Eulenleiterin Eulenleiterin oblíbené citáty

☰ menu

Každá víra je redukovatelná na zoufalou snahu po pevné půdě.
Ladislav Klíma

Krása je políbení se lásky s hrůzností.
Ladislav Klíma

Dosavadní filosofie byla hromadou hnoje; respekt před "velkými lidmi"? Raději před krysí mrtvolou!
Ladislav Klíma

Nepovstal člověk už ani z opice, ale splácán byl z hoven.
Ladislav Klíma

V mozku vynořila se mu otázka: Jsou lidé, tento bídný hmyz, hodni, abych jim dobře činil? Obyčejní lidé jsou všude stejně podlí.
Ladislav Klíma

Buď je svět dobrý, a pak nemůžeme nic ztratit, anebo špatný, a pak naň nasrat - a tím stane se dobrým teprv.
Ladislav Klíma

Vše lepší se bez výjimky ožírá.
Ladislav Klíma

Užívaje života nežil, nemysle na smrt, mrtev byl.
Ladislav Klíma

Co je pohroužení? Je to únik před sebou samým, je to krátký únik ze zakletí do vlastního já, je to krátké otupění vůči bolesti a nesmyslnosti života.
Hermann Hesse

Vždycky existuje pár takových lidí, kteří po životě požadují to nejvyšší a těžko se dokáží smířit s jeho hloupostí a surovostí.
Hermann Hesse

Lepší konec s hrůzou, než hrůza bez konce.
Ladislav Klíma

"Láska je hovadství, největší ze všech! kdo se zamiluje, přestane být člověkem. Vůle se rozplyne v jejím bahně. Žádný blázinec není dost bláznivý pro zamilovaného. Kdo se zamiluje, měl by být ihned oběšen. Není koutku na světě, který by tohoto zavržence přijal. Smrt je pro něj spasení."
Ladislav Klíma

"Ach, jak si člověk zveličuje, okrašluje to, v čem vidí svou jedinou naději, svou záchranu! Pozlacuje si vždy své domnělé spásné kotvy!"
Ladislav Klíma

"Blaze tomu, kdo vydechne po prvních ranách, tomu blaženěji, koho prut, tlustý jako trám, jediným švihem usmrtí, - nejlépe hned po narození. Ale větší část lidí je odsouzena, aby byla s nejrafinovanější pomalostí zdánlivě neškodnými metlami pomalinku k smrti umrskána, to "neškodné" je to nejhorší."
Ladislav Klíma

"Ale nejsme my všichni žijící mrtví? Není toto vše pouze náš posmrtný sen? A nejsme my ještě slepější než Daemona? Ona považuje svou smrt za sen, my, idioti, za bdění!..."
Ladislav Klíma

"Ach, ach jsem jen věčná, černá nenávist. Tak nezvítězím... Miluju, ale má láska je jen ostrůvkem v moři mé nenávisti. Mám vůli, ale ta, vládkyně ve vyhnanství, otročí jen černým pudům."
Ladislav Klíma

Stádní idiotství zvané škola uloupilo mě přinejmenším třicet procent mé duševní síly, ale s tím dlužno vždy počítat, z člověka zbude vždy jen fragment jeho.
Ladislav Klíma

Zbláznil bych se z těch problémů, kdybych nebyl už blázen.
Ladislav Klíma

Láska je touha po ztracené půly nás samých. (NLB)
Milan Kundera

Ví, že zde nezůstane, že půjde dál, ještě dál, protože kdyby zde umřela, zavalili by ji kamenem, a pro ženu, která nikde nemá stání, je nesnesitelná představa, že by se její útěk navždy zadtavil.
Milan Kundera

Cíl, za kterým se člověk žene, je vždycky zahalen. To, co dává smysl našemu počínání, je vždycky něco pro nás totálně neznámého.
Milan Kundera

Oba jeli na tom druhém jako na koni. Oba jeli do dálek, po kterých toužili. Oba byli opojeni zradou, která je osvobodila.
Milan Kundera

“A proč nepoužiješ síly někdy proti mně?” Protože láska znamená zřeknout se síly.”
Milan Kundera

Nacházíme útěchu, nacházíme otupění, učíme se dovednostem, kterými sami sebe klameme. Ale to nejpodstatnější, cestu cest, nenalézáme.
Hermann Hesse

Co je pohroužení? Co je opuštění těla? Co jsou posty? Co je zadržování dechu? Je to únik před sebou samým, je to krátký únik ze zakletí do vlastního já, je to krátké otupení vůči bolesti a nesmyslnosti života. Tentýž únik, totéž krátké otupení najde honák dobytka v hospodě, když vypije několik misek rýžového vína nebo kvašeného kokosového mléka. Nevnímá pak sám sebe, necítí bolesti života, najde krátké otupení. Dřímaje nad svou miskou rýžového vína najde totéž, co najdou Siddhárthra a Góvinda, když vystoupí po dlouhých cvičeních ze svého těla a prodlévají mimo své já.
Hermann Hesse

Ale ať ty cesty směřovaly od vlastního já, na konci dovedly vždy k já zpět. Ať svému já tisíckrát unikl, přebýval v prázdnotě, návrat byl nevyhnutelný, nevyhnutelná byla hodina, kdy se opět se sebou shledal, v záři slunce nebo ve svitu měsíce, opět bylo já a opět cítil trýznivé břemeno.
Hermann Hesse

Sám, odsouzený, opuštěný, jako jsou ti, kdo se chystají na smrt, zároveň v tom však byl jakýsi přepych, osamění naplněné vznešeností, svoboda, kterou lidé se závazky nikdy nepoznají.
Virginia Woolf

Zahleděla se k zemi jako v záhadném rozpomínání. Její zraky tajily divné tušení, tkvělo v nich cosi osudově ponurého, zdály se zastřeny bludnou závratí zoufalství, které se již v sobě vyrovnalo a určilo své zámysly.
Josef Karel Šlejhar

A vrhla se k zemi, spjata a schýlena k ní, jako když nemáme již nic, než tuto matku zemi, k níž se utíkáme, chtějíce v ní pohřbít své hoře a zoufalství
Josef Karel Šlejhar

Jako olivy vydávají nejlepší olej, když se nejvíc mačkají, tak umělec vytvoří nejlepší svá díla zatímco se nachází na samotném dně bytí.
Antoine de Saint-Exupéry

Člověk vnímá jen ten svět, který nosí v sobě.
Antoine de Saint-Exupéry

Člověk je sám i mezi lidmi
Antoine de Saint-Exupéry

Bral vážně bezvýznamná slova a byl proto velice nešťasten.
Antoine de Saint-Exupéry

Až si budeme vědomi své úlohy, byť zcela bezvýznamné, pak teprve budeme šťastni.
Antoine de Saint-Exupéry

A tak ten, kdo byl poražen a znovu sbírá síly, je pro mne větším vítězem než ten, kdo se těší ze včerejšího vítězství jako lenivec ze sklizně, a spěje už jen k smrti.
Antoine de Saint-Exupéry

„Způsobím ti samozřejmě bolest. I ty mi samozřejmě způsobíš bolest. Ale to je podmínka života. Být jarem znamená přijmout riziko zimy. Být přítomný znamená přijmout riziko nepřítomnosti.“ - Sedm dopisů Natalii Paley
Antoine de Saint-Exupéry

„Co to znamená ochočit? Je to něco, na co se moc zapomíná. Znamená to vytvořit pouta.“
Antoine de Saint-Exupéry

All extremes of feeling are allied with madness.
Virginia Woolf

Vždy je něco komického v citových výlevech těch, které jsme přestali milovat.
Oscar Wilde

Nelze vylíčit, jak trpěla ta ješitná duše: hrdost, zklamaná ctižádost, zmařené naděje, to všechno se spojilo a jeho život skončil ve strašných záchvatech zběsilého šílenství.
Nikolaj Vasiljevič Gogol