reader.007 reader.007 oblíbené citáty

☰ menu

Žijeme ve zvláštních časech, kdy mladí i staří jsou vzděláváni ve lži a ten, který se odváží říkat pravdu, je nazýván šílencem či bláznem.
Platón

Vždycky se najdou Eskymáci, kteří vypracují pro obyvatele Konga pokyny, co dělat v době tropických veder.
Stanislav Jerzy Lec

Uč se i z chyb druhých. Život je příliš krátký na to, abys je stihl všechny spáchat sám.
Stanislav Jerzy Lec

Nejtíže najdeš pravdu v dobách, kdy všechno může být pravdou.
Stanislav Jerzy Lec

Nedopusť, aby si tvoje mozkové závity někdo omotal kolem prstu.
Stanislav Jerzy Lec

Je těžké tleskat těm, co ti svázali ruce.
Stanislav Jerzy Lec

Člověk, který nečte na tom není o nic lépe než člověk, který číst neumí - A person who won’t read has no advantage over one who can’t read.
Samuel Langhorne Clemens

Peníze jsou barometrem ctnosti společnosti. Když vidíte, že obchody již nejsou uzavírány dobrovolně, ale pod nátlakem; že k produkci potřebujete povolení od lidí, kteří neprodukují; že peníze potečou těm, kdo neobchodují se zbožím, ale s výhodami; že lidé bohatnou úplatkářstvím a konexemi, nikoli prací; že zákony vás nechrání před těmito lidmi, chrání tyto lidi před vámi; korupce je odměňována a poctivost potrestána, pak víte, že vaše společnost je na pokraji zhroucení.
Alisa Zinovjevna Rosenbaum

"Stát má jednu jedinou pravomoc - zatočit s tím, kdo překročí zákon. Jenže když není dost pachatelů, musí si nějaké obstarat. A tak začne stavět mimo zákon kde co, až už není možné normálně žít, aniž by se člověk proti něčemu neprovinil. Národ poctivců není nikomu k užitku. Z takového nic nekouká. Stačí ale schválit pár zákonů, které nelze ani dodržovat, ani vymáhat, ani objektivně vykládat, a rázem máme národ provinilců. A těm už vládnout lze."
Alisa Zinovjevna Rosenbaum

Drsný věk. Mír se stabilizuje děly a bombardovacími letadly, lidskost koncentračními tábory a pogromy. Žijeme v přehodnocování hodnot. Dnes je útočník ochráncem míru, bitý a štvaný člověk kazimírem světa. A to existují celé národy, které tomu věří.
Erich Paul Remark

Divadla, koncerty, knihy - všechny tyto měšťácké zvyklosti - jsem skoro ztratil. Nebyla na ně doba. Politika se postarala dostatečně o divadlo - přestřelky každého večera poskytovaly jiný koncert - a obrovská kniha bídy byla sugestivnější než všechny knihovny. (Tři kamarádi)
Erich Paul Remark

Největší lstí ďábla je, když sám o sobě prohlašuje, že není. (Giovanni Papini)
Ladislav Fuks

Jednou z největších civilizačních pohrom je učený hlupák.
Karel Čapek

Nejsilnější člověk na světě je ten, kdo je nejvíc sám.
Henrik Ibsen

Počet přemýšlivých lidí je příliš nepatrný na to, aby mohli obtěžovat svět.
François-Marie Arouet

Pokud vás někdo musí přesvědčovat, napomínat, tlačit, lhát, lákat na pobídky, nutit, zastrašovat, odhalovat, obviňovat, vyhrožovat, trestat a kriminalizovat… Pokud je toto všechno považováno za nezbytné k získání vašeho souhlasu – můžete si být naprosto jisti, že to, co se propaguje, není pro vaše dobro.
Ian Watson

Žižkovský lid toleruje drobné podvody, zvláště kdy se podaří.
Karel Poláček

Mnohý ti dá radu, jak přeplavat moře, ale málokterý tě vytáhne z louže.
Karel Poláček

Muži se dělí na dvě skupiny. Jsou zdvořilí a nezdvořilí. Nezdvořilý muž nenabídne dámě své místo. Zdvořilý muž, když postřehne vstupující dámu, zamhouří oči a dělá, jako když spí.
Karel Poláček

Odporuj zlu, nebo bys mu pomáhal.
Josef Čapek

Na celé člověčenstvo padá cosi jako mrazivý stín hrůzy. Co jiného je ta frenetická požívačnost, ta neúkojná žízeň po zábavě a rozkoši, to orgiastické rozpoutání, které se zmocnilo dnešních lidí? Nebylo podobného úpadku mravů od dob, kdy se na Římskou říši užuž sesouval vpád barbarů. To není jen ovoce nebývalého hmotného blahobytu, nýbrž zoufale přehlušovaná úzkost z rozvratu a zániku. Sem s poslední číší, než bude s námi konec! Jaká hanba, jaké třeštění! Zdá se, že Bůh z hrozného milosrdenství nechává zchátrat národy a třídy, které se řítí v záhubu. Chcete číst ohnivé mene tekel napsané nad hodokvasem lidstva? Pohleďte na světelné nápisy, které po celé noci září na zdech hýřících a prostopášných měst! (Válka s mloky)
Karel Čapek

Nejlepší bitva je taková bitva, která nikdy nebude vybojována.
Dittmar Chmelař

Demokracie je nejrafinovanější forma totality.
Dittmar Chmelař

Vážený pane, žádáte mne o radu. Přečetl jsem si rukopis Vašeho románu a mohu Vám odpovědně říci: Jezte víc ryb! Obsahují fosfor, který podle mínění lékařů napomáhá rozvoji inteligence. Soudím, že by Vám stačily dvě velryby střední velikosti. S pozdravem Mark Twain
Samuel Langhorne Clemens

Občas vážně nevím, jestli svět řídí chytří lidé, kteří si z nás utahují, nebo imbecilové, kteří to myslí vážně.
Samuel Langhorne Clemens

Hlučnost ještě nic nedokazuje. Velmi často slepice, která snese všehovšudy pouhé vejce, kdáká tak, jako kdyby porodila asteroid.
Samuel Langhorne Clemens

Budeš-li někdy hledat pomocnou ruku, najdeš ji na konci svého ramene.
Samuel Langhorne Clemens

Nebojím se smrti, byl jsem mrtvý už miliony a miliony let předtím než jsem se narodil a nebylo to nic hrozného.
Samuel Langhorne Clemens

Svoboda tisku! Máme tolik zákonů na ochranu svobody tisku, a ani jediný trochu spolehlivý zákon na ochranu lidí před tiskem.
Samuel Langhorne Clemens

Odnaučit se kouřit je snad nejsnadnější věc pod sluncem. Já sám jsem se o to pokusil aspoň 1000 krát.
Samuel Langhorne Clemens

To, co vytýkám křesťanství, je skutečnost, že se stalo doktrínou nespravedlnosti.
Albert Camus

Ženy se stanou zcela rovnoprávnými, až se smíří s tím, že budou mít pleš, a uznají, že je to nesmírně důstojné.
Albert Camus

Jistota, že jsme inteligentnější než ostatní, je povážlivá už proto, že ji s námi sdílí tolik pitomců.
Albert Camus

Tak prosím: k čemu je dobré umírat dobrovolně, obětovat se pro památku, kterou po sobě chcete zanechat? Jakmile jste jednou mrtvý, využijí toho, aby vašemu činu přisuzovali slabomyslné nebo vulgární motivy. Mučedníci, vážený příteli, si musí vybrat mezi zapomenutím, posměšky nebo zneužitím. Ale pochopení nedosáhnou nikdy!
Albert Camus

Blbci žijí veseleji, neboť vždy mají více důvodů k smíchu než lidé moudří a přemýšliví.
Gustave Flaubert

Nikdy dřív neznamenaly hodnoty ducha méně než dnes. Nikdy dřív nebyla nenávist ke všemu velkému projevována tak nepokrytě - opovrhuje se krásou, literatura se zatracuje. Vždy jsem se snažil žít ve věži ze slonoviny, ale dnes o její zdi tluče příboj hoven a hrozí podemlít základy.
Gustave Flaubert

Nečtěte proto, abyste se pobavili (jako děti) nebo poučili (jako ctižádostiví). Čtěte proto, abyste žili.
Gustave Flaubert

Není blbce, aby nesnil, že je velikým mužem. A není osla, aby zhlížeje se v potoce, kolem něhož kráčí, nehleděl na sebe s potěšením a neshledal, že se podobá koni.
Gustave Flaubert

Debata vždycky nabude na dynamice, když alespoň jeden zúčastněný o věci vůbec nic neví.
George Bernard Shaw

Nejlépe vychované děti jsou takové, jež poznaly rodiče, jací jsou. První povinností rodičů není v žádném případě pokrytectví.
George Bernard Shaw