zdenek118 zdenek118 komentáře u knih

☰ menu

Nová doba Nová doba Marie Lamballe (p)

Velmi poutavý příběh z konce 2. světové války zachycující těžký život a osudy příslušníků jedné německé rodiny Kochových, vlastních po několika generací kavárnu ve Wiesbadenu. Autorka knihy představuje zajímavým způsobem v jednotlivých kapitolách všechny členy rodiny v době absolutního nedostatku všeho v rozbombardovaném poválečném městě. První díl této trilogie mě zaujal a dobře se mi četl i když byl místy dost rozvláčný. Určitě si přečtu i další pokračování. Knize dávám 5*

08.03.2024 5 z 5


Čtyři vichry Čtyři vichry Kristin Hannah

Již několikátá kniha od této americké spisovatelky mě velice zaujala jak námětem tak i zpracováním. Děj knihy se odehrává v třicátých letech minulého století za Velké hospodářské krize v americkém Texasu. Tuto krajinu postihlo nebývalé sucho doprovázené písečnými bouřemi, které ničily půdu a veškerou vegetaci a přiváděly místní farmářské obyvatele do nelidských podmínek. Tato doba je barvitě vykreslena na životě rodiny hlavní hrdinky Elsy, silné ženy a milující matky, která byla donucena opustit jejich živořící texaský ranč a vydat se za vidinou lepšího života do úrodnější Kalifornie, kde však jejich životní utrpení jako migrantů pokračovalo. Příběh této knihy je velmi poutavý a doplnil moje znalosti o tuto část americké historie. Spisovatelka Hanah potvrdila i touto knihou, že je velmi dobrá vyprávěčka a určitě si přečtu i její další knihy. Moje hodnocení 5*

06.02.2024 5 z 5


Zamkni poslední dveře Zamkni poslední dveře Riley Sager (p)

Dlouho jsem se bránil četbě strašidelných thrillerů až jsem na doporučení známých sáhl po této knize. A udělal jsem dobře, protože hned od prvních stránek mě zaujal napínavý děj ale i nebývalý námět této knihy, kdy hlavní hrdinka mladá newyorkčanka Jules řeší svoji svízelnou životní situaci podpisem zvláštní smlouvy na pobyt v luxusním domě pro bohaté američany v Bartolomějské. Záhy však zjišťuje, že se v domě dějí neobvyklé události jako záhadné noční mizení některých rezidentů domu. Události vyústí v napínavém horovém závěru v to, že hlavní hrdince jde až o její život.
Knihu hodnotím i přes některé těžko uvěřitelné skutečnosti v ději jako dosti podařenou a doporučuji ji dalším čtenářum napínavých příběhů k přečtení. Za mě 5*

14.12.2023 5 z 5


Smrt v temnotách Smrt v temnotách J. R. Ellis

Kniha s detektivním příběhem je situovaná do hlubinných jeskyň v yorkshirské krajině , kde policejní inspektor Oldroy s kolektivem vyšetřuje záhadnou vraždu jednoho kontroverzního nepopulárního místního jekyňáře. Detektivka se mi četla docela dobře někdy obsahovala až zbytečně rozvleklé vyšetřování, vedoucí však k úspěšnému dramatickému odhalení vraha. Vyzvedl bych i zajímavý popis anglické krajiny s neobvyklým počtem těžko přístupných nebezpečných vápencových jeskyňí hojně navštěvovaných veřejností. Dávám této detektivce 4*.

22.10.2023 4 z 5


Odbočka v lesích Odbočka v lesích Kateřina Karolová

První kniha od této autorky, která se mi dostala do ruky. Musím přiznat, že jsem očekával od příběhu více. Už i to, že skupina mladých přátel se vydává na dovolenou do úplně neznámých Beskyd na blíže neurčité místo mě připadlo, že celý příběh je vymyšlený. Jednotlivé situace během cesty lesní krajinou byly sice vylíčeny dramatickým způsobem avšak mnohdy až přehnaně.
Knihu jsem přečetl celou i proto, že se autorce povedlo celý děj podat v krátkých kapitolách zachycujících zážitky jednotlivých účastníků cesty během 24 hodin. Knize i přesto dávám jen 3*

11.04.2023 3 z 5


Slavík Slavík Kristin Hannah

Velmi emotivní a napínavý příběh zachycující těžký život řadových občanů v okupované Francii za II. světové války na osudech rodiny Rossignových, dvou sester starší Vianne a mladší impulsivní Isabelle. Zatímco starší Vianne žije poklidným rodinným životem až do doby, kdy je povolán její manžel do války, mladší dospívající sestra Isabelle se rozhodne opustit rodinu a zapojuje se postupně do aktivního odboje proti německým okupantům a nasazuje tak až svůj život. V knize je barvitě vykresleno strádání prostých Francouzů za války a to nejen žen, na kterých leželo hlavní břímě při obtížném obstarávání obživy pro své rodiny za neustálého nebezpečí zatčení a deportace do koncentračních táborů.
Kniha Slavík mě velmi zaujala a osvětlila mě i další méně známá fakta o životě v okupované Francii za kolaboranské vlády Petaina a následně za období prozatímní exilové vlády generála Charlese de Gaulla.
Skvělá knížka a určitě si přečtu další díla od této spisovatelky. Vřele doporučuji dalším čtenářům. Hodnotím 5*

20.02.2023 5 z 5


Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

První knížka od této naší spisovatelky, ke které jsem se dostal náhodou a nelituji toho. Životní příběh faráře Jaroslava mě velmi zaujal ikdyž nejsem nábožensky smýšlející člověk. V jeho pohnutém dětství bez matky s věčně podnapilým tátou se jeho výchovy ujali děda a babička. I tyto negativní zážitky ho vedly k tomu, že se obrátil k víře v Boha. Po čase však rezignuje na pohodlný život na faře a vrací se do zpustlého domku svých prarodičů, kde prožil své dětství. Opuštěn jeho věřícími, obtížně navazuje vztahy se sousedy, protože jeho okolí v něm vidí nenormálního člověka, který zklamal a dobrovolně opustil církevní prostředí. Popsaný příběh mě jako mnoho dalších čtenářů vedl k zamyšlení, jak zhodnotit tento složitý život hlavního hrdiny a nedobral jsem se k jednoznačnému postoji. Autorku románu chválím za to, jaké zvláštní téma si zvolila v této knize. Určitě si přečtu i další její příběhy. Dávám 5*

21.12.2022 5 z 5


Velká samota Velká samota Kristin Hannah

Aljaška mě vždy přitahovala svým drsným podnebím a těžkým životem lidí, kteří se rozhodli zde žít. I proto jsem přistoupil k přečtení této knihy s velmi poutavým někdy až dramatickým dějem, v kterém autorka líčí osudy rodiny Allbrightových po jejich přestěhování do odlehlých končin nehostinné severní Aljašky. Rodina byla absolutně nepřipravená k životu v takovéto drsné ale i na druhou stranu krásné přírodě. V počátku jim velmi ochotně pomohla komunita místních obyvatel tak, aby mohli alespoň přežít dlouhou a drsnou zimu. Život jejich rodiny i zde komlikovaly přetrvávající časté měnící se psychické nálady otce Ernsta, účastníka války ve Vietnamu, které končily až fyzickým napadáním jeho ženy Cori a jejich dcery Leni. Celý dramatický život jejich rodiny převážně líčí dospívající dcera Leni.
Kniha mě velmi zaujala, protože se spisovatelce Hannah podařilo výstižně popsat divokou přírodu odlehlé části Aljašky, těžký život místních obyvatel a jejich vzájemnou soudržnost. Doporučuji ji vřele i k přečtení dalším čtenářům. Dávám 5*

28.11.2022 5 z 5


Stříbrná cesta Stříbrná cesta Stina Jackson

První knížka od této mladé švédské spisovatelky. Příběh s nádechem thrilleru umístěný do odlehlé části severního Švédska, ve kterém kantor Lelle z místní střední školy zoufale pátrá po zmizelé své 17-ti leté dceři. Při pátrání poznává mnoho místních lidí a rodin žijících podél silnice "Stříbrná cesta" protínající tuto oblast.
Autorce se velmi dobře podařilo vykreslit pustou a drsnou seveskou přírodu a nelehké osudy lidí v ní žijících. V druhé části knihy jsem začal tušit, kdo by mohl být v pozadí zmizení Lelleho dcery a dalších mladých dívek. V dramatickém závěru se moje tušení jen potvrdilo. Napínavý a chmurný příběh se mi dobře četl ikdyž některé části byly dost rozvleklé. Od této mladé autorky si se zájmem přečtu i další její knížky. Moje hodnocení je 5*.

24.10.2022 5 z 5


Prokletý kraj Prokletý kraj Michaela Klevisová

Již několikátá kniha od mé oblíbené spisovatelky, tentokráte situovaná do malé šumavské pohraniční vesničky. Příběh vypráví mladá Linda, která pátrá po osudech své rodiny, která v minulosti v této vesničce žila a následně se z ní odstěhovala. V knize se autorce velmi dobře povedlo vylíčit složité vztahy místních obyvatel, kteří do tohoto chudého šumavského pohraničí přišli po druhé světové válce ať už to byli Češi, Němci nebo Slovenští Rumuni. Musím přiznat, že jsem o poválečném osídlování šumavského pohraničí moc nevěděl a proto jsem získal nové zajímavé informace. Dále bych vyzvedl autorčino umění při líčení krásy a nostalgie šumavské přírody, zvířeny a mnohdy svérázných místních obyvatel. Moc hezky napsaný příběh tentokráte spíše román než detektivní příběh. Rád si přečtu i další díla od této naší spisovatelky.

03.08.2022 5 z 5


Nebezpečná místa Nebezpečná místa Patricia Gibney

První kniha od této irské autorky přestože je již v pořadí 4-tá v sérii detektivních případů inspektorky Lottie Parkrové. Tentokrát inspektorka vyšetřuje okolnosti smrti nalezené mrtvoly ženy v hrobě místního hřbitova a okolnosti zmizení dalších pohřešovaných žen, jejichž zmizení bylo spojeno s vlakovým spojem z Dublinu do místa děje tohoto příběhu. Příběh s nádechem scifi má svoje napětí, má svižný spád umocněný krátkými kapitolami mnohdy jen na dvě stranky. Při čtení jsem se ale dost často ztrácel ve velkém množství postav a těžko jsem se orientoval, jak jednotlivé postavy souvisejí s příběhem. V závěru vyšetřovatelka Lottie vše rozmotá a odhallí násinika a vraha. Jinak mohu říci, že jsem od knihy i přes velmi dobré hodnocení ostatních čtenářů očekával i trochu více. Přesto si přečtu po nějakém čase i další předchozí příběhy této série. Proto dávám jen 4*.

01.08.2022 4 z 5


Zpětný ráz Zpětný ráz Peter May

Již pátý případ vyšetřování Enzo Mecleoda, v kterém objasňuje záhadné úmrtí věhlasného francouzského kuchaře, spolumajitele prestižní restaurace a hotelu v horách střední Francie.
Dlužno dodat, že první část knihy, kde autor popisuje konzumaci kulinářských jídel a luxusních vín, podávaných v této věhlasné restauraci, mě přímo nezaujala. Druhá část, kde se Enzo seznamuje s rodinnými vztahy oběti a pracovními vztahy uvnitř jejich restaurace a hotelu, byla pro mě podstatně zajímavější. Opět se stárnoucí Enzo při vyšetřování případu seznamuje s místní policistkou a prožívá s ní další románek.
Musím vyzvednout, že Peter May je velmi dobrým vypravěčem a to nejenom detektivních případů. Potvrzuje to i tato kniha. Určitě si přečtu i poslední díl této série. Tentokráte dávám jen 4*.

01.05.2022 4 z 5


Entomologův odkaz Entomologův odkaz Peter May

Další kniha od mého oblíbeného spisovatele s příběhem vyšetřování Enza tentokráte s dějem umístěným na jeden malý ostrůvek v Bretani, v rámci kterého Enzo objasňuje doposud nevyřešenou vraždu starého entomologa. Příběh se podařilo autorovi velice umně sestavit, vyzdvihl bych jeho umění při vykreslování přírody, počasí i jednotlivých obyvatel bretaňského ostrova. Enzovi se postupně daří rozkrývat další souvislosti na základě záhadných indicií, které zanechala oběť vraždy ve svém domku na ostrově. Ještě bych se chtěl pozastavit nad sobeckým chováním jeho přítelkyně Charlotte a odsoudit její přístup k jejich vzájemnému vztahu po tom, když Enzovi přijede po nějakém čase odloučení sdělit, že je v jiném stavu. Předpokládám, že Enzo bude muset i v následujícím díle seriálu vyřešit i tuto záležitost. Tento díl seriálu hodnotím jako jeden z nejpodařenějších od tohoto autora a určitě si i následující s chutí přečtu. Dávám 5*

16.01.2022 5 z 5


Černé světlo Černé světlo Peter May

Třetí díl této série, kde se Enzo Mecleod snaží objasnit několik let starou vraždu mladého prostituta a při tom přichází na další vraždy, které by mohly souviset s tou původní. Dobře sestavený zajímavý napínavý děj, při kterém jde Enzovi a jeho rodinným příslušníkům a známým mnohdy až o život, musí zaujmout téměř každého čtenáře a zaujal i mě. Opět si nemohu ale odpustit připomínku, že závěr této knihy je až příliš dramatický a s otevřeným koncem, který nutí čtenáře k přečtení dalších dílů série. Moje hodnocení je tentokrát 4*

17.11.2021 4 z 5


Prázdniny v Evropě Prázdniny v Evropě Ladislav Zibura

Tentokrát jsem šáhl na doporučení svých blízkých po tomto netradičním cestopise našeho mladého cestovatele Zibury, který si zvolil pro svoje cesty po Evropě autostop. Musím říci, že se mi jeho způsob vyprávění o navštívených místech a poznaných lidech a hlavně řidičích, s kterými se v jednotlivých státech potkal, velmi líbilo a mnohdy se mi při vtipném popisování jednotlivých postav vloudil i úsměv do tváře. Tato knížka byla první ze sbírky cestopisů tohoto autora a přečtu si určitě i další. Doporučuji ji těm čtenářům, kteří mají rádi cestopisy v nevšedním podání. Dávám 5*

11.10.2021 5 z 5


Kritik Kritik Peter May

Již druhé pokračování této série umístěné do vinařské oblasti jihozápadní Francie, v které se sympatický Enzo Mecleod snaží objasnit záhadné mizení lidí žijících právě v tomto vinařském prostředí. Musím ocenit, že během děje jsem se seznámil s mnoha zajímavými informacemi z pěstování vinné révy, s výrobou vína i s metodami mnohdy až vědeckými při degustaci a hodnocení druhu a kvality vína. Autorovi knihy se dle mě velmi dobře podařilo vykreslit tvrdé podmínky panující mezi francouzskými vinaři ve snaze vyrobit co nejkvalitnější víno a tak uspět při jeho prodeji v době přebytku vína na světových trzích. To vedlo až k tomu, že mnohdy přistoupili k řešení svízelné situace až k násilným činům. To okusil několikrát i pátrající Enzo na vlastní kůži.
V dramatickém závěru se Enzovi podaří objasnit, kdo byl pachatelem několika vražd. Kniha se mi dobře četla, děj měl napětí i spád a určitě si přečtu i další pokračování této série. Hodnotím 5*.

31.08.2021 5 z 5


Výjimeční lidé Výjimeční lidé Peter May

Již několikátá kniha od tohoto skotského spisovatele tentokráte s dějem umístěným převážně do jižní Francie. Překvapilo mě, že autor zvolil nejen jiné místo děje ale i žánr knihy a sice z románu na detektivní příběh. Musím přiznat, že mi nějakou dobu trvalo pořádně se dostat do děje, ale v okamžiku, kdy hlavní postava profesor Enzo Mecleod začal s vyšetřováním záhadného zmizení Jacquse Gillarda, profesora na prestižní francouzské vysoké škole, se můj přístup ke čtení změnil. Postupným sestavováním jednotlivých indicií za nemalé pomocí své dcery Sophie, jeho bývalé žákyně Nicole, novináře Raffina a jeho ženy, Enzo objevuje jednotlivé pozůstatky zmizelého a ty ho dovedou až k odhalení vraha. Knížku nakonec hodnotím velmi dobře jako čtivou, alespoň její druhou část. Ta mě udržela v napětí až do samého dle mě až příliš dramatického závěru. Přesto si se zájmem přečtu i další volně navazující díly.

04.08.2021 5 z 5


Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

První kniha od této autorky, zachycující osudy utečenců ze severní části Evropy z konce 2. světové války. Musím říci, že tato část válečné historie mi doposud nebyla známa, i když jsem o 2. světové válce přečetl již několik knih. Volba hlavních postav příběhu se autorce velmi povedla ať už pocházeli z Litvy, Polska, Pruska nebo Německa. Napínavý děj členěný do krátkých kapitol mi vyhovoval ať byl vyprávěn střídavě jednotlivými hlavními postavami, utíkajícími před hrůzami války. Smutný a pravdivý příběh končí tragickým osudem velké německé lodi, evakující běžence po Baltském moři, při kterém většina pasažérů našla na moři smrt, mě velmi zaujal a dlouho mě udržoval v napětí. Vřele doporučuji knihu dalším čtenářům. Dávám 5*

02.05.2021 5 z 5


Život po tobě Život po tobě Jojo Moyes

Třetí kniha od této autorky. Po přečtení předchozího příběhu "Než jsem tě poznala" jsem byl zvědavý, jakým směrem se bude ubírat život sympatické Lousy. Musím však podotknout, že jsem očekával více. Lousa se v tomto díle nemůže vyrovnat se ztrátou své velké lásky Williho až se za jedné dramatické situace, kdy sama přijde k těžkému úrazu, setká se záchranářem Samem, který se ji postupně snaží vrátit do normálního způsobu života. Trochu mě vadilo, jak Lousa se ochotně ujala opatrovnictví nad nezkrotnou Lily, dcerou Willa z jeho studentského mládí ikdyž ji to dělalo velké problémy v jejím soukromém životě. Kniha je jinak čtivá, způsob autorčina psaní mě velmi vyhovuje. Rád si určitě přečtu i další pokračování příběhu. Hodnotím 4*

19.04.2021 4 z 5


Nejsem z ledu Nejsem z ledu Anne Frasier (p)

Druhá knížka od této autorky a opět dle mě velmi povedená. Děj tohoto napínavého thilleru je tentokráte umístěn do tvrdého severoamerického podnebí města Minneapolis. Celé knize dominuje vyšetřování nelegálního obchodování s malými chlapci a jejich záhadného mizení. Hlavními postavami jsou vyšetřovatelé detektivové Jude a její kolega Uriah Ashby.
Příběh je autorkou pěkně zpracován do krátkých kapitol, plynule na sebe navazujících. Udržoval mě v neustálém napětí, jak bude vyšetřování probíhat. Zaujal mě i hezký nejen profesionální vzájemný vztah dvou hlavních postav Jude a Uliaha. Kniha je velmi dobře čtivá. Pouze se mi nelíbil až příliš dramatický závěr. Přesto knihu hodnotím velmi dobře 5* a doporučuji.

22.03.2021 5 z 5