš vysoký životný štandard, sa nedá nesúhlasiť. Môžu však aj za to, že sa za posledných 150 rokov oteplilo o jeden stupeň a do konca storočia sa môže otepliť o ďalšie tri, čo prinesie obrovské spoločenské, ekonomické a ľudské náklady. Argumentovať preto tým, že opustenie fosílnych palív bude znamenať zníženie životného štandardu, je nesprávne.
Jakub Filo

Otázka o tom, či by ľudia mali v rámci individuálnej snahy o riešenie klimatickej zmeny prestať jesť mäso, sa skôr či neskôr dostane na stôl. Ak chceme hovoriť o znižovaní emisií spôsobených ľudskou činnosťou a dosiahnutí uhlíkovo neutrálnej budúcnosti, nemôžeme obísť ani zmenu v spôsobe, akým neustále rastúce ľudstvo zabezpečuje svoju obživu.
Jakub Filo

Dosiahnutie celosvetovej uhlíkovej neutrality si vyžaduje obrovské úsilie, dnešné prísľuby už nestačia. Budeme potrebovať osobné a individuálne zmeny, ale v prvom rade budeme potrebovať koncepčnú a hlbokú zmenu systémov prepravy, výroby energie, potravín alebo stavebníctva. Navyše na túto zmenu máme veľmi málo času. Preto budeme potrebovať celú spoločnosť a celú politickú reprezentáciu, aby na tieto zmeny vytvorila vhodné podmienky.
Jakub Filo

Když mě nazývají teroristou kvůli tomu, že jsem přestřihl pár plotů, občas vylomil dveře nebo okno, abych se dostal do míst, kde slunce nesvítí a která se v reklamách nevidí, a zde natáčel a fotil tu obrovskou a zbytečnou bídu a trápení, a když mě nazývají teroristou kvůli tomu, že z těch míst odnáším zvířata do jiných míst, kde je jim lépe a jsou v bezpečí, jak potom mluvit o těch, kdo tam ta zvířata zavírají, mrzačí jejich životy, obchodují s jejich zmrzačenými životy, zabíjejí je nebo je pojídají nebo to obhajují?
Michal Kolesár

Vždy hlasitěji se ozývá z lidí rozhořčení nad vivisekcí! A to hlasité volání chceme stupňovati ve křik, chceme vyvolat bouři, která by smetla veškerou bídu, veškeré hanobení přírody, veškerou vinu přítomného člověčenstva, zabraného v sobectví a šílenost! Chceme zničit nectnou skvrnu ze tváře lidstva, znešvařené takovými zločiny.
Emanuel Salomon

Časem nebude již člověka, který by dosti byl krvelačným a bezcitným, aby usmrtil ubohé zvíře, neškodné, nevinné, pracovné, důvěrné, nuže a pak přestane masožroutství samo sebou. A oné krásné době, třebas ještě daleké, onomu věku skutečně zlatému, onomu vrcholu vzdělanosti a mravnosti lidské, kdy s vražděním zvěře nevinné zmizí i vraždění lidí, volám nadšeně: Na zdar!
Emanuel Salomon

Ať se myslí, mluví, soudí a píše o vegetarismu posud jakkoli nepříznivě, jakkoli jsou skromní počátkové jeho, mé přesvědčení a ono všech poctivých vegetariánů je nezvratné, že jich nauka zvítěziti musí, ne-li za 100 let, ne-li za 500 let, ale jednou jistě.
Emanuel Salomon

Súčasný ekonomický systém potrebuje nekonečný rast. Na to, aby sme miesto kvantitatívnych hodnôt mohli začať pracovať s hodnotami kvalitatívnymi, je potrebný radikálne odlišný ekonomický systém. Tu už nie je reč len o osobných voľbách – to, čo je potrebné zmeniť, sú samotné podmienky ovplyvňujúce to, čo si ľudia volia.
Charles Eisenstein

Je nevyhnutné, aby každý mal stále pred očami veľký cieľ, a tým je: zabrániť nekontrolovateľnej klimatickej zmene. A je len jedna cesta, ako to dosiahnuť: znížiť emisie skleníkových plynov do roku 2030 o 60 % a následne na nulu. V procese transformácie alebo vytvorením nového systému vlády sa môžu zmierniť aj iné sociálne problémy, tie však nesmú byť prioritou. Vždy a za každých okolností je nutné udržať v centre pozornosti len jeden hlavný cieľ!
Graeme Maxton

Rast ľudskej populácie v udržateľnom systéme môže pokračovať do tej miery, aby neobmedzil dostupnosť neobnoviteľných zdrojov a nespôsobil nadmerné znečistenie. Každý ďalší človek by totiž znížil priemerný životný štandard ostatných. Inak povedané: malá populácia bude mať lepšie životné podmienky než veľká.
Graeme Maxton

Ak chceme zabrániť (klimatickej) katastrofe, je nevyhnutné, aby takmer všetci zmenili spôsob života, a to čo najskôr, bez ohľadu na to, či sa niekomu chce alebo nie. Životný štýl, ktorému dnes väčšina ľudí holduje, musíme zmeniť bez ohľadu na ekonomické a sociálne dôsledky.
Graeme Maxton

Lesníci si myslí, že dělají lesu dobře, ale ve skutečnosti je to, jakoby malé dítě šťouralo do hodinek a myslelo si, že pak půjdou lépe. My, lidé, se do takového ekologického systému nesmíme plést, jestliže má fungovat.
Peter Wohlleben

Bohaté štáty musia presadiť masívnu redukciu hospodárstva, odstaviť všetky nepotrebné, nákladné a znečisťujúce odvetvia a zrušiť biznis zodpovedný za emisie skleníkových plynov: sektor fosílnych palív, automobilový priemysel, letectvo a lodnú dopravu, producentov plastov, cementu atď. Zároveň je potrebné radikálne zmeniť poľnohospodárstvo a zastaviť odlesňovanie.
Graeme Maxton

Niektorí hlbinní ekológovia hovoria o človeku ako o votrelcovi v dokonalej, nenarušenej pôvodnej prírode. No nie je pravda, že človek sa musí iba prispôsobiť zvyšku prírody. Len si pretvára pre seba miesto k životu. To pretváranie prostredia sa však zvrhlo. Celá ľudská spoločnosť nabrala zlý smer už pred dobou bronzovou.
Arne Næss

Greenwashing funguje tak dobre aj preto, lebo príslušníci západných konzumných spoločností radi počúvajú, že všetko môže ísť tak ako doteraz, ba práve ich bezuzdný životný štýl sa môže postarať o to, aby sa svet zlepšil. Táto mimoriadne perfídna forma antiosvety nielenže udržiava v chode externalizačnú spoločnosť, no ešte ju aj legitimizuje ako správny spôsob života.
Kathrin Hartmann

Je zřejmé, že konzumace masa z vás chlapa tak, jak si ho společnost představuje, opravdu neudělá. Mnozí muži se v souvislosti s konzumací masa rádi označují za vrchol potravního řetězce, přitom se „lov“ dávno proměnil na procházku s košíkem v supermarketu.
Pavel Houdek

Když lidé zpozornějí a prohlédnou skrze vrstvy svého antropocentrického sebezbožňování, nastává v jejich vědomí velmi hluboká změna. Odcizení ustupuje… Pomalu poznáváš, že tvé lidství je pouze nejposlednější stádium tvé existence…, začneš vidět sebe jako savce, jako obratlovce, jako druh, který se teprve nedávno vynořil z pralesa. Tak jak se mlha zapomnění rozplývá, mění se tvůj vztah k ostatním druhům i tvá věrnost vůči nim.
John Seed

Niektorí ľudia tvrdia, že by sme mali radšej sedieť v škole. Máme však študovať pre budúcnosť, ktorá nás nečaká, a nikto pre jej záchranu nič nerobí? A aký zmysel má učenie sa faktov dokázaných najlepšími vedcami, keď najdôležitejšie fakty preukázané tou istou vedou pre našich politikov a spoločnosť zjavne nič neznamenajú? ... Nikto nerobí dosť. Všetci sa musíme zmeniť, všetko sa musí zmeniť.
Greta Thunberg

Nadvládu nad zvířaty máme jen na základě toho, že máme výkonnější a všestrannější intelekt. Nemáme nadvládu proto, že bychom byli morálně nadřazení. Ne proto, že máme „právo“ využívat ty, kteří se nemohou bránit. Měli bychom využít svůj mozek, probudit v něm soucit, zbavit se krutosti, vcítit se do zvířat.
Marc Bekoff