Bláža9 Bláža9 oblíbené citáty

☰ menu

Co víc je život nežli okamžiky? Co víc je smích než drobné vítězství nad smutkem? Vteřina, jedna jediná vteřina, kdy v nás není všechno rozbité.
Fredrik Backman

Život jde dál. Nedává nám na vybranou.
Fredrik Backman

Manželství. Mělo by existovat jiné slovo pro stav, kdy jsme svoji už mnoho let. Kdy už máme dávno za sebou okamžik, v němž jsme to přestali vnímat jako svou volbu. Už si tě nevybírám každé ráno znovu, to byl krásný slib, který jsme si řekli v den svatby, už si jen neumím představit život bez tebe. Nejsme čerstvě rozvité květy, jsme dva stromy se srostlými kořeny, zestárli jsme v sobě.
Fredrik Backman

Když někteří lidé zemřou, je to, jako když se přetrhne provázek od nafukovacího balonku. Nechybí nám on sám o sobě, ale to, o co bez něj přicházíme.
Fredrik Backman

Naše děti nás nikdy nevarují, že se chystají dospět, jednoho dne jsou už zkrátka velké na to, aby se nás chtěly držet za ruku, a ještě štěstí, že nevíme, kdy nás drží naposledy, protože jinak bychom je nikdy nepustili. Dokud jsou malé, šílíme z toho, jak brečí, kdykoli odejdeme z místnosti, protože si neuvědomujeme, že pokaždé když někdo zakřičí "táto!", jsme potřební. Je těžké si zvyknout na to, že už to tak není.
Fredrik Backman

Pěstovat mýtus kolem své osoby umí každý, pokud na to má dost hnojiva, takže jestli tráva na druhé straně plotu vypadá zeleněji, asi bude plná sraček.
Fredrik Backman

Člověk si přeje být milován. Nesplní-li se mu to, chce být obdivován, a nesplní-li se mu ani to, chce být obáván, v dalším případě nenáviděn a proklínán. Člověk touží zanechat v lidech nějaký pocit, duše se bojí prázdnoty, chce kontakt za každou cenu.
Fredrik Backman

Všechna manželství mají své špatné stránky, protože všichni lidé mají slabiny. A každý člověk, který s někým žije, se s těmito slabinami naučí zacházet jiným způsobem. Dá se na ně například nahlížet jako na velmi těžké kusy nábytku a jednoduše uklízet jen kolem nich. Zachovávat iluzi. Člověk samozřejmě ví, že se pod nimi hromadí špína, ale naučí se na to nemyslet, dokud si toho nevšimnou hosté. A pak jednoho dne ten kus nábytku někdo bez dovolení odstrčí a všechno se to vyvalí na povrch. Špína a rýhy. Neodstranitelné kazy na parketách. Jenže to už je pozdě.
Fredrik Backman

Kdo vás umí rozesmát, ten vám vydrží na celý život.
Fredrik Backman

Ono se to těžko odhaduje, kdy vykvete láska, to se člověk prostě jednoho dne probudí a láska mezitím vypučela. Stejně tak to funguje, když usychá, a jednoho dne je najednou na všechno pozdě.
Fredrik Backman

Děti nikdy nemáme, jenom je přijímáme. A někdy to není na tak dlouho, jak bychom čekali nebo doufali. Ale pořád je to mnohem lepší než je nemít vůbec.
Jodi Picoult

Protože i my se snažíme, jak nejlépe umíme. Vyrovnáváme se s tím, že jsme dospělí, milujeme se a koukáme, jak sakra zapojit ten USB kabel. Hledáme něco, čeho bychom se chytili, za co bychom bojovali a na co bychom se těšili. Děláme, co můžeme, abychom naučili děti plavat. Tohle všechno máme společné, a přesto pro sebe zůstáváme cizími lidmi, nikdy se nedozvíme, co si vzájemně způsobujeme a jak váš život ovlivňuje můj.
Fredrik Backman

Najednou žijeme vedle sebe, a ne spolu. Jeden z nás si překvapivě dlouho může myslet, že naše manželství je v pořádku. Nebo přinejmenším že není horší než ostatní. Na pohodu. Ale pak se ukáže, že jeden z nás chce víc, nestačí mu se dny probojovávat. Jeden z nás pracuje a chodí domů, pracuje a chodí domů, pracuje a chodí domů. Snaží se v práci i doma všechny uspokojit. A pak se ukáže, že vaše láska a vedoucí se uspokojují navzájem.
Fredrik Backman

Na smrti je nejstrašnější to, že by mohla projít kolem. A nás tu nechat osiřelé.
Fredrik Backman

Pravda je, že kdyby lidé byli opravdu tak šťastní, jak to vypadá na internetu, netrávili by na něm tolik času, protože ten, kdo prožívá krásný den, ho z poloviny nevyplácá na focení sebe sama.
Fredrik Backman

Říká se, že osobnost člověka je součtem jeho zkušeností. Ale není to pravda, nebo přinejmenším ne celá, protože kdyby nás definovala pouze naše minulost, tak bychom sami se sebou nevydrželi. Musíme mít možnost si připomínat, že jsme něco víc než chyby, jichž jsme se dopustili včera. Že jsme i všemi našimi budoucími volbami, všemi našimi zítřky.“
Fredrik Backman

Smrt je podivuhodná věc. Lidé se chovají tak, jako by snad ani neexistovala, přestože je to jeden z největších důvodů žití vůbec. někteří si díky ní uvědomí, že žijí tvrdě, zatvrzele a nevraživě. Jiní potřebují vnímat její neustálou blízkost, aby si vůbec dokázali uvědomit, co je jejím opakem. A jsou i tací, kteří se myšlenkou na smrt zabývají natolik, že se usadí do čekárny dávno předtím, než se smrt ohlásí. Lidé se jí děsí, ale největší hrůzu mají převážně z toho, že si vezme někoho jiného než je samotné. Na smrti je nejstrašnější to, že by mohla projít kolem. A nás tu nechat osiřelé.
Fredrik Backman

Někoho milovat je jako nastěhovat se do domu. Zpočátku je člověk zamilovaný do novoty, každé ráno se pozastaví nad zázrakem, že je to skutečně jeho, jako by se strachoval, že k němu každou chvíli někdo vtrhne a oznámí: Došlo k obrovskému omylu, nikdy jste si neměl žít tak pěkně. Během let ale oprýská fasáda, dřevo se tu a tam rozloží. A člověk svůj dům nemiluje pro jeho dokonalost, ale právě proto, že dokonalý vůbec není. Naučí se znát všechny rohy a zákoutí. Jak to udělat, aby mu nezamrzl klíč v zámku. Která prkna v podlaze se prohnou, když se na ně postaví, a jak otevřít dveře od skříně, aby neskřípaly. Všechna tahle malá tajemství totiž dělají domov.
Fredrik Backman

Život je příliš těžký. Narodíte se, a zemřete...to je celé. Mezitím někoho milujete, nebo taky ne, a pokud máte štěstí, zanecháte po sobě někoho, kdo miluje vás (Porodní bába od řeky Hope)
Patricia Harman

Ať je to kdokoliv a udělal cokoliv, když si vyslechnete něčí příběh, díváte se na něj jinak (Porodní bába od řeky Hope)
Patricia Harman

Rodičovství znamenalo, že jste se probudili s mýdlovou bublinou v dlani a řekli vám, že ji máte držet, když skáčete padákem z omamující výšky, šplháte na nejvyšší hory a stojíte v první bojové linii v bitvě. A vy jste tu bublinu chtěli jenom někam pečlivě schovat, do bezpečí před přírodními katastrofami, násilnostmi, předsudky a sarkasmem, ale neměli jste na vybranou. Žili jste den za dnem ve strachu, že vám před očima praskne, nebo že ji rozbijete vy sami. A věděl, že ve chvíli, kdy se ztratí ta bublina, ztratí se i on...(Záblesk života)
Jodi Picoult

Zamilujete se a otevřete ta tajná dvířka, abyste do nich vpustili svou spřízněnou duši. Jenomže nikdy nečekáte, že si budete tak blízcí, až to jednoho dne začnete vnímat jako narušení svého soukromí (Desátý kruh).
Jodi Picoult

Ukázalo se, že peklo není v tom, když sledujete, jak lidem, které milujete, někdo ubližuje; peklo přichází až ve druhém jednání, když je příliš pozdě něco zastavit (Desátý kruh).
Jodi Picoult

Všichni vědí naprosto přesně, jak mají žít druzí. Zato nikdy nevědí, jak mají žít oni sami.(Alchymista)
Paulo Coelho

Máma nám vždycky říkala, že dobrým lidem se dějí dobré věci. A víte co? Už to neříká. (Jeden plus jedna)
Jojo Moyes

Ale dobře jsem věděla, že jak se člověk rozhodne prezentovat se světu, se vůbec nemusí shodovat s tím, jaký je uvnitř. - Život po tobě
Jojo Moyes

"Jestli je život prostě tou šancí, kterou jsme si zvolili z mnoha jiných, pak spoustu času promarníme oplakáváním těch ostatních, nevyužitých šancí. Neustále něčeho litujeme. Přitom minulost nelze změnit, můžeme se ji pouze snažit pochopit. A musíme ji přijmout. Vyrovnat se s ní. Jako s něčím, co bylo a už není." (Dámy z Grand Avenue)
Joy Fielding

Padnout do osidel lásky je snadné. Padat dovede každý. Udržet se, to je to, co je na tom těžké.
Liane Moriarty

Nikdo z nás nemá tušení, jakými všemožnými směry se naše životy mohly ubírat a možná i ubírat měly. Nejspíš je to jen dobře. Některá tajemství by měly zůstat tajemstvím navěky. Můžete se zeptat Pandory.
Liane Moriarty

Nikdy není pryč člověk, kterého miluješ... (Mějte naději)
Johannes Mario Simmel

"Věřím, že se nesmí slepě důvěřovat - a že je třeba milovat. Teď vím, že je lhostejné, jak se miluje, pokus se vůbec miluje. Ale je to třeba. Je třeba milovat..." (Mějte naději)
Johannes Mario Simmel

Co se stalo, nedá se odestát. (Dívka, již jsi tu zanechal)
Jojo Moyes

... uprostřed toho bláznivého výjevu jsem si najednou uvědomil, že mít někoho, kdo Ti rozumí, kdo po Tobě touží, kdo Tě uvidí lepšího, než jsi, je naprosto úžasný dar. (Poslední dopis od tvé lásky)
Jojo Moyes

Dítě spíš snese špínu, než aby mu chyběl loket, který by ho pochoval, a srdce, které by ho přivinulo. (z knihy Doktorka z domu Trubačů)
Ilona Borská

Co je nejdůležitější v životě?.... Žít. (z knihy Doktorka z domu Trubačů)
Ilona Borská

Člověk si nemůže vybírat, jestli ho svět zraní nebo ne, ale může aspoň mluvit do toho, kdo ho zraní...(Hvězdy nám nepřály)
John Green