Naias Online Naias oblíbené citáty

☰ menu

Jakou úžasnou věcí je kniha. Plochý objekt vyrobený ze stromu, s ohebnými částmi, v kterých je vtisknuta spousta divných černých klikyháků. Stačí však jedno nahlédnutí do ní, a ocitnete se v mysli jiného člověka, možná mrtvého tisíce let. Napříč věky mluví autor ve vaší hlavě jasně a tiše přímo k vám. Písmo je pravděpodobně největší z lidských vynálezů, spoující dohromady lidi jenž se nikdy neznali, občany vzdálených epoch. Knihy lámou pouta času. Kniha je důkaz, že lidé jsou schopni provozovat magii.
Carl Sagan

Mějte dobrou náladu. Dobrá nálada vaše problémy sice nevyřeší, ale naštve tolik lidí kolem, že stojí za to si ji užít.
Jan Werich

Spisovatel by se měl považovat nikoli za pána pořádajícího soukromé kulinární hody, ale spíš za hospodského ve veřejném šenku, kde je každý za své peníze vítán. V tom prvém případě, jak je nabíledni, hostitel předkládá, které pokrmy mu libo, a kdyby to i nebyly vybrané lahůdky, ba hostům vůbec nechutnalo, přece nesmí pohoštění nic vytknout, a z dobrého vychování si libují a chválí, ať se jim předloží cokoli. To hospodský v šenku je na tom právě naopak. Kdo platí za to, co sní, ten si chce pochutnat, ať má jazýček jakkoli vybíravý a zmlsaný, a není-li mu něco zrovna po chuti, pokládá za své svaté právo jídlo zhanobit, se spíláním odmítnout a zatratit a nebere si přitom servítek. (Tom Jones)
Henry Fielding

Bez filosofie se člověk na světě obejde. Ale bez humoru žijí jenom hlupáci.
Michail Michajlovič Prišvin

Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.
Jan Werich

Kde blb, tam nebezpečno.
Jan Werich

Nemysli. Když myslíš, tak nemluv. Když mluvíš, tak nepiš. Když píšeš, tak nepodepiš. Když podepíšeš, tak se nediv.
Jan Werich

Přátelství je součást lidského štěstí.
Jan Werich

Humor je boj s lidskou hloupostí. V tomto boji nemůžeme nikdy vyhrát, ale nikdy v něm nesmíme ustat. Ovšem pozor na zmýlenou - ten, koho považujeme za blbce, považuje za blbce nás. Jde o to nevyvraždit se
Jan Werich

Ak čítaš knihu prvý raz, spoznávaš nového priateľa. Ak ju čítaš druhýkrát, stretávaš starého. (Čínske príslovie)
neznámý - neuveden

Ano, mnoho se změnilo, ale lidé zůstávají stejní, jenom teď víme líp, kdo je kdo. Kdo je slušný, byl slušný vždycky, kdo byl věrný, je věrný i teď. Kdo se točí s větrem, točil se s větrem i dřív. Kdo myslí, že teď přišla jeho chvíle, myslel vždy jen na sebe. Nikdo se nestává přeběhlíkem, kdo jím nebyl vždycky, kdo měnil víru, neměl žádnou. Člověka nepředěláš, jenom se ti vybarví. Národ nepředěláš, ledaže bys měl na to staletí, jenom davy můžeš vést dnes tak a zítra tak. Kdo nenávidí, měl v sobě tu nenávist vždycky, kde by se v něm tak najednou vzala! Kdo sloužil, bude sloužit dál, kdo chtěl dobré, bude zase chtít dobré. Ani vůle se nemění. Nedívej se do tváře, která se změnila, nikdo se nestane krásnější tím, že změnil tvář. Tvrdá zkouška je i tvrdé poznání. Budoucí foliant našich dějin bude mít jeden podtitul: Kdo byl kdo. I dobrá paměť patří k těm stálým věcem, jichž je a bude třeba.
Karel Čapek

Spálené knihy osvítily svět.
Ralph Waldo Emerson

Práce mě přímo fascinuje! Celé hodiny vydržím se na ni dívat.
Jerome Klapka Jerome

Četba dobré knihy je ustavičný dialog, při kterém nás kniha oslovuje a naše duše odpovídá.
André Maurois