Tatsume Tatsume komentáře u knih

☰ menu

Než vystydne káva Než vystydne káva Tošikazu Kawaguči

Knížka na mě vypadla z regálu, když jsem bloumala po knihkupectví, a tak jsem to vzala jako znamení a koupila si ji. A udělala jsem dobře. Odpočinková, ne náročná ale přesto poutavá kniha se zajímavým námětem. Ze začátku jsem měla trochu zmatek ve jménech, ale ten docela rychle pominul. Dlouho mě žádná kniha tak nenadchla.

29.06.2019 5 z 5


Boží člověk Issa Boží člověk Issa Issa Kobajaši

Útlá knížečka, jejíž čtení zabere sotva jedno dopoledne, ale přes to dokáže zabavit na hodně dlouhou dobu.

Japonsko mám ráda, ale nebudu tady ze sebe dělat znalce, o tomhle autorovi jsem do nedávna jen věděla, že existoval, aale nic víc, a neměla jsem vlastně potřebu ho číst.

01.01.2019 5 z 5


Bourneův mýtus Bourneův mýtus Robert Ludlum

Oproti první knize se mi tahle četla o poznání lépe, děj mi přišel o dost plynulejší, v prvním díle působil v některých místech jaksi kostrbatě.

01.01.2019 4 z 5


Bourneova totožnost Bourneova totožnost Robert Ludlum

Kniha v dnešní době může působit zastarale, vezmeme-li v úvahu, kdyla napsána. Během čtení mi několikrát bleskla hlavou myšlenka typu "proč nepoužije mobil...". To ale knize neubírá na atraktivitě, ba naopak, má to své kouzlo.

I přes to, že můj celkový dojem z knihy je jednoznačně pozitivní, měla jsem ze začátku problém se do ní začíst, pan Ludlum píše svým osobitým stylem a mě nějakou dobu trvalo, než jsem si na něj přivykla (asi tak prvních 100 stran), proto dávám poněkud nižší hodnocení.

01.01.2019 3 z 5


108 nevydaných haiku 108 nevydaných haiku Issa Kobajaši

Na to, že je tam 108 básní, se to čte až moc rychle. Líbí se mi témata, jsou to převážně každodenní paběrky za života, nic vznešeného, ale přesto krásné. Škoda, že nevyšly v překladu pana Límana. ale i tak je to nádherné čtení

27.09.2018 4 z 5


Písně a verše staré Číny Písně a verše staré Číny Ferdinand Stočes

Absolutně jsem netušila, že zrovna tahle knížka dostala cenu Magnesia Litera 2005. Už jsem ji nějakou dobu plánovala přečíst znova, a když jsem zjistila, že se hodí do výzvy, byl to jen další důvod plány převést v činy. Na druhé přečtění ještě lepší, než napoprvé.

Jen škoda, že takovéhle poklady končí v Levných knihách...

05.09.2018 5 z 5


Bohové Gothamu Bohové Gothamu Lyndsay Faye

Po dlouhé době kniha, která mě pohltila už někde asi na 10. stránce, kvůli které jsem nvě noci pořádně nespala, protože jsem buď do ranních hodin četla, nebo jsem přemýšlela, jak to teda celé dopadne, a kterou bez zaváhání přidávám mezi oblíbené. Opravdu velmi příjené překvapení, už pokukuji po pokračování...

22.06.2018 5 z 5


Bundori Bundori Laura Joh Rowland

Já jsem udělala chybu, že jsem rača číst sérii od prostředka (jsem nevěděla, že to je série, no), a měla jsem smůlu, že prní kniha, kterou jsem z ní četla, byla slabší. Tahle je hodně dobrá, i když na explicitní erotické scény moc nejsem, do detektivek mi prostě moc nesednou...

18.05.2018 4 z 5


Róninova milenka Róninova milenka Laura Joh Rowland

Ani po několikadenním rozjímání o "jádru pudla", se pořád nemohu rozhodnout, zda se mi kniha líbila, nebo ne...

25.04.2018 3 z 5


Muž z vysokého zámku Muž z vysokého zámku Philip K. Dick

Hodně dobrá knížka, napínavá a vlastně strašlivá zároveň. Akorát jsem úplně nepobrala ten konec...

06.03.2018 4 z 5


Pět bojovníků - Opice Pět bojovníků - Opice Jeff Stone

Knížka mi přišla ze začátku zmatečná, děj začínal tak nějak uprostřed. Až pak mi došlo, že je to jedna ze série, a že asi budu muset kouknout po té první. Kniha je psaná spíš pro mládež, ale i tak jsem si si ji přečetla ráda, bylo to příjemné, oddechové čtení, i s troškou napětí. Pokud máte ve škole za úkol přečíst do čtenářského deníku knihu dle vlastního výběru, tuhle doporučuji.

22.02.2018 3 z 5


Tam, kde kameny mají duši Tam, kde kameny mají duši Zdeněk Thoma

Knihu jsem dostala jako dárek, čekala jsem od ní něco jiného, vzhledem k podtitulu. Nakonec se z ní vyklubal takový sice nevšední a tématicky hodně nevšední, ale přeci jen průvodce. I tak se mi kniha ale líbila.

17.02.2018 3 z 5


Mnich, který prodal své ferrari Mnich, který prodal své ferrari Robin S. Sharma

Ze začátku jsem měla dost problém se do knihy začíst. Styl psaní mi nesedl. Přijde mi až moc šroubovaná, až moc optimistická (až moc "sluníčková"), až moc za každou cenu dokonalá, až moc se v ní řetězí citáty, přiznané, i nepřiznané.

Navíc mám to "postižení", že už mám několik knih na téma osobní rozvoj načteno, a tak mi tahle kniha přijde jako vykrádačka kde čeho, počínaje Dalajlámou, přes Paretovo pravidlo až nevím, k čemu, a vše je připisováno "mnichům ze Sivany"

S trochou ironie uvažuji, jestli by šla přidat do výzvy 2017 jako kniha pohádek.

ALE - Abych to jenom nesrážela. Je to jedna z mála knížek, která nejen, že říká, jakou situaci změnit, ale také, jak ji změnit. A - to hlavně - ukazuje, že stačí drobné změny, které mohou vést k velkým výsledkům, a jasně je tam řečeno, že to nebude jednoduché a je to běh na dlouhou trať. To je asi největší přínos knihy.

16.10.2017 2 z 5


Nejchladnější dívka ve Městě chladu Nejchladnější dívka ve Městě chladu Holly Black

Překvapivě dobrá knížka. Trochu mě zklamalo vyústění čekala jsem nějakou "epic battle", to se nakonec nestalo. Ale i tak je knížka hodně dobrá.

30.09.2017 4 z 5


Jak překonávat konflikty Jak překonávat konflikty Anselm Grün

Poslední dobou se v Levných knihách vyskytují opravdu levné a celkem zajímavé knihy za 19 korun, tohle je jedna z nich. Zvládání konfliktů je téma, ve kterém se vzhledem k nové pracovní pozici potřebuji posunout na vyšší level a když jsem tuhle knihu viděla, řekla jsem si, proč ne, devatenáct korun mě bolet nebude.

Co mě příjemně potěšilo (autora jsem před tím neznala a nevěděla jsem, co od něj čekat: u mě první kniha, která nebere metody zvládání konfliktu z buddhismu, šintoismu a jiných oreintálních nauk (nic proti nim, mám je ráda), ale inspiruje se něčím zde mnohem více zdomácnělým a vlastně už dávno domácím - Biblí. Rozebírá několik podobenství a příběhů z Bible a srozumitelně ukazuje aplikaci na normální život. Necpe do knihy ani křesťanský mysticismus a doktrýny. Plusem je i srozumitelný způsob vyjadřování autora. Žádné vzletné výrazy, terminy techniky a složitá souvětí. Stručně, jasně, zřetelně. Po "fundovaných knihách pro manažery" celkem příjemný odpočinek.

Zařazeno ho knižní výzvy - kniha od autora ze sousedního státu.

29.08.2017 4 z 5


Malý bratr Malý bratr Cory Doctorow

Napřed jsem si myslela, že je to sci-fi, pak mi došlo, že už to sci-fi vlastně není.

Ten konec mi přišel takový, že už autor něvěděl, co s dějem, tak přišel "zásah vyšší moci" - takový celkem rychlý střih v zajímavé části.

O knize se sice mluví jako o teenagerovském románu, nicméně mohu doporučit i lidem, co už dávno nejsou "-teen".

15.08.2017 4 z 5


Umění války Umění války Sun-c'

Knihu jsem četla už kdysi, jakožto součást povinné literatury. Nedávno jsem dospěla k závěru, že nastal čas si ji přečíst znova, protože jsem si z ní už nic nepamatovala. Zároveň zařazeno do knižní výzvy.

31.07.2017 5 z 5


Umění míru Umění míru John Stevens

Knihu jsem zakoupila společně s Uměním Války od mistra Suna. Trůnily si vedle sebe na poličce v knihkupectví a líbilo se mi, jak spolu názvem, vzhledem i tématikou kontrastují a zároveň se doplňují.

Poněkud mi nesedl styl, kterým je psána první kapitola knihy (od Johna Stevense), trochu mi to připadalo, jako by O-senseiův životopis psal bulvár - hlavně, aby byl jeho život popsán jako jedna velká senzace. Druhá kapitola už je psána o něco střídmějším stylem.Bezesporu nejcennější je až třetí část, kde jsou autentické myšlenky O-senseie, které zachytil buď on, nebo jeho žáci. Ty poskytují mnoho námětů k úvahám a k sebereflexi.

22.07.2017 4 z 5


Tajemství samurajů Tajemství samurajů Oscar Ratti

Kniha spíše ke studiu, než k četbě. Vyplácí se číst ji pomalu, po částech, a občas se si zastavit a kousek vrátit. Je to opravdu odborná literatura se vším všudy, proto je i četba poněkud náročnější, ale pro toho, kdo má rád tématiku japonských bojových umění (a třeba se jim i věnuje), je to poutavé čtení.

Nevím, jestli se dá na českém trhu sehnat podobně obsáhlá a rozsáhlá publikace na toto téma. Mám podezření, že ne.

Vydavatel by měl ale vzít jazykového korektora a "dát mu po talmě" za překlepy, kterých je v knize jak máku, u tak hezké knihy je to ostuda...

Zařazeno do knižní výzvy jakožto darovaná kniha

12.07.2017 5 z 5


Výprava do Historie Výprava do Historie kolektiv autorů

Asi jediná interaktivní kniha (před nástupem e-knih), která se na českém trhu prodávala. Užila jsem si s ní hodiny zábavy.

02.07.2017 5 z 5