ZuK1 ZuK1 komentáře u knih

☰ menu

V úkrytu V úkrytu Liz Nugent

Čtivá knížka, zajímavě vyprávěná střídavě z pohledu různých osob. Od začátku znáte vraha, sám příběh je ale dost psycho a aby toho nebylo málo, připravila autorka ještě i docela drsný a nečekaný závěr, po němž se mi hodně špatně usínalo.

07.03.2024 4 z 5


Až uvidíš moře Až uvidíš moře Scarlett Wilková

O existenci řeckých komunit na severní Moravě jsem mlhavě věděla. Měla jsem spolužačku, jejíž otec byl Řek a další můj spolužák se s už tady narozenou Řekyní oženil a o pár let později se pak celá rodina odstěhovala do Řecka. Nikdy jsem však nepátrala a neměla tušení, kdy, proč a jak se tady tyto řecké menšiny objevily a o to víc mě teď tato čtivá a zajímavá knížka upoutala.

27.02.2024 5 z 5


Road trip Road trip Beth O’Leary

Autorka mě upoutala svou příjemnou a vtipnou oddychovkou Spolubydlící a proto jsem si od ní chtěla přečíst ještě něco dalšího. Tentokrát jsem však byla zklamaná a knížka Road trip mě opravdu nebavila. Celých 416 stran se v podstatě pořád jen točí okolo vztahu Addie a Dylana a negativního vlivu, který na něho hned od začátku měl Dylanův nejlepší kamarád, manipulátorský Marcus. Příběh je vyprávěný oběma protagonisty střídavě v minulosti a přítomnosti, kdy je 20 měsíců po rozchodu svedly cestou na svatbu společné kamarádky nepředvídatelné události do jednoho malého auta, obsazeného 5 lidmi včetně Marcuse a Addieniny sestry Deb. Nechtěla jsem nechat knížku nedočtenou, ale víc než 2* jí dát nemůžu.

21.02.2024 2 z 5


Zůstaň se mnou Zůstaň se mnou Ayobami Adebayo

Prostřednictvím velmi emotivního příběhu ne úplně typické, vzdělané a na místní poměry poměrně emancipované ženy dává autorka nahlédnout do prostředí Nigérie, její odlišné kultury, místních tradic, zdejšího postavení ženy včetně běžného mnohoženství i důležitosti, aby žena a manželka byla i matkou. Příběh je vyprávěný střídavě z pohledu Yejide a jejího manžela Akina, což mu přidává na zajímavosti.

17.02.2024 4 z 5


Dalajlamova kočka Dalajlamova kočka David Michie

Milé a pohodové čtení, ve kterém nechybí humor a zároveň se čtenář dozví i něco o buddhismu.

06.02.2024 4 z 5


Ďáblova hora Ďáblova hora Deon Meyer

Pro nás dost neobvyklé prostředí Jihoafrické republiky a v něm se prolínají tři samostatné příběhy, které se v závěru této čtivé a napínavé knížky propojí.

Musím se však připojit ke komentářům kritizujícím korekturu. Myslím, že jsem se ještě nikdy nesetkala s knížkou ve které by bylo tolik pravopisných chyb a překlepů. Za to však autor nemůže, proto jsem to v hodnocení knížky nezohlednila, i když mi to při čtení dost vadilo.

25.01.2024 4 z 5


Vina otců Vina otců Åsa Larsson

Celá série Rebecka Martinssonová byla moc příjemné čtení. Líbí se mi autorčin styl psaní, zajímavé prostředí Kiruny a jejího okolí, kde se příběhy odehrávaly, stejně jako pomalu plynoucí děj bez potoků krve. Některé díly mě upoutaly trošičku víc, některé o něco méně, nicméně všechny si pořád držely vysokou laťku okolo 4 – 5*. Proto mě mrzí, že série končí.

11.01.2024 4 z 5


Budu ti nablízku Budu ti nablízku Michael Robotham

Knížky Michaela Robothama jsou sázkou na jistotu a ani třetí díl série Cyrus Haven nezklamal. Byl čtivý, napínavý a zároveň i s dalšími podrobnostmi ze života Cyruse a Evie. Určitě budu zvědavá a těšit se na další pokračování, i když autorova sérii s Joem mi zatím přirostla k srdci trošku víc.

05.01.2024 5 z 5


Tři dámy na zhubnutí Tři dámy na zhubnutí Sue Mongredien

Tři mladé ženy s různými profesemi, ale stejným problémem. Vtipná a nenáročná oddychovka, takže ani předvídatelný děj nevadí, snad jen ten konec už byl trošku pohádkový.

30.12.2023 4 z 5


Podzimní boogie-woogie Podzimní boogie-woogie Jan Švancara

Poklidná detektivka ze současnosti, prokládaná historickou legionářskou linkou. Hodnotila bych mezi 3 – 4*.

22.12.2023 4 z 5


Dáma v autě s brýlemi a puškou Dáma v autě s brýlemi a puškou Sébastien Japrisot (p)

V úvodní části knížky Dany shrnuje i s pár vtipnými komentáři svůj dosavadní život a vše, co předcházelo „půjčení“ auta. A pak už se začíná rozjíždět pořádně zamotaný a nepochopitelný příběh ... a ten závěr :-) !

16.12.2023 5 z 5


Detektivové Detektivové Zuzana Pospíšilová

Milá knížka s detektivním příběhem, moc pěknými ilustracemi a závěrečnými kontrolními otázkami. Co by si počala policie, nebýt pomoci pěti malých kluků, detektivů a jednoho z tatínků :-) ... ale je to samozřejmě dětská knížka :-).

12.12.2023 5 z 5


Selfies Selfies Jussi Adler-Olsen

Po delší době jsem se vrátila k Případům oddělení Q, poprvé jsem však byla zklamaná. Děj mě neupoutal a i když se autorovi nedá upřít, že umí psát velmi čtivě, předcházející díly série se mi líbily podstatně víc.

12.12.2023 3 z 5


Tajemství letního odpoledne Tajemství letního odpoledne Kate Morton

Prolínání časových období, válečný Londýn i současnost, pátrání po příčinách události z roku 1961 a postupné odkrývání širokých souvislostí. Poměrně dlouhý příběh, plný rodinných vztahů, přátelství, lásky, ale i nejrozmanitějších lidských charakterů, končící překvapivým odhalením.

09.12.2023 4 z 5


Děti nade vše Děti nade vše Delphine de Vigan

Velmi čtivé a bohužel v mnohém i reálné. Je až děsivé, jak někoho můžou sociání sítě a virtuální svět úplně pohltit.

30.11.2023 5 z 5


Problémové partie Problémové partie Mark Haddon

Jedna rodina a v ní hodně složité vzájemné vztahy. Připravovaná a rušená svatba dcery, ženich, který se rodičům nelíbí, sami přitom řeší spoustu vlastních problémů, strach z nemoci, deprese, nevěra, syn gay, i on prožívající náročné období v partnerském vztahu. Místy surové vyprávění je vyváženo vtipnými postřehy a lehkým humorem, s nímž jsou některé situace podávány. Velmi dobrý překlad.

26.11.2023 4 z 5


Po italsku do hubky Po italsku do hubky Marta Kučíková

Po pohodových, milých a vtipných Italských jednohubkách a dvojhubkách jsem pro změnu sáhla po Po italsku do hubky, abych se nechala inspirovat některými z množství receptů. Zároveň jsem se ale jako vždy pobavila autorčinými postřehy z italského prostředí a jejími „pár drbů navíc“, kterými jsou recepty proloženy. Musela jsem se smát třeba u nákupu cuket, vztahu Ital a česnek, Ital a brambory apod., ideálně 4,5*.

20.11.2023 5 z 5


Zjizvená tvář Zjizvená tvář Stuart MacBride

Opět deštivý a nevlídný Aberdeen a vyšetřování několika různých případů. Logan nestíhá kmitat mezi Steelovou a Inschem, nechává se od obou úkolovat a nezmůže se na odpor. A to ještě řeší osobní problémy a vztahy. Drsnější pasáže jsou vyvážené humorem, ze Steelové její „svéráznost“ v tomto díle doslova srší, o jejím slovníku ani nemluvě :-). Insch se zase neobejde bez svých gumových bonbónů, divadla a častých stavů na hranici infarktu. Pro mě zatím asi nejlepší díl série.

18.11.2023 5 z 5


Tři Tři Valérie Perrin

Příběh jednoho mimořádného a pevného dětského přátelství. Od páté třídy až do maturity jsou ti "Tři" nerozluční, tráví spolu každou možnou vteřinu a život jeden bez druhého si vůbec neumí představit. Jak to však bude dál, je jim 18, může jejich přátelství něco ohrozit? Bude pokračovat i ve vysněné Paříži? Nina, Étienne a Adrien jsou přesvědčeni, že neexistuje nic, co by je mohlo rozdělit. Příběh, vyprávěný střídavě v různých obdobích během 30 let je plný nezapomenutelných a krásných chvil, ale také těch velmi smutných, občas až depresivních. Na povrh se postupně dostává plno tajemství, která jsou v průběhu 600 stran této velmi zvláštní knížky postupně odkrývána a řada nejasností či náznaků nakonec zapadá na své místo.
Knížka je napínavá a čtivá, i když mi občas dělalo problém zorientovat se v neustálých změnách a prolínání různých časových období. Stejně tak se u mě střídaly i emoce a ne vždy to bylo zrovna optimistické a pohodové čtení. Je to však knížka, která ve vás i po dočtení ještě doznívá...

08.11.2023 4 z 5


Botanik Botanik M.W. Craven

Další příjemné setkání s Poem a jejich skvělým týmem. Výborné, čtivé, zajímavé, napínavé a díky Tilly i se spoustou různých úsměvných situací. Na tohle pokračování série jsem se moc těšila a určitě mě nezklamalo :-). A velmi mě potěšila ddkk, která v kometáři pod autorem zveřejnila informaci o připravovaném dalším dílu, který by měl v originále vyjít v červnu příštího roku. Tak snad se ho pak brzy dočkáme i u nás.

02.11.2023 5 z 5