Radek99 Radek99 oblíbené citáty

☰ menu

Tak mi proboha řekni, co ti je! Mám v hlavě cosi divného, odpověděl Mevlut. Ať dělám, co dělám, cítím se na světě úplně sám. (Cosi divného v mé hlavě)
Orhan Pamuk

Člověk je jediné zvíře schopné si uvědomit, že když se reprodukuje, páchá sebevraždu, a přesto s tím nedokáže přestat. (Reprodukce)
Bernardo Carvalho

Komunismus nám vymyl mozky. A kapitalismus nám vymývá srdce. (Hodiny z olova)
Radka Denemarková

Cesta do dnešního Ruska je nejlepším lékem na jakoukoliv nostalgii. Když hledím v televizi nebo v počítači na Putinovu tvář, vidím fízly, šéfy lágrů a hlídače, co mě mučili. (Šimonovo mlčení)
Vladimir Vertlib

Když se psi vrátili, senátor jim všem rozdal pamlsky, které vylovil z kapsy, a Čun-do pochopil, že v komunismu se psi nutí k poslušnosti výhrůžkami, zatímco v kapitalismu se jí dosahuje úplatky. (Syn správce sirotčince)
Adam Johnson

Vlastně vůbec nevím, komu dneska patří půda. Dřív ji měla šlechta, ne?" Většina Čech patřila Schwarzenbergům a Morava zase Lichtensteinům..." A dneska?" Novodobá šlechta," pokrčil Zbyněk rameny. Ale nikdo ji nezná." Dneska už se nevyhlašujou pozemkový reformy, co?" Majetkový přesuny jsou obrovský, ale jde to hodně nenápadně a spíš potichoučku..." (Dešťová hůl)
Jiří Hájíček

Příběh života na Marsu vypadal skromně. Nicméně toto minilíčení poněkud nemastného neúspěchu bylo v prudkém rozporu se všemi mýtickými a náboženskými konstrukcemi, jaké lidstvo obvykle miluje. Neexistoval jedinečný, velkolepý a tvůrčí čin, neexistoval vyvolený národ, dokonce ani vyvolený druh nebo planeta. Existovaly jen neurčité a většinou nepříliš přesvědčivé pokusy všude možně po vesmíru. (Elementární částice)
Michel Houellebecq

Zítřek bude ženský. (Elementární částice)
Michel Houellebecq

,,Hanino, slyšelas už tu nejnovější zprávu sovětský agentury TASS?" zahalekal Skopčák. Z hlasu bylo poznat, že už má dost upito. Otočila jsem se, že zase půjdu. ,,Jabka od Černobylu jsou prej zdravotně naprosto nezávadný. Jen ohryzky je nutno zakopat pět metrů do země..." (Rybí krev)
Jiří Hájíček

,,S partou mazaných právníků může člověk beztrestně ukrást cokoliv. Advokáti jsou novodobí mafiáni." (Dívka v pavoučí síti)
David Lagercrantz

První obětí každé války je pravda. (Já, Poutník)
Terry Hayes

Dejte sem večeři. Tučný sýr, zvěřinu, ptáky, jehňata, vše co se líhne živé, a vše co se líhne z vejce. Dejte sem vše, co zraje jedlého, vše co je oploutveno, a všechny druhy plžů, kteří se požívají ve vzdělaných zemích. Dejte to sem. Je večer, Země se otočila a tu bývá obyčej jísti.
Vladislav Vančura

Stejně tak ho fascinovaly Boulléeho extrémní návrhy Newtonova památníku. Od Maxe věděl, kdo to byl Newton: Einstein sedmnáctého století, u něhož začala moderní věda - a který, jak říkal Themaat, byl v osmnáctém století uctíván jako nějaký mesiáš, vzhledem k tomu, že jako první pochopil a spočítal dílo stavitele světa. Kenotaf měl sestávat z kolosální koule o průměru více než dvě stě metrů, až k rovníku upevněné ve třech stupňovitě se zužujících válcích bez oken, osazených kolonádami cypřišů, což jsou na výsost smuteční stromy. Uvnitř, v hlubokém příšeří, stál na vyvýšenině prázdný sarkofág, osvětlený pouze malými otvory v kouli, v nichž se sluneční světlo měnilo na noční hvězdnou oblohu. Když Quinten v nesmírném prostoru viděl tu maličkou rakev, tak si přece jen vzpomněl na maminku. Obrázek stavby v měsíčním světle vyzařoval neblahou hrozbu, jako by ta koule byla nějaká strašlivá bomba, která může každým okamžikem vybouchnout a zničit celý svět - a jednou si představil, jak z vršku koule trčí dýmající doutnák. A už když panu Themaatovi o té představě říkal, viděl současně něco jiného: bomba s doutnákem byla vlastně zároveň jablko se stopkou. ,,Podle mě je ta budova vlastně jablko, které Newtonovi spadlo na hlavu." ,,To ještě nikoho nenapadlo," zasmál se Themaat. ,,Dosud všichni mysleli na vesmír." ,,A já teď taky vím, co to Newtonovi spadlo na hlavu za jablko." ,,Není to tajemství, můžeš mi to říct?" ,,Jablko, co Eva utrhla v ráji" ,,Ze stromu poznání dobra a zla!" (Objevení nebe)
Harry Mulisch